(P) În ultimii ani, compania petrolieră Confind SRL și-a diversificat domeniul de activitate, investind până în prezent multe milioane de euro în sistemul de sănătate. Cum legislația nu-i permitea să investească în mod direct, Confind SRL a înființat, în anul 2010, cea mai importantă societate medicală prahoveană, SC Centrul Medical SanConfind, în care, potrivit legii, Confind SRL deține 70% din acțiuni, restul acționariatului revenind unor medici.
DentActiv, un brand stomatologic de succes
La nici un an de la nașterea sa, a apărut si primul „pui” al Centrului Medical SanConfind. Este vorba despre Centrul Stomatologic DentActiv, situat în vecinătatea uzinei Confind (pe strada Progresului nr. 20), care are unele dintre cele mai moderne şi mai dotate cabinete stomatologice din judeţ. Acestea oferă servicii medicale de top: terapie şi chirurgie laser, servicii de implantologie de o calitate deosebită, piezochirurgie, servicii de urgenţă permanente etc. Cele două cabinete componente sunt dotate cu cea mai performantă aparatură stomatologică (din Germania, de la firma KaVo, un etalon în domeniul tehnologiei dentare), iar echipa medicală este alcătuită din medici cu înaltă pregătire, capabili să ofere soluţii medicale viabile tuturor problemelor pacienţilor. În aceeaşi locaţie, centrul oferă servicii de imagistică dentară cu aparatură digitală, având avantajul că folosește doze reduse de radiaţie. Vedeta aparatelor de radiologie este un ortopantomograf cu ajutorul căruia se pot realiza radiografii panoramice deosebite. În acest fel, pacientul este scutit de obositoarele și cheltuitoarele de timp deplasări către alte locaţii unde se efectuează radiografii dentare. În DentActiv (brandul pe partea de stomatologie a Centrului Medical SanConfind), s-au investit peste 500.000 euro, ceea ce evidenţiază calitatea aparaturii şi a serviciilor medicale oferite. Astăzi, la șapte ani de la înființare, DentActiv este un brand cunoscut nu doar în Câmpina, ci și în toată zona limitrofă celui de-al doilea municipiu prahovean.
Un laser medical fără egal
Dl. Ioan Simion, președintele Confind SRL, cel care a avut ideea înființării Centrului Medical SanConfind, ne spune cum s-a născut DentActiv: „De mic, așa cum se întâmplă cu toți copiii, probabil, am fost terorizat, de fiecare dată când mă duceam la dentist, de țiuitul frezei. Când ne-am decis să investim în sistemul medical, ne-am gândit imediat să îmbunătățim serviciile stomatologice oferite comunității locale prin înființarea Centrului Medical DentActiv, pe care l-am dotat cu aparatură ultraperformantă, de ultimă generație. Fiindcă aveam încă în minte imaginea din copilărie a frezei teroriste, am vrut să abordăm și stomatologia pediatrică, încercând să eliminăm, pe cât este posibil, acest instrument, chiar dacă freza dentară de azi e mult mai silențioasă decât cea de acum trei-patru decenii. De aceea am dotat DentActiv cu tot felul de aparate stomatologice moderne neinvazive, adică cele care actionează fără a provoca durere pacienților. Dintre acestea, la loc de cinste se situează un laser medical de ultimă generație, pe care specialiștii îl consideră printre cele mai bune din lume. LASER este un acronim pentru cuvintele „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiaţiei” (în engleză, Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), deci se poate spune că terapia cu laser este o terapie cu ajutorul luminii. Laserul pe care îl folosim în centrul nostru stomatologic, are două tipuri de cristale care emit radiaţii, este fabricat de firma slovenă Fotona, unul dintre cei mai mari producatori de lasere medicale din lume”, ne mai spune președintele Confind.
Radiația electromagnetică a luminii, izvor de sănătate
Am mai aflat de la interlocutorul nostru că, practic, pentru tratarea diferitelor afecţiuni, se foloseşte radiaţia electromagnetică a luminii, care nu are proprietăţi nocive, nu are efecte ionizante, cum se întâmplă în radiologie, unde se folosesc tot radiaţii electromagnetice. Lumina emisă de un echipament laser poate avea o intensitate foarte mare. Vorbim despre o lumină extrem de coerentă, înţelegând prin aceasta că toţi fotonii din fasciculul luminos se mişcă pe o singură direcţie, cu o singură amplitudine. Rezultatul este un fascicul luminos cu proprietăţi foarte speciale, care ajută mult în timpul tratamentului. Sigur, ştim cu toţii că dacă stăm prea mult la soare, ne ardem pielea. De aceea, cu cât este mai puternică radiaţia electromagnetică a luminii, cu atât aceasta are un efect mai puternic asupra ţesuturilor. În momentul în care se construieşte un laser, se foloseşte un singur tip de material, care trimite o rază laser cu o lungime de undă foarte clar stabilită. La echipamentul laser din DentActiv, piesa de mână are în loc de freză un vârf din safir sintetic prin care este transmisă raza laser către ţesuturi. Undele luminoase emise de cele două cristale sunt absorbite diferit în țesuturi. Absorbţia undelor unuia dintre cele două cristale are vârful în apă. Asta înseamnă că peste 90% din radiaţia laser este absorbită în apă. Din cauza energiei mari absorbite de apa din ţesuturi, se produc nişte microexplozii. Aceste microexplozii controlate îndepărtează orice fel de ţesut. Prin urmare, cu acest laser se pot face incizii, se pot îndepărta carii, practic, se pot face aproape toate operațiile din stomatologie.
Einstein este și părintele laserului
„Terapia cu laser, descoperită acum o jumătate de secol de câțiva americani și ruși (paternitatea descoperirii nu e foarte clară), este o terapie de mare succes şi de mare viitor. Cert este că americanul Charles H. Townes și rușii Nicolai Basov și Aleksandr Prokorov au împărţit Premiul Nobel atribuit în 1964 pentru cercetările fundamentale în domeniul electronicii cuantice care au condus la construirea oscilatoarelor pe principiul LASER. Sunt mulți savanți care consideră că părintele laserului este Albert Einstein, care a explicat totul prin cercetările sale de mecanică cuantică și prin lucrarea sa asupra efectului fotoelectric. Puțini știu însă că Einstein a obținut Premiul Nobel nu pentru studiile sale asupra teoriei relativității, deoarece comitetul de decernare a premiului le considera speculative pentru acea vreme. Einstein a câștigat Premiul Nobel tocmai pentru explicarea efectului fotoelectric, care a stat la baza descoperirii efectului LASER,” am mai aflat de la dl Ioan Simion.