Știri

Cercul literar „Geo Bogza” şi-a reluat activitatea

Prima întâlnire de toamnă
– recital de poezie Cătălina Grigore –
 
După un program deosebit de dens, desfăşurat în prima jumătate a anului 2011 şi o binevenită vacanţă de vară, Cercul Literar „Geo Bogza” şi-a reluat activitatea cu ciclul de lecturi publice. În cadrul acestuia, laureata Marelui Premiu la Concursul de Poezie „Geo Bogza” 2011, Cătălina Grigore, a susţinut un recital de poezie – „Prima întâlnire de toamnă”.
Activitatea, desfăşurată joi, 8 septembrie, în sala „Constantin Radu” a Casei de Cultură, a fost deschisă de Florin Dochia, directorul instituţiei, care şi-a exprimat bucuria revederii, dar şi satisfacţia pentru numărul mare de participanţi. Printre altele, amfitrionul s-a oprit asupra noutăţilor editoriale, precum şi a calendarului acţiunilor culturale:
– cunoscutul prozator şi poet Emanoil Toma a devenit membru titular al Uniunii Scriitorilor din România;
– la Editura Dacia a fost lansată ediţia a II-a a cărţii „Intrări în labirint”, autor prof. dr. Christian Crăciun;
– pe 8 septembrie, în cotidianul „Adevărul” a apărut al VII-lea editorial „21 de ani de speranţă”, semnat de Florin Frăţilă;
– săptămânalul „Oglinda de azi” a editat, în număr dublu, suplimentul „Câmpina literar-artistică şi istorică”;
– este în curs de apariţie o culegere de cronici dedidacte poeziei româneşti;
– la sfârşitul lunii septembrie va apărea nr. 3 al „Revistei Noi”;
– profesorul Iulian Moreanu pregăteşte un nou volum;
– sunt programate două conferinţe, susţinute de Florin Dochia şi Ştefan Al. Saşa;
– sărbătoarea Bibliotecii Municipale „Dr. C.I. Istrati”;
– biblionetul;
– lecturi publice dedicate prozei, de Iulian Moreanu;
– concursul de pictură „Câmpina 24 ore”;
– Festivalul „Câmpina medievală”;
– lansarea volumului „Elegii pe strada mea”, autor Florin Dochia.

Emoţionată, proaspăta laureată a concursului de poezie, Cătălina Grigore, a recitat un set de 12 poeme personale, două dintre ele adunând sufragiile unanime.  „PseudoNoe” (fragmente) – „tind să cred că/ ai construit din mine o arcă pentru a te/ salva din mlaştina neputinţei.// gelatina oceanului e prea dură pentru coastele mele. ajută-mă,/ dă-mă cu pudră de talc pe încheieturi şi pe/ limbă ca să nu mai transpir solzi de rechin în stomac” (…); „Măşti” – „Îmbracă-mă Satană cu piei de şopârlă, chiar Tu/ mi-ai amintit azi-noapte în momentele ispitirii că/ un şarpe înghite alt şarpe doar pentru a creşte (?), la un moment dat/ tot va trebui ca, Cel Dintâi să-şi lase/ scoarţa în urmă…”.
Cenacliştii, impresionaţi de calitatea deosebită (matură) a poeziilor, au dat năvală la cuvânt: „Stagiunea noastră începe sub foarte bune auspicii datorită Cătălinei, iar numărul mare de spectatori arată nevoia de a ne întâlni. Poezia Cătălinei este de o calitate deosebită. Este o poezie foarte matură din punct de vedere al formei. Are o forţă imaginativă deosebită. Este o obsesie a purităţii, a curăţeniei, care maculează. Mai sunt şi mici scăpări. Atenţie la versul poeziei «Aşteptare» – («mă va ruga să-mi curăţ rănile de infecţia mâlului?»” (Christian Crăciun); „Eu am descoperit-o (mărturiseşte Gherasim Rusu Togan şi continuă), toţi i-am dat nota maximă la un concurs literar (…). Se poate ca poezia tinerilor să se «cupleze» cu poezia anilor ‘60 – ‘70”; „Este greu să-ţi faci o părere la prima citire. Sunt foarte bucuroasă că există astfel de tineri. Poezia mi-a transmis ceva” (Maria Dobrescu); „O poezie închegată, matură, crează curiozităţi. Are ritm interior, totul curge. Ştie foarte bine ce face” (Florin Dochia); „Nu este prea tânără pentru atâtea laude?” (Florin Frăţilă); „E nevoie de laudă” (G.R. Togan); „Un creator nou… un nou membru al cercului literar, este matură, este vârful unui gen nou de poezie” (Fl. Dochia).
Discret, în acordurile suave ale pianului, maestrul Serghie Bucur a oferit spectatorilor un concert-caffé mulat perfect cu clinchetul cupelor de şampanie, iar poetul Ştefan Al. Saşa a încheiat superba serată literară cu două epigrame închinate lui Emanoil Toma – „O ce veste minunată” – „Prin aer, sol şi pe oceane/ Prin minţi selecte sau profane,/ Un zvon a explodat şi spune/ Că Bebe Toma e-n Uniune” şi „Pasul regal al marelui prozator câmpinean” – „De câtva timp eu am aflat/ Şi-s totalmente consternat/ Că dânsul a intrat, în ce?/ Nu-n ce gândiţi, ci-n U.S.R.”

        Theodor MARINESCU

P.S. Odată cu transmiterea celor mai sincere felicitări poetului Marian Ruscu, directorul Editurii „Premier”, pentru primirea d-sale în Uniunea Scriitorilor din România, ne exprimăm încrederea că excelentele noastre relaţii vor contribui şi în perioada următoare la atenuarea greutăţilor şi, mai ales, la anularea unor nedreptăţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare