Consilierul municipal Daniel Telegescu, reprezentantul primarului Horia Tiseanu în Consiliul de Administraţie de la Colegiul Tehnic “Constantin Istrati”, a descoperit întâmplător, la una din şedinţele CA al liceului, că în fiecare lună consumul de apă de la fostul Complex de cămine Petrol atinge valori inimaginabile, de sute de metri cubi (echivalentul a sute de tone de apă sau sute de mii de litri de apă). Într-o altă evaluare, apa “consumată” ar putea umple o garnitură de tren cu vagoane-cisternă. Un asemenea consum uriaş este inexplicabil, cu atât mai mult cu cât cele câteva instituţii care funcţionează în clădirile fostelor cămine ale Petrolului (Clubul Copiilor, Clubul Sportiv Şcolar Petrol, Clubul HM Juniori, firma Colix şi Fundaţia Zamolxes), unele contorizate, altele plătind în sistem pauşal, au un consum total lunar situat între 25 şi 55 de metri cubi. Ele nici nu pot consuma mai mult, pentru că, practic, consumatorii lor de apă înseamnă doar câteva chiuvete.
Există un contor principal la stradă şi un contor secundar în faţa Căminului de nefamilişti. Conform acestuia din urmă, sutele de persoane care locuiesc în căminul de nefamilişti (şi plătesc apa la asociaţia de care aparţin, care, la rândul ei, plăteşte facturile către Hidro Prahova), consumă de câteva ori mai puţin decât se consumă pe tronsonul de apă care alimentează fostele cămine de elevi ale Liceului Petrol de altădată, tronson la care sunt branşate doar cele cinci instituţii amintite mai devreme. Dacă din consumul înregistrat la contorul principal se scad valorile înregistrate la contorul secundar şi cele citite sau aproximate prin convenţie la cele cinci entităţi subchiriaşe, tot rezultă un consum de apă de sute de metri cubi care nu este atribuit niciunui consumator, dar care este plătit de Primărie. Unde n-avem consumator, dar avem consum, bine că avem bani publici numai buni să plătească acest consum inexplicabil chiar şi cu cea mai fantastică teorie din mecanica fluidelor. Căci orice cantitate de apă care intră prin contorul principal trebuie să se regăsească la consumatorii branşaţi la tronsonul de până în contorul secundar de la Căminul de nefamilişti. Şi oricum ai scădea şi ai aduna, tot mereu rezultă un consum de sute de metri cubi care nu se regăseşte la niciun consumator. Cum aritmetica-i aceeaşi de mii de ani şi niciodată nu a dat greş în toate aceste milenii, cum dracul n-a venit să se spele din apa situată între contorul de la stradă şi cel de la Căminul de nefamilişti, înseamnă că un mare consumator din imediata vecinatate s-a branşat ilegal, după contorul principal, prin clasica metodă a şi mai clasicului by-pass. Asta mai înseamnă, de asemenea, neglijenţă din partea conducerii liceului Istrati (conducerea actuală, dar şi conducerile trecute), care putea să-şi dea seama că un consum lunar de sute de metri cubi în spaţiile închiriate în clădirile complexului este imposibil. Hidro Prahova ar fi putut şi ea să-şi dea seama de imposibilitatea unui asemenea consum, mai ales că-şi trimite periodic specialiştii pe teren, dar operatorul de apă e mulţumit, până la urmă, că nu rămâne cu apa distribuită neplătită. Trai, neneacă, pe banii poporului câmpinean.
Contorul principal de lângă Bulevardul Nicolae Bălcescu, în ultimii doi ani, nu a arătat niciodată mai puţin de 372 mc, înregistraţi în luna martie 2013, ceea ce tot mult este. În aceeaşi lună, Căminul de nefamilişti a consumat 181 de metri cubi, ceea ce inseamnă un consum de 191 mc pentru coloana dintre cele două contoare, iar după scăderea consumurilor celor cinci instituţii, rezulta un consum al nimănui de 162 mc. Acest consum este plătit fără niciun temei de către Primărie. În ianuarie 2013 însă, contorul principal a înregistrat 771 mc, iar Primăria a trebuit să plătească fără niciun temei 605 mc. Curios este faptul că, imediat după ce Daniel Telegescu a ridicat problema în plenul Consiliului Local, în şedinţa din martie 2014, factura pentru Complexul de cămine Petrol a venit mult diminuată. “E de domeniul fantasticului acest consum de apă, care ar ajunge şi pentru funcţionarea unei fabrici. Nu pot cataloga toată chestia asta decât furt din banii publici. Nu ştiu de către cine, dar sper că vom afla în cele din urmă. După mine, sunt mai mulţi vinovaţi. În primul rând, Hidro Prahova, care putea să se sesiseze, dar care are tot interesul să ia nişte bani siguri, iar banii publici sunt cei mai siguri bani. Al doilea vinovat ar fi conducerea liceului Istrati, care nu s-a interesat de rezolvarea acestei probleme, nici nu s-a sesizat la vederea acelor consumuri de domeniul absurdului. Cred că niciodată un reprezentant al liceului nu a participat la citirea contorului. Al treilea vinovat ar fi Primăria, prin serviciile respective care plătesc facturile. Următorii vinovaţi ar fi consilierii locali care sunt în CA la multe şcoli şi licee, dar nu cer niciodată la verificat consumurile la utilităţi ale acelor unităţi de invăţământ. Mi-e teama că situaţii asemănătoare, cu consumuri exagerate plătite din banul public fără nicio verificare a realităţii de pe teren, există şi în alte licee şi şcoli din Câmpina”, este de părere consilierul Daniel Telegescu, cel care a descoperit acest furt de apă cu autor neidentificat deocamdată, şi care ne-a asigurat că “vom continua cercetările împreună cu colegii consilieri din CA, doamna Papuc si doamna Stanică, dar şi cu directorul liceului, care a promis că se va face o verificare a instalaţiilor şi, dacă este nevoie, branşamente separate.” A.N.
bla bla D. Telegescu …el a uitat de acei cetateni care l-au votat..ii ignora ..abia daca mai raspunde la un Salut…are o aroganta incredibila fata de acei oameni care au adus voturi pt. el!interesant de numai pot ce a descoperit el…cu apa….ai grija telegescule esti urmarit!!