BREAKING NEWSȘtiri

Cei trei care au speriat presa

Zilele acestea s-a tot rostogolit pe rețelele de socializare informația potrivit căreia un grup format din trei consilieri locali ai Câmpinei au pus la cale un nou proiect de Regulament de organizare al Consiliului Local prin intermediul căruia ar fi stabilit, în mod abuziv și în contradicție cu libertățile garantate de constituție, în ce condiții va putea participa de acum înainte mass-media la ședințele publice ale Consiliului Local.

Prima impresie, după ce am citit două știri legate de acest subiect, a fost că celor trei inițiatori ai proiectului în discuție, altfel oameni așezați în viața de toate zilele, cu vederi progresiste, cel puțin din punct de vedere al apartenenței politice, li s-au urcat la cap politica și administrația de când au ajuns „parlamentari locali” și că nu le-a mai rămas nimic de făcut în administrația locală în afară de a pune presa la colț. M-am lămurit repede despre ce este vorba citind noul Regulament, mai precis art. 27 și Anexa nr. 11, care face referire la mass-media. Cei trei care au speriat presa, sfătuiți probabil de „strategii“ ce conduc grupurile politice din spatele lor, au încercat să forțeze prin regulament anumite aspecte ce țin mai degrabă de răfuieli personale cu ziariștii ce le sunt ostili. Regretabilă abordare!  Paragrafele din art. 27 care fac referire directă sau indirectă la mass-media sunt următoarele:
„(4) La ședințe pot participa reprezentanți ai mass-media, acreditați de primărie, cu respectarea Codului deontologic al Ziaristului adoptat de Clubul Roman de Presă și a dispozițiilor legale instituite prin Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și a Normelor Metodologice de aplicare.
(5) Legitimatia de acreditare nu este transmisibilă și permite accesul persoanei acreditate în sala unde se desfasoara sedintele consiliului local, conferintele de presa.
(6) Reprezentatul acreditat se obliga sa poarte la vedere pe tot timpul prezentei la sedinta Consilului Local, legitimatia de acreditare.
(7) În situația în care încetează contractul de muncă al ziaristului acreditat cu instituția de presă, acesta are obligația sa anunțe, în scris, in termen de 5 zile primăria.
(8) Reprezentații mass media sunt obligați sa respecte întocmai Rezoluțiile nr.1.003/1993 și nr.1.215/1993 ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la etica ziaristică. Retragerea acreditării se va decide de Primărie, numai în cazul în care se constată abateri repetate de la normele deontologiei profesionale/fapte care împiedică desfășurarea normală a activității instituției.
(9) Pentru a asigura solemnitatea in sala de ședințe, jurnaliștii acreditați și persoanele interesate care participă la ședințe trebuie sa ocupe locuri doar în spațiul special amenajat pentru presă și public, iar accesul acestora în sală este permis numai în ținută decentă. Este permisă numai fotografierea în primele 5 minute după deschiderea ședinței consiliului local, iar pe durata desfășurării acesteia se permite înregistrarea audio din spațiul special amenajat pentru presă . La sfârșitul ședinței, presa poate lua interviuri si poate participa la conferintele de presă organizate.
(10) În cazul editării și/sau alterării înregistrării audio-video întreaga responsabilitate civilă și/sau penală revine celor care au modificat și/sau distribuit materialele editate.
(11) Primarul participă la şedinţele consiliului local şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora.
(18) Consiliul local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise, în unele situații stabilite în raport de prevederile legale”.
Faptul că au ajuns până într-acolo încât au stipulat în acest regulament că „înregistrările audio-video se pot face numai cu acordul fiecărui participant la ședință (…) fotografierea este permisă numai în primele cinci minute după deschiderea ședinței Consiliului Local” sau „Consiliul Local poate aproba desfășurarea ședinței cu ușile închise” frizează ridicolul și demonstrează că în mintea acestor oameni, creditați ca reprezentanți ai noului val în politica locală și chiar națională, a încolțit sămânța aroganței, ca să nu zic mai mult.
Să sperăm că inițiatorii acestui proiect de hotărâre, Adina Gârbăcică (USR-PLUS), Valentin Crețu (USR-PLUS) și Dan Nica (PNL), își vor reveni din acest moment de rătăcire, cu atât mai mult cu cât astăzi, printr-un comunicat de presă, reprezentanții USR-PLUS Prahova au anunțat că proiectul va fi retras, iar inițiatorii vor „susține o consultare extinsă cu toate persoanele interesate asupra propunerilor care ar fi putut îngrădi în orice mod libertatea presei sau accesul la informații de interes public”.
P.S. Este o inepție să măsori etica unui ziarist invocând rezoluțiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Interesant este că responsabilii cu avizele de legalitate din Primăria Câmpina au avizat favorabil proiectul de hotărâre și, mai mult de atât, am aflat pe surse că unul dintre aceștia ar fi introdus chiar el paragraful referitor la situațiile în care Consiliul Local poate aproba desfășurarea unor ședințe cu ușile închise. Tăcerea primarului Alin Moldoveanu pe marginea acestui subiect este la fel de îngrijorătoare ca inițiativa celor trei consilieri de a pune presa la colț.

Florin FRĂȚILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare