„A fost cu adevărat dificil, dar am trecut peste toate problemele specifice oricărui început şi suntem pe un drum bun!”
– consideră prof. Adrian Stoican, preşedintele CS Câmpina
– Zilele trecute s-a împlinit un an de la începerea efectivă a activităţii la Clubul Sportiv Câmpina. A fost greu, a fost uşor?
– Dacă privim lucrurile doar din perspectiva activităţii sportive, da, clubul a început să funcţioneze în urmă cu un an. În realitate, munca a început cu aproape şase luni înainte, adică în toamna anului 2015, după e am câştigat concursul pentru funcţia de preşedinte. În momentul acela, nu mă aveam decât pe mine şi un birou vechi din lemn, într-o încăpere, la Casa Tineretului. A fost greu, având în vedere că am început totul de la zero şi am întâmpinat multe probleme legate de organizarea şi administrarea clubului. A fost o perioadă de pionerat, atât pentru mine, cât şi pentru colegii din administraţia locală – Primărie, având în vedere că începeam cu toţii o nouă activitate într-un club al municipalităţii şi că legislaţia sportivă intra de multe ori în contradicţie cu aceea ce guvernează activitatea primăriilor şi consiliilor locale. A trecut destul timp până am pus lucrurile cap la cap şi am reuşit să stabilim regulile după care trebuia să acţionăm în activitatea clubului.
– Aşadar, o perioadă de început dificilă, generată de hăţişul legislativ românesc şi poate, pe undeva, amplificată şi de teama de a nu greşi pe fondul incertitudinilor despre care vorbeaţi.
– Da, eram la început şi în plus, mă confruntam zi de zi cu atitudinea destul de rezervată a colegilor din administraţie, jurişti, finanţişti, care de teamă de a nu greşi în interpretarea legilor erau mai degrabă restrictivi la solicitările mele de a rezolva problemele inerente bunului mers al clubului. Lucrurile nu se întâmplau atât de repede pe cât îmi doream şi presiunea creştea, pentru că aşteptările de la noua instituţie sportivă erau mari. A fost cu adevărat dificil, dar am trecut peste toate problemele specifice oricărui început de drum. De la începutul lui 2016 a fost puţin mai uşor, pentru că între timp am organizat concursuri pentru ocuparea posturilor din organigrama clubului şi alături de noii mei colegi am împărţit munca şi responsabilităţile divizând astfel volumul imens de muncă.
– Cum îi caracterizaţi pe colegii de la club după primul an de activitate?
– Cred că am reuşit să încheg un grup format din oameni buni, calificaţi, cu studii de specialitate în fiecare domeniu de competenţă al clubului, oameni tineri, cu dorinţă de muncă şi caractere frumoase, atât în zona administrativă a activităţii clubului, cât şi în cea sportivă. M-a ajutat foarte mult şi faptul că am fost susţinut 100% de autorităţile locale în demersul de a angaja oameni calificaţi, care îşi doresc să muncească şi nu piloşi sau alt gen de oameni trimişi să facă figuraţie pentru un salariu. Poate pare greu de crezut în zilele noastre, dar aşa a fost şi le mulţumesc celor care au înţeles să mă sprijine în acest sens. E mare lucru ca într-o instituţie publică, azi, să-ţi poţi alege pe criterii sănătoase oamenii alături de care lucrezi. Una peste alta, la capitolul „personal” stăm bine, poate doar cu excepţia faptului că ar mai fi nevoie stringentă de un om la Bazinul de Înot Didactic, pentru că nu facem faţă cu personalul de întreţinere. Sper să conving, în curând, autorităţile de necesitatea înfiinţării unui nou post.
– După cum deja se ştie, cel puţin din declaraţiile publice ale celor care au înfiinţat clubul, proiectul CS Câmpina se doreşte a fi un factor coagulant al sportului câmpinean, o oportunitate în plus de a determina copiii şi tinerii să facă mişcare şi să se iniţieze în tainele mai multor ramuri sportive. Ce s-a reuşit în acest sens până în prezent şi care sunt perspectivele?
– Principalul motiv pentru care a fost înfiinţat Clubul Sportiv Câmpina a fost acela de a se dezvolta mişcarea sportivă de masă şi de a se revitaliza anumite ramuri sportive care în ultimii 27 de ani au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie în Câmpina. Altfel spus, se doreşte ca în timp să le oferim copiilor şi tinerilor câmpineni şansa de a practica cât mai multe sporturi, fără ca asta să-i coste ceva pe părinţi, în funcţie de preferinţe şi, bineînţeles, de posibilitatea noastră de a le oferi baza materială necesară. În acest sens, încă de la începutul activităţii s-au pus bazele secţiilor de fotbal şi înot, care în prezent funcţionează foarte bine şi au rezultate frumoase. Anul acesta urmează să înfiinţăm secţia de baschet, procedura fiind deja în derulare, iar pe viitor avem în plan şi înfinţarea altor secţii, cum ar fi handbalul ori tenisul de câmp, dar cu rezerva că orice secţie sportivă trebuie să dispună şi de o bază de pregătire, capitol la care oraşul suferă de multă vreme. Nu este simplu, pentru că, odată cu organizarea CS Câmpina, autorităţile locale trebuie să construiască în paralel şi baze sportive, ceea ce ştim cu toţii că este destul de greu, în sensul că necesită timp şi mai ales voinţă. Cel mai bun exemplu în momentul de faţă este secţia de baschet, care sperăm să-şi înceapă activitatea odată cu finalizarea lucrărilor la terenul multifuncţional de lângă Bazinul de Înot Didactic. Prin asta încerc să vă spun că apariţia şi dezvoltarea secţiilor sportive ale CS Câmpina este posibilă doar în strânsă corelare cu apariţia şi modernizarea bazelor sportive. Pentru a demonstra asta, vă mai dau un exemplu, acela al secţiilor de fotbal şi înot, unde avem baze sportive moderne şi activitatea este pe măsură. Ceea ce aş vrea să se înţeleagă cu privire la dezvoltarea în plan sportiv a clubului este faptul că suntem preocupaţi să aducem copiii şi tinerii să facă mişcare, fără ca părinţii să fie nevoiţi să plătească pentru asta, că vom sprijini acele ramuri sportive în care se poate face performanţă şi că vom încerca alături de autorităţi să modernizăm bazele sportive din oraş. În această privinţă, lucrurile se mişcă destul de încet, dar se mişcă, pentru că există, la nivelul administraţiei locale, oameni care ne sprijină şi îşi doresc cu adevărat modernizarea bazelor sportive şi revitalizarea sportului câmpinean. Aşa că avem speranţe.
– Este ştiut faptul că sportul local, în general, nu mai este la nivelul de altădată. Cu toate astea, există o serie de cluburi în Câmpina care fac treabă serioasă şi au rezultate notabile, unele chiar la nivel naţional. În ce relaţii sunteţi cu aceste cluburi şi în ce măsură oferta d-voastră sportivă se suprapune ori intră în contradicţie cu activitatea acestora, având în vedere că CS Câmpina poate fi considerat un club privilegiat, fiind subvenţionat de municipalitate?
– Cred că activitatea noastră vine în completarea activităţii celorlalte cluburi, pe care le respectăm şi le considerăm partenere în cadrul mişcării sportive câmpinene. Nu se poate pune problema unei adversităţi, pentru că scopul nostru, aşa cum am mai spus, este acela de a le oferi copiilor şi tinerilor posibilitatea de a face sport într-un cadru organizat, cu antrenori de specialitate, fără ca părinţii să scoată bani de buzunar. Asta este oferta municipalităţii şi din acest motiv Consiliul Local a fost de acord cu înfiinţarea clubului. Faptul că şi noi tindem să facem performanţă este absolut normal, pentru că în orice sport, selecţia, iniţierea şi pregătirea au ca finalitate întrecerea în competiţii şi ar fi absurd să-i oprim pe sportivii noştri de la performanţă. Din punctul acesta de vedere, eu cred că este loc pentru toată lumea şi mai cred că trebuie să ne respectăm munca unii altora. Din păcate, în lumea sportului local, ca de altfel în toate domeniile societăţii prezente, există şi oameni certaţi cu bunul simţ, care din răutate ori invidie aruncă vorbe urâte, dar nu este nicio problemă, pentru că eu cred că noi, CS Câmpina, suntem pe un drum bun şi asta este cel mai important. Încercăm să ne facem treaba cât mai bine şi să nu deranjăm pe nimeni.
– Pentru că tot aţi adus vorba de neînţelegeri în lumea sportului local, poate ne explicaţi şi care este situaţia în ceea ce priveşte litigiul sportiv dintre clubul reprezentat de d-voastră şi HM Junior.
– Sincer, nu îmi face plăcere să vorbesc despre acest subiect, pentru că reprezintă o mare decepţie pentru mine, poate singura de când am început activitatea şi până în prezent. Într-adevăr, este vorba despre o neînţelegere între cele două cluburi, pe fondul faptului că HM Junior s-a trezit, după un an de colaborare, să ne ceară o sumă de bani pentru formarea unor jucători cedaţi gratuit de ei clubului nostru în schimbul dreptului de a se antrena pe terenul sintetic de la Petrol. Mai exact, în primăvara anului 2016, atunci când noi am preluat în administrare terenul sintetic, i-am găsit pe cei de la HM Junior acolo, cu dreptul de a-şi antrena toate grupele de copii şi juniori în baza unui acord cu administraţia Casei Tineretului, instituţia care avea în grijă terenul sintetic până să-l preluăm noi. Tot atunci am aflat că clubul HM Junior îşi desfăşura activitatea de foarte mulţi ani pe acel teren, că dl. Mircea Hagianu are multă experienţă în formarea de copii şi juniori şi că, practic, acest om şi-a trăit o mare parte din viaţă pe stadionul de la Petrol, ajungând chiar să-l întreţină, să-l păzească şi să doarmă uneori acolo peste noapte. Mi s-a părut impresionant şi cu totul ieşit din comun ca un om să fie atât de ataşat de o bază sportivă, până nu de mult aflată în paragină. Conform regulamentului de funcţionare al terenului sintetic, votat la acea vreme de Consiliul Local, asociaţia sportivă Hm Junior trebuia să se supună noilor reglementări, adică să-şi mute magaziile cu materiale sportive în altă locaţie, să elibereze spaţiul ocupat şi să închirieze terenul pentru antrenamentele copiilor şi juniorilor. Pentru că secţia de fotbal a CS Câmpina era la început de drum, iar HM Junior era deja un club cu tradiţie în formarea de copii şi juniori, m-am gândit că ar fi bine ca cele două cluburi să colaboreze, având în fond acelaşi scop, acela de a-i iniţia în tainele fotbalului pe copiii şi tinerii câmpineni. Aşa s-a născut colaborarea cu HM Junior, care a început în vara anului anului 2016 şi putea să fie valabilă până în vara anului 2018, cu posibilitatea de prelungire. Numai că pe parcurs au intervenit multe răutăţi şi invidii ce au scurtcircuitat acest proiect, care din punctul meu de vedere ar fi avut şansa să fie unul de succes în vederea revitalizării fotbalului câmpinean. În acest moment, colaborarea cu HM Junior este practic imposibil de continuat, pentru că responsabilii de acolo au decis să nu mai respecte înţelegerea iniţială, care era foarte simplă şi anume clubul lor avea obligaţia să cedeze două loturi de juniori A către clubul nostru în anii 2016 şi 2017, pentru a avea dreptul să folosească terenul sintetic în vederea pregătirii altor copii şi juniori până în vara anului 2018. După un an de colaborare, fără nicio notificare în prealabil, HM Junior a decis să ceară clubului nostru despăgubiri financiare pentru lotul de jucători cedat în 2016 şi în plus să refuze cedarea celui de-al doilea lot, pe care avea obligaţia contractuală să-l prezinte până la data de 30 iunie 2017, cerând, culmea, în schimb, să-şi continue activitatea pe terenul sintetic. O atitudine ruşinoasă, pe care om vom demonta cu siguranţă în instanţele sportive şi dacă este cazul în cele civile, pentru că sunt şi alte paragrafe din contract pe care nu le-au respectat. Cred că era mai cinstit să ne spună că nu mai au de unde să ne cedeze jucători şi anul acesta şi nu să inventeze tot felul de motive fără temei! Dacă mă întrebaţi ce i-a determinat să nu-şi respecte cuvântul, nu cunosc un motiv serios. Poate faptul că noi am câştigat Campionatul Judeţean de Juniori A cu acelaşi lot cu care ei nu au reuşit această performanţă cu un an înainte, ori că se simt ameninţaţi de proiectul nostru fotbalistic, ce-l concurează în mod evident pe al lor… nu pot să ştiu, dar cert este un lucru şi anume faptul că noi am fost de bună credinţă şi am încercat să dezvoltăm un proiect comun pentru Câmpina, dovedindu-se în cele din urmă că nu se poate. În ultima sa şedinţă de lucru, Comitetul Director al CS Câmpina a hotărât încheierea oricăror relaţii de colaborare cu HM Junior.
– Este ştiut faptul că, începând cu 1 martie 2017, CS Câmpina a preluat în administrare Bazinul de Înot Didactic. Cum vă descurcaţi, având în vedere că nu este deloc uşor să administrezi o astfel de bază sportivă?
– La început a fost destul de greu, pentru că am găsit multă dezordine pe acolo şi pentru că opinia generală faţă de activitatea de la bazin nu era foarte bună. Toţi clienţii îşi doreau schimbări radicale şi rapide, ceea ce a pus o mare presiune pe umerii noştri, mai cu seamă şi pentru faptul că nu aveam la club oameni cu experienţă în domeniu. Ne-am adaptat din mers şi în cele din urmă cred că am reuşit să facem treabă bună. Mulţi erau sceptici şi considerau că municipalitatea, prin intermediul nostru, nu va fi în stare să gestioneze cum trebuie acest bun public. Am reuşit să demonstrăm contrariul, să aducem venituri importante la bugetul local şi să ne organizăm mult mai bine decât predecesorii noştri. Şi asta nu o spun doar eu, ci şi zecile de oameni care vin zilnic la bazin şi sunt mulţumiţi. Mai avem multe de făcut, atât în ceea ce priveşte modernizarea utilajelor de întreţinere a bazinului, cât şi în ceea ce priveşte funcţionalitatea acestuia. Avem un plan pe termen scurt şi mediu de modernizări, atât în interiorul, cât şi în exteriorul bazinului, dar asta se va hotărî în Comitetul Director al clubului şi se va pune în aplicare în funcţie de bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie.
– Ce planuri de viitor aveţi şi cum proiectaţi activitatea CS Câmpina în următorii ani?
– În primul rând ne propunem să administrăm cât mai bine bazele sportive din dotare şi în al doilea rând să dezvoltăm activitatea clubului prin înfiinţarea altor secţii, cel puţin una în fiecare an, în funcţie de cerinţe şi mai ales de existenţa bazelor de antrenament. Sper ca, într-o strânsă colaborare cu autorităţile locale, să reuşim să dezvoltăm sportul câmpinean, dar asta în paralel cu finalizarea unor noi proiecte de modernizare şi construire a bazelor sportive. Scopul nostru e să aducem cât mai mulţi copii şi tineri să facă sport şi, de ce nu, să facem performanţă în anumite domenii. Cu multă muncă şi seriozitate sunt sigur că sportivii noştri vor avea rezultate foarte bune şi vor reprezenta cu succes Câmpina în competiţiile judeţene ori naţionale.