Știri

Clubul de dans sportiv “Alla Dance”, o pepinieră nesecată de talente

Acum 13 ani, doi inimoşi dansatori profesionişti veniţi de la Chişinău (Republica Moldova este una din puterile mondiale în domeniu), Liudmila şi Vasile Pihut, au înfiinţat, la Ploieşti, Clubul de dans sportiv “Alla Dance”. Un club care, în scurt timp, datorită muncii asidue a celor doi fondatori, dar şi a materialul uman deosebit pe care aceştia l-au plămădit, a devenit o rampă de lansare pentru mulţi copii şi tineri prahoveni, câştigători a numeroase medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale de dans sportiv.
Tot de 13 ani, soţii Pihut au o grupă de dansatori la Câmpina, formată din copii de cel puţin patru ani, dar şi din adolescenţi aproape de vârsta majoratului. Ulterior, clubul a reuşit să “înfiinţeze” grupe de dansatori şi în alte localităţi prahovene, ba chiar s-a extins dincolo de graniţele judeţului. Din anul 2000 şi până în prezent, sub sigla “Alla Dance” au fost iniţiaţi în tainele dansului sportiv (stilurile standard şi latino), sute copii şi tineri din Ploieşti, Câmpina, Târgovişte, Breaza, Comarnic, Sinaia, Plopeni, Mizil. Astăzi, alături de cei doi maeştri ai dansului sportiv, îi instruiesc pe copii doi tineri talentaţi, Adrian şi Andreea, care s-au ridicat din rândurile foştilor elevi ai soţilor Pihut.
“M-am cunoscut cu soţul meu într-o sală de dans din Chişinău. Ne-am descoperit unul pe celălalt prin pasiunea noastră comună: dansul sportiv. Bineînţeles, îndrăgostiţi fiind unul de celălalt, dar şi de dansul sportiv, ne-am hotărât, după mai mulţi ani de la căsătorie, să încercăm împreună să-i învăţăm şi pe alţii tot ceea ce cunoşteam noi în acest sport. Chiar dacă trebuie să ai o oarecare înclinaţie, nu te naşti dansator, ci te poţi forma ca dansator. Pentru că dansul sportiv este un sport cu tot ceea ce presupune el din punct de vedere organizatoric: federaţie, cluburi, calendar competiţional. Un sport deosebit, care îţi dă o mare prestanţă şi încredere în tine. Dansul sportiv, zic unii, te înnobilează, te face mai bun. Este un sport care poate şlefui caractere, care poate uni suflete prin legături indestructibile, frumoase ca nişte fermecătoare poveşti de prietenie sau de dragoste. Să nu uităm că vorbim despre perechi de dansatori. A fost o mare provocare pentru noi. A fost greu ca orice început, mai ales că a trebuit să ne adaptăm la noile condiţii. Aşa ne-am hotărât să venim în România şi să înfiinţăm la Ploieşti un club de dans sportiv. Clubului i-am dat numele fetiţei noastre, Alla. A fost ideea soţului meu, un cadou dăruit fetiţei noastre cu ocazia zilei sale de naştere. Fata noastră (astăzi, studentă şi dansatoare profesionistă în Bucureşti), a fost, de altfel, prezentă şi la înfiinţarea grupei de la Câmpina, instruind o vreme, alături de noi, copiii din oraşul dumneavoastră. Grupa funcţionează în fiecare săptămână, lunea şi miercurea, în cele două foaiere ale Casei Tineretului. Cu cei foarte talentaţi lucrăm ore suplimentare pentru a-i putea pregăti pentru concursurile la care se înscriu. Dansul sportiv este un sport destul de costisitor, dar are o frumuseţe pe care nu o poţi descrie în cuvinte.
 Părinţii fac sacrificii pentru a-şi vedea copiii dansând de parcă ar pluti, dansând ca în filme, dansând în mod profesionist. O mai mare implicare a autorităţilor locale ar fi o bună promovare a imaginii Câmpinei. Şi nu mă refer aici doar la administraţia câmpineană, ci şi la toate localităţile unde funcţionează clubul nostru, care ar putea să se implice mai mult în promovarea acestui sport, destul de vitregit de autorităţi. Căci aşa cum dansul modern dă o strălucire şi un ştaif în societate dansatorului remarcabil, o parte din această strălucire ar putea să o capete şi Câmpina, oraşul în care s-a format dansatorul profesionist respectiv”, ne mărturiseşte Liudmila Pihut, la sfârşitul unei zile de lucru.
Am aflat de la interlocutoarea noastră că prima grupă de copii înfiinţată la Câmpina a fost şi cea mai valoroasă din punct de vedere al performanţelor obţinute ulterior. Peste ani, copii ai acestei prime grupe au ajuns în lotul naţional de dans sportiv al României, au câştigat medalii importante la competiţii naţionale şi internaţionale, au ocupat locuri pe podium în Campionatul Naţional şi în Cupa României la dans sportiv. Însă nici grupele ulterioare nu au fost departe de valoarea primei grupe. Astfel, dintre tinerii dansatori câmpineni pregătiţi la Clubul “Alla Dance”, s-au remarcat, în ultimii ani, perechea Miruna Anghelescu – Eduard Ştefan Lungu, câştigătoare a Campionatului Naţional în 2009, la Cluj, un an mai târziu, la Iaşi, cei doi dansatori câmpineni clasându-se printre primele trei perechi din ţară. Rezultate remarcabile a obţinut şi Ariana Boncu (11 ani), dar şi mulţi alţi copii câmpineni. A.N. 

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare