Știri

Chiriașii ANL, nemulțumiți că nu pot deveni proprietarii apartamentelor în care locuiesc

Deși au trecut mai bine de patru ani de când blocurile E11 și E13, situate pe strada Erupției, au fost trecute din proprietatea ANL în proprietatea unităților administrative locale, acestea nu au fost încă scoase la vânzare.
În anul 2008, Legea nr. 89/2008 modifica și completa Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe. Astfel, valoarea de vânzare a locuințelor urma să se calculeze de către autoritățile administrației publice locale și reprezenta valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafața construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată avea să fie stabilită anual prin ordin al Ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului și urma să fie publicată în Monitorul Oficial al României. 
În anul 2010, locuitorii blocurilor E11 și E13 au început să adreseze petiții Primăriei Câmpina pentru a urgenta punerea în vânzare a apartamentelor. Răspunsurile primite i-au înștiințat că trebuie refăcută Hotărârea Consiliului Local a Primăriei Câmpina prin care se trec locuințele din proprietatea primăriei în proprietatea publică a statului. 
,,Consiliul Local al Municipiului Câmpina a răspuns solicitării Guvernului adoptând o hotărâre de consiliu local, dar datele de identificare nu au fost corecte. În urma corespondenței avute cu Ministerul, Consiliul Local al Municipiului Câmpina nu a modificat hotărârea de consiliu local. După ce aceasta va fi modificată, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, va putea promova un nou proiect de hotărâre de Guvern pentru a crea regimul juridic necesar vânzării, în conformitate cu prevederile legii” – a fost răspunsul primit de la ANL.
Petițiile trimise la Primărie au continuat, însă răspunsurile nu au reușit să mulțumească locatarii.
,,În 2011, Primăria mi-a spus că, referitor la solicitarea mea de a cumpăra locuința pe care o dețin, a revenit cu un e-mail către ANL. Am scris din nou la ANL și mi s-a spus că trebuie refăcută hotărârea trimisă de la Primărie. La unele solicitări făcute la Primărie nici măcar nu mi s-a răspuns” – ne-a declarat d-na Carmen Focșeneanu, chiriașă în blocul E13.
Anul trecut, în luna martie, s-a publicat în Monitorul Oficial scoaterea la vânzare a apartamentelor realizate cu bani de la ANL printre care au fost menționate și blocurile câmpinene în cauză.
,,Am făcut mai multe petiții la Primărie și mi-au răspuns că nu s-au terminat de făcut cadastrele în 2014 – deși am un răspuns mai vechi în care mi se spunea că acestea erau făcute încă din anul 2008, când ni s-au pretins aproape două miliarde de lei pentru un apartament de două camere, fără o justificare a acestui calcul. La începutul anului 2015, după ce au terminat cadastrele, mi-au răspuns că sunt la faza de certificat energetic. La petiţia din luna aprilie au răspuns că au trimis o solicitare de urgentare a calculului preţului apartamentelor la serviciul ADPP. Nu am primit niciun alt răspuns. Din auzite, noi, locatarii, am aflat că nu au niciun interes să vândă locuințele, căci vor să încaseze în continuare bani pe chirie și nu le convin prețurile publicate de ANL, respectiv 328 euro/mp, stabilite pentru toată țara” – povestește d-na Focşăneanu.
Pentru o cât mai bună informare a opiniei publice, ne-am adresat purtătorului de cuvânt al Primăriei Câmpina, Mariana Pătrașca, care ne-a spus că procedurile pentru scoaterea la vânzare sunt în desfășurare și că se așteaptă o Hotărâre de Guvern pentru a acționa.
Locatarii sunt nemulțumiți de faptul că, anual, prețurile publicate în Monitorul Oficial cresc și, odată cu ele, și valoarea de vânzare a apartamentelor.
Potrivit portalului avocatnet.ro, ,,valoarea de înlocuire pe metru pătrat, valabilă în anul 2015, este de 1.691,29 lei/ mp inclusiv TVA și a fost stabilită prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 373/2015, publicat în Monitorul Oficial la data de 29 iulie 2015. Anul trecut, valoarea de înlocuire pe metru pătrat a fost de 328 euro/mp inclusiv TVA”. 
După cum se poate vedea, preţul pentru un metru pătrat a crescut cu 16% faţă de 2014, ajungând până la aproape 1.700 de lei. De menţionat, că preţul final de vânzare a locuinţei presupune şi un comision de până la 1% din valoarea locuinţei, plătit către unitatea care face vânzarea.
O altă consecinţă a întârzierii punerii în vânzare a apartamentelor este şi aceea că mai multe familii refuză să își plătească utilitățile.
,,În fiecare vară ni se taie apa caldă câte două luni din cauza restanțierilor care nu și-au plătit întreținerea de ani întregi. Sunt familii care au ajuns să aibă datorii de până la 9500 de lei. Nu putem să ne punem centrale termice proprii întrucât nu suntem proprietari. Ne chinuim să încălzim apa pe aragaz pentru a face baie. Am vecini care au spus că nu mai vor să plătească utilitățile pentru că sunt prea mulți care nu și le plătesc. Pe timp de iarnă, din 20 de familii au fost chiar și 16 cu restanțe” – mai spune Carmen Focșeneanu.
În continuare, Primăria Câmpina așteaptă o Hotărâre de Guvern pentru punerea în vânzare a locuințelor ANL, în timp ce actualii chiriași se întreabă când vor putea deveni proprietari ai locuințelor pe care le ocupă încă din anul 2001. Începând de anul trecut, există posibilitatea de a cumpăra apartamentele în rate lunare, cu un avans de cel puțin 15% din valoarea de vânzare.
„Preţul locuinţei se poate achita integral, la data încheierii contractului de vânzare, din surse proprii ale beneficiarului şi/ sau din credite contractate de beneficiar de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, sau în rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare” – se precizează în O.G. nr. 6/2014.
Andreea CHIUARU

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare