– recital de poezie Cătălina Grigore –
Activitatea, desfăşurată joi, 8 septembrie, în sala „Constantin Radu” a Casei de Cultură, a fost deschisă de Florin Dochia, directorul instituţiei, care şi-a exprimat bucuria revederii, dar şi satisfacţia pentru numărul mare de participanţi. Printre altele, amfitrionul s-a oprit asupra noutăţilor editoriale, precum şi a calendarului acţiunilor culturale:
– cunoscutul prozator şi poet Emanoil Toma a devenit membru titular al Uniunii Scriitorilor din România;
– la Editura Dacia a fost lansată ediţia a II-a a cărţii „Intrări în labirint”, autor prof. dr. Christian Crăciun;
– pe 8 septembrie, în cotidianul „Adevărul” a apărut al VII-lea editorial „21 de ani de speranţă”, semnat de Florin Frăţilă;
– săptămânalul „Oglinda de azi” a editat, în număr dublu, suplimentul „Câmpina literar-artistică şi istorică”;
– este în curs de apariţie o culegere de cronici dedidacte poeziei româneşti;
– la sfârşitul lunii septembrie va apărea nr. 3 al „Revistei Noi”;
– profesorul Iulian Moreanu pregăteşte un nou volum;
– sunt programate două conferinţe, susţinute de Florin Dochia şi Ştefan Al. Saşa;
– sărbătoarea Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati”;
– biblionetul;
– lecturi publice dedicate prozei, de Iulian Moreanu;
– concursul de pictură „Câmpina 24 ore”;
– Festivalul „Câmpina medievală”;
– lansarea volumului „Elegii pe strada mea”, autor Florin Dochia.
Emoţionată, proaspăta laureată a concursului de poezie, Cătălina Grigore, a recitat un set de 12 poeme personale, două dintre ele adunând sufragiile unanime. „PseudoNoe” (fragmente) – „tind să cred că/ ai construit din mine o arcă pentru a te/ salva din mlaştina neputinţei.// gelatina oceanului e prea dură pentru coastele mele. ajută-mă,/ dă-mă cu pudră de talc pe încheieturi şi pe/ limbă ca să nu mai transpir solzi de rechin în stomac” (…); „Măşti” – „Îmbracă-mă Satană cu piei de şopârlă, chiar Tu/ mi-ai amintit azi-noapte în momentele ispitirii că/ un şarpe înghite alt şarpe doar pentru a creşte (?), la un moment dat/ tot va trebui ca, Cel Dintâi să-şi lase/ scoarţa în urmă…”.
Cenacliştii, impresionaţi de calitatea deosebită (matură) a poeziilor, au dat năvală la cuvânt: „Stagiunea noastră începe sub foarte bune auspicii datorită Cătălinei, iar numărul mare de spectatori arată nevoia de a ne întâlni. Poezia Cătălinei este de o calitate deosebită. Este o poezie foarte matură din punct de vedere al formei. Are o forţă imaginativă deosebită. Este o obsesie a purităţii, a curăţeniei, care maculează. Mai sunt şi mici scăpări. Atenţie la versul poeziei «Aşteptare» – («mă va ruga să-mi curăţ rănile de infecţia mâlului?»” (Christian Crăciun); „Eu am descoperit-o (mărturiseşte Gherasim Rusu Togan şi continuă), toţi i-am dat nota maximă la un concurs literar (…). Se poate ca poezia tinerilor să se «cupleze» cu poezia anilor ‘60 – ‘70”; „Este greu să-ţi faci o părere la prima citire. Sunt foarte bucuroasă că există astfel de tineri. Poezia mi-a transmis ceva” (Maria Dobrescu); „O poezie închegată, matură, crează curiozităţi. Are ritm interior, totul curge. Ştie foarte bine ce face” (Florin Dochia); „Nu este prea tânără pentru atâtea laude?” (Florin Frăţilă); „E nevoie de laudă” (G.R. Togan); „Un creator nou… un nou membru al cercului literar, este matură, este vârful unui gen nou de poezie” (Fl. Dochia).
Discret, în acordurile suave ale pianului, maestrul Serghie Bucur a oferit spectatorilor un concert-caffé mulat perfect cu clinchetul cupelor de şampanie, iar poetul Ştefan Al. Saşa a încheiat superba serată literară cu două epigrame închinate lui Emanoil Toma – „O ce veste minunată” – „Prin aer, sol şi pe oceane/ Prin minţi selecte sau profane,/ Un zvon a explodat şi spune/ Că Bebe Toma e-n Uniune” şi „Pasul regal al marelui prozator câmpinean” – „De câtva timp eu am aflat/ Şi-s totalmente consternat/ Că dânsul a intrat, în ce?/ Nu-n ce gândiţi, ci-n U.S.R.”
P.S. Odată cu transmiterea celor mai sincere felicitări poetului Marian Ruscu, directorul Editurii „Premier”, pentru primirea d-sale în Uniunea Scriitorilor din România, ne exprimăm încrederea că excelentele noastre relaţii vor contribui şi în perioada următoare la atenuarea greutăţilor şi, mai ales, la anularea unor nedreptăţi.