Oamenii au vrut întotdeauna să ştie care sunt averile celor mai bogaţi pământeni. De la celebrul Forbes, până la autohtonul “Top 300”, fiecare are gradul său de relativitate, dar, cu toate acestea, ambele sunt la fel de căutate. Din acest an, în peisajul media românesc a mai apărut un top – “Top 500 miliardari”, editat de ziarul “Adevărul”. Lăsând la o parte faptul că, în acest din urmă top, prima poziţie este deţinută de patronul publicaţiei cu pricina, Dinu Patriciu, în vreme ce în topul revistei “Capital”, primul loc este ocupat de Gigi Becali, noi vă prezentăm în ediţia de faţă care sunt, în accepţiunea celor două topuri româneşti, cei mai bogaţi câmpineni.
Mihai Tufan
Cumulând datele din cele două topuri autohtone, pe primul loc în topul celor mai bogaţi câmpineni s-ar situa Mihai Tufan. Cu o avere estimată la 40-43 milioane euro, Mihai Tufan este destul de discret în viaţa publică locală. Conform “Top 500”, omul de afaceri câmpinean este partener de afacericu Mihai Anastasescu, deţinând câteva businessuri valoroase în Prahova şi Dâmboviţa. Prin intermediul firmei Metaleuroest, acesta deţine acţiuni semnificative la Neptun Câmpina şi Elsid Titu. Împreună cu Anastasescu, Tufan mai este asociat la Neptun Trading, Forja Neptun, Neptun Construct, Stok Metal, Fontec şi mai deţine acţiuni la Fishing Tour, Ectadvertising, Agroinvest. Conform aceluiaşi top, Neptun a avut în luna septembrie 2008 o capitalizare la bursa Rasdaq de aproximativ 17 milioane euro, estimându-se un profit brut pentru anul 2008 de 3 milioane euro. În privinţa Elsid Titu, aceasta a avut o capitalizare în septembrie 2008 de 23 milioane euro. În aceste condiţii, Mihai Tufan deţine primul loc în topul celor mai bogaţi câmpineni, cu o avere de 40-43 milioane euro, dar abia locul 211 în “Top 500”, dar nu apare în “Top 300”.
Ioan Simion
Ioan Simion
La o distanţă foarte mică se află patronul societăţii Confind, Ioan Simion, cu o avere estimată la 37-40 milioane euro. În “Top 500” apare pe locul 229, dar nu se regăseşte şi în “Top 300”.Simion a condus timpde 17 ani activitatea mecano-energeticădin fostul minister al Petrolului. Se ocupă de firma Confind, al cărei acţionar principal este, doar din anul 2003, deşi firma este înfiinţată din anul 1991. În anul 2007, Confind a înregistrat o cifră de afaceri de 50 milioane euro.De asemenea, Confind are monograma americană API, iar până la 80% din producţia societăţii este destinată partenerilor externi – Ascom (Moldova), Danieli (Italia) şi Sterling (Germania). De asemenea, pentru clienţii ruşi, Confindare o reprezentanţăla Moscova. Societatea câmpineană a realizatşi echipat rafinării în Kazahstan, Kurdistan, Sudan.Un pasionat al muncii, după propria sa declaraţie dată celor de la “Adevărul”, Ioan Simion cocheteazăşi cu politica, avândcele mai mari şansesă fie candidatul PNLîn colegiul de deputaţi care include şi municipiul Câmpina, însă nu este cotat cu prima şansă.
Mihai Anastasescu
Pe locul 230 în “Top 500” se află Mihai Anastasescu. La fel ca ocupanţii primelor două locuri, nici el nu se regăseşte în “Top 300”.Averea lui Mihai Anastasescu a fost estimată de cei de la “Top 500” la 35-40 milioane euro. Împreună cu Stelian Anastasescu şi Mihai Tufan deţin societatea Metaleuroest, prin intermediul căreia controlează Compania Neptun Câmpina şi Elsid Titu. Autorii topului mai fac o referire la Mihai Anastasescu: “se ştie în mediul local de afaceri că deţine mai multe spaţii comerciale a căror chirie îii aduce acestuia venituri substanţiale”. Probabil că autorii topului se referă la faptul că Metaleuroest a dobândit şi pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Paltinu, fosta ICSM, controlând astfel cea mai mare parte a spaţiilor comerciale cu vad din centrul municipiului Câmpina.
Alexandru Rizea
Ocupă locul 235 în “Top 500” cu o averede 35-37 milioane euro, dar nu apare şi în “Top 300”.Este fondatorul uneia dintre cele mai importante companiidin domeniul mobilei, Lemet. Anul trecut, compania a înregistrato cifră de afaceri de peste 23,2 milioane euro şi un profit net de 5 milioane euro. Pentru acest an, Alexandru Rizea are planificată demararea lucrărilorla două noi halede producţie, cu o suprafaţă totală de 5.000 mp, în care investeşte aproapedouă milioane euro.Pentru vânzări, Rizea a înfiinţat propria reţea de magazine, care numără 150 de unităţi, dintre care 90 sunt în franciză. Lanţul de magazine Lemet se întinde până în Bulgaria şi este prioritatea principală în strategia de dezvoltare a companiei în care exporturile reprezintă doar 20%.În prima jumătate a acestui an, Lemet a rulat afaceri în valoare de 10 milioane euro, o creştere cu 25% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.În viaţa publică locală este extrem de discret şi nu are nici o ambiţie de natură politică.
Florin Anghel
Florin Anghel
Este primul câmpinean prezent atât în “Top 500” (locul 351), dar şi în “Top 300” (locul 246). În vreme ce primii i-au estimat averea la 18 milioane euro, ceilalţi cred că Anghel are o avere de 25-27 milioane euro.Cea mai mare parte a averii lui Florin Anghel provine din afacerile firmei Fibec. Începuturile acesteia sunt în anul 1994. Anghel a plecat atunci la specializare în Japonia şi s-a întors cu o idee de afacere: ţeavă de polietilenă pentru gaze şi apă. S-a asociat cu prietenul său de fotbal Emil Dima şi cu unul dintre cumnaţii săi, Claudiu Bara, şi au înfiinţat Fibec. A fost şi director general la Romtelecom, dar a dat şi meditaţii pe vremea lui Ceauşescu la matematică şi fizică, renunţând la un post în Securitate.În prezent, priorităţile de afaceri ale lui Florin Anghel sunt să mute fabrica de confecţii metalice în afara Câmpinei, undeva în apropiere de DN1,şi să creeze o staţiune pe raza comunei Secăria, acolo unde a cumpărat 70 hectare la preţul de 250.000 euro şi a mai concesionat alte 30 hectare de pădure de la administraţia locală.A fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova în perioada 2004-2008, iar acumşi caută locul pentru a candida la un post de parlamentar la alegerile din 30 noiembrie.
Claudiu Bara
Cumnatul şi asociatul lui Florin Anghel, Claudiu Bara ocupă locul 391 în “Top 500”, cu o avere de 14-15 milioane euro, şi locul 257 în “Top 300”cu o avere de 23-24 milioane euro.Discret în viaţa publică, locuind într-o vilă de pe malul Lacului Bisericii, Claudiu Bara este unul dintre asociaţii de la Fibec, holding care cuprinde şase divizii care se ocupă de telecomunicaţii, construcţii civile şi industriale, confecţii metalice, reţele de apă, gaze şi termoficare. La sfârşitul anului 2007, holdingul a avut o cifră de afaceri de 46 milioane euro, în creştere cu 220% faţă de 2006. Fibec şi-a mărit portofoliul, achiziţionând firmele Upsae (actuala Fibec Metalglas), fabrica producătoare de tâmplărie din lemn stratificat Fildas şi una dintre companiile de transport local, Transorizont. Fibec mai deţine un complex comercial şi o bază de sport şi agrement.
Emil Dima
Emil Dima
Cel de-al treilea asociat al Fibec este Emil Dima, aflat în ambele topuri. La 51 de ani, Emil Dima ocupă locul 397 în “Top 500” cu o avere de 14 milioane euro şi locul 257 în “Top 300”, unde averea sa a fost estimată la 23-24 milioane euro. A lucrat la fosta fabrică Upsae, de unde a demisionat în 1995, atunci când avea funcţia de director general. Ulterior, a cumpărat fabrica la care a lucrat şi are ambiţia de a o transforma în cea mai mare companie din România de structuri metalice pentru construcţii, clădiri şi poduri. Pentru acest deziderat este necesară mutarea fabricii pe un teren dintr-o zonă nepopulată, cu ieşire la DN1, dar şi achiziţia de utilaje performante, investiţia totală fiind estimată la 10 milioane euro.Extrem de discret în viaţa publică, nu are nici o treabă cu politica, dar în fiecare săptămână joacă fotbal pe un teren artificial de dimensiuni reduse, aflat în incinta Arenelor de Tenis “Fibec”.
Viorica şi Ovidiu Cord
Viorica şi Ovidiu Cord
Familia Cord ocupă locul 346 în “Top 500”, averea lor fiind estimată la 18-19 milioane euro.Viorica şi Ovidiu Cord deţin compania de comerţ Cord Impex, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 23,8 milioane euro şi un profit net de peste 300.000 euro. De asemenea, soţii Cord produc băuturile alcoolice distilate B&B, care le-au adus o cifră de afaceri anul trecut de 18,4 milioane euro, cu un profit net de peste 300.000 euro. Printre afacerile familiei se mai numără o societate producătoare de carne, Diavist Product, cu un rulaj de 4 milioane euro în anul 2007. Nu în ultimul rând, soţii Cord deţin două societăţi de transport – Cord şi Autogara Com, aceasta din urmă administrând şi vechea autogară a municipiului Câmpina.Viorica şi Ovidiu Cord mai deţin numeroase terenuri, care însumate înseamnă cam 28.000 metri pătraţi în judeţul Prahova şi 3.500 mp în judeţul Cluj.Conform declaraţiei de avere a lui Ovidiu Cord, acesta are venituri lunare de 91,5 milioane lei vechi, rezultate din salarii şi chirii.Soţii Cord sunt naşii de cununie ai şefului Poliţiei Câmpina, Romeo Văsii, iar din punct de vedere politic prezintă o particularitate aparte: ea este membru PSD, el este membru PD-L. De altfel, Ovidiu Cord este din această vară, în urma alegerilor locale,şi consilier judeţean din partea PD-L.
Mihai Vasiliu
Mihai Vasiliu
Patronul Turnătoriei Centrale Orion, Mihai Vasiliu, ocupă locul 397 în “Top 500”, cu o avere de 14 milioane euro.Imediat după Revoluţia din ‘89 şi-a deschis o turnătorie la Cornu. Apoi, în anul 2000, când turnătoria din Câmpina, la care lucrase în tinereţe, a fost scoasă la privatizare, s-a decis s-o cumpere. De atunci, a făcut investiţii de peste 9 milioane euro, Turnătoria Centrală Orion Câmpina devenind una dintre cele mai importante din ţară. TCO este furnizorul de piese turnate ale OMV Petrom şi singura turnătorie din România care realizează cămăşi de pompe de extracţie. Fabrica produce între 650 şi 800 tone lunar, circa 38% fiind destinat exportului în ţările Uniunii Europene, dar nu numai. În anul 2007, TCO a înregistrat o cifră de afaceri de 14 milioane euro, iar pentru următoarea perioadă se intenţionează achiziţionarea unei instalaţii de turnare în forme fără rame şi a unei instalaţii de filtrare a aerului.Destul de prezenţi pe scena publică, Mihai Vasiliu şi soţia, Ştefana, sunt simpatizanţi ai PSD, Ştefana Vasiliu fiind chiar consilier judeţean din partea acestei formaţiuni politice în mandatul trecut.
Cei mai bogaţi prahoveni
Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă
La 31 de ani este cel mai bogat prahovean în “Top 300”, cu o avere de 71-76 miliarde euro, care-l clasează pe locul 103, în vreme ce în “Top 500”, se află pe locul 203, cu o avere estimată la 40-45 milioane euro. Patron al firmei Asesoft, Ghiţă are afaceri în domeniul IT, producţie, distribuţie, vinificaţie şi imobiliare. De asemenea, este patronul echipei de baschet masculin Asesoft Ploieşti şi controlează trustul de presă Prahova.
Constantin Cătălin Vasile
Constantin Cătălin Vasile
Ocupă locul 131 în “Top 500”, cu o avere de 65-70 milioane euro, şi locul 140 în “Top 300”, unde averea sa este estimată la 54-56 milioane euro. Este unul dintre patronii grupului de firme “Aquila”.
Alin Adrian Dociu
Alin Adrian Dociu
Asociatul lui Constantin Cătălin Vasile, conducând împreună grupul de firme Aquila, care se ocupă cu activităţi de transport, distribuţie, dar şi construcţii. Ocupă aceleaşi poziţii cu asociatul său în ambele topuri şi are o avere aproximativ egală cu acesta.
Petrică Uşurelu
Petrică Uşurelu
Are 34 de ani şi este pe locul 157 în “Top 300”, fără a apărea şi în “Top 500”. Are o avere estimată la 48-50 milioane euro, realizată din activiăţi în domeniile import-export, imobiliare, mobilă, construcţii, retail şi distribuţie. Este acţionarul majoritar al cunoscutului brand Piritex.
Iustin Paraschiv
Iustin Paraschiv
Este din Mizil şi are o avere de 44-46 milioane euro, care l-a propulsat pe locul 170 în “Top 300”, fără a-l include şi în “Top 500”. Are numai 27 de ani, iar principalele sale afaceri sunt în domeniile industrializarea cărnii şi imobiliare.
Iulian Stanciu
Iulian Stanciu
Este asociatul lui Sebastian Ghiţă la grupul Asesoft, derulând afaceri în domeniile IT, distribuţie şi imobiliare. A strâns o avere estimată la 35-37 milioane euro, care îl situează pe locul 235 în “Top 500”. Nu este nominalizat şi în celălalt top autohton.
Emanoil Savin
Emanoil Savin
Primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin are o avere de 30-32 milioane euro (“Top 500 – locul 258) sau 19-21 milioane euro (“Top 300” – locul 271). La 50 de ani, principalele sale afaceri sunt în domeniul imobiliar şi în turism, fiind proprietarul hotelului “Alexandros” din Buşteni. Savin are deja terenul pentru o investiţie similară şi în Sinaia, unde va construi un frate al hotelului din Buşteni.
Nicolae Guţu
Nicolae Guţu
Ocupă locul 310 în “Top 500”, cu o avere estimată la 20-23 milioane euro. Derulează afaceri în domeniile turism, imobiliare, construcţii şi deţine hotelul “Bastion” din Sinaia, care a apărut prin reamenajarea fostelor grajduri regale.
Mihai Gavrilă
Mihai Gavrilă
Primarul comunei Drajna are o avere de 13-14 milioane euro, care îl situează pe locul 403 în “Top 500”. Are afaceri numai în domeniul mobilei, producând pentru grupul suedez Ikea.
Cei mai bogaţi români
Dinu Patriciu
Locul 1 în “Top 500”, Dinu Patriciu are o avere estimată la 1,9-2 miliarde euro. Deţine 25% din Rompetrol, compania aeriană EuroJet, proiecte imobiliare de 500 milioane euro, compania media “Adevărul”, investiţii de portofoliu de 700 milioane euro, afaceri în IT de 70 milioane euro, două afaceri în Olanda în domeniul energiei alternative. Are proprietăţi de 110 milioane euro, locuinţe la Snagov şi Saint Martin, două iachturi, avion personal.
George Becali
Locul 1 în “Top 300”, Gigi Becali are o averede 2,5 miliarde euro. Afacerea sa de bază este în imobiliare. Deţine 250 ha în Pipera, 27 ha în Sectorul 1, 9,5 ha în Sectorul 2, 130 ha în Popeşti-Leordeni, 100 ha în Piteşti, 12.500 ha în Brăila, 25 ha în Baloteşti, 20 ha în Otopeni. Acţionar majoritar la compania de construcţii Arcom, Avicola Iaşi şi Mecanica Drăgăşani, Gigi Becali este şi patronul formaţiei Steaua Bucureşti. Are o vilă imensă în Pipera şi un autoturism Maybach.
Locul 1 în “Top 500”, Dinu Patriciu are o avere estimată la 1,9-2 miliarde euro. Deţine 25% din Rompetrol, compania aeriană EuroJet, proiecte imobiliare de 500 milioane euro, compania media “Adevărul”, investiţii de portofoliu de 700 milioane euro, afaceri în IT de 70 milioane euro, două afaceri în Olanda în domeniul energiei alternative. Are proprietăţi de 110 milioane euro, locuinţe la Snagov şi Saint Martin, două iachturi, avion personal.
George Becali
Locul 1 în “Top 300”, Gigi Becali are o averede 2,5 miliarde euro. Afacerea sa de bază este în imobiliare. Deţine 250 ha în Pipera, 27 ha în Sectorul 1, 9,5 ha în Sectorul 2, 130 ha în Popeşti-Leordeni, 100 ha în Piteşti, 12.500 ha în Brăila, 25 ha în Baloteşti, 20 ha în Otopeni. Acţionar majoritar la compania de construcţii Arcom, Avicola Iaşi şi Mecanica Drăgăşani, Gigi Becali este şi patronul formaţiei Steaua Bucureşti. Are o vilă imensă în Pipera şi un autoturism Maybach.
Lansez si eu o intrebare. De unde are unul care a vandut gogosi acum cativa ani, milioane de euro. Si daca nu stiti la cine ma refer, este vorba de Mihai Anastasescu. Ne poate raspunde public? Nu de alta, dar sa ne imbogatim si noi!
Buna intrebare!!
Am ramas surprinsa citind despre mafiotii din Campina care sunt cei mai bogati intre 300/500 nu imi vine sa cred cum au fost ajutati si stim foarte bine cine a fost in spatele lor, dar cert este ca au distrus un oras industrial, din pacate mi si mi de muncitorii au plecat sa nunceasca sfara in timp ce acesti mafioti s au inbogatit fraudand.. Romania in general este o tara unde puturosi si mafioti si hotii se inbogatesc!! Nu inteleg cum a ajuns un biet baiat care vindea citronada in piata sa fie top 300, nu inteleg multe…
Ce legatura au gogsile cu ce are acuma.Vinde si tu gogosi si vezi ce se intampla.Bine ca avandut si a facut fara rusine… ce atat va luati de ei ca au vandut gogsi ca ba pizza asa si? sunteti invidiosi? Am si eu un chiosc si vand dulciuri si fac bani ca popa.Bagati-va si voi… bafta!!!
Sa fim seriosi… Pelota… Ca stim cine este in spatele lui Anastasescu si Tufan!!
asta ie o prostie cand spui ce daca au vandut si ce care e prob …..pai nu asa trebuie sa gandesti daca vrei ca ,copii tai sa fie bine si sa aiba tot ce ai trebuie la campina atunci trebuie sa te cam intreseze cine conduce orasul! chiar daca din umbra io lasi baga la puscariie 100 de ani de ce plateste 100 euro la presa pe an sa nu apara pe nici o pagina ati vazut voi vreo poza cu anastasescu ?pe net un om correct si un om de afaceri nu ar face asta pentru cei care fac afaceri legale si nu imi afecteaza mie buzunarul jos palaria .
amice,la româna pe care o știi mai bine nu scrii…nu mă mir că ești invidios!
🤣🤣🤣🤣
A vandut gogosi denumite " tunuri " . Afaceri cu statul . Nu asa sau imbogatit toti ? Cine poate oase roade .
s-au desteptat prostii…hai Romania !
Faceți un tabel datat !!!
2 m sub pamant si o mana de cuie.Nu luam nimic cu noi dincolo