Știri

Cătălina Grigore: „Nu ştiu despre alţii, dar eu nu pot să scriu când sunt fericită”

Cătălina Grigore s-a născut la Câmpina, are 18 ani şi este elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Nicolae Grigorescu”, secţiunea matematică-informatică. În ciuda ştiinţelor exacte pe care le studiază, Cătălina Grigore este un suflet sensibil, concretizându-şi trăirile intense ale vârstei, prin poeziile pe care le scrie şi care au fost apreciate la diverse concursuri la care a participat. În anul 2011 a obţinut premiul I la concursul judeţean „Alexandru Tudor Miu -Întâlnire cu Pasărea Phoenix”, apoi în 2012  primeşte premiul I la Concursul „Laudă seminţelor – celor de faţă şi-n veci tuturor” din cadrul Festivalului Internaţional „L. Blaga” desfăşurat la Sebeş. A avut ocazia să-şi publice câteva poezii în ziarele locale, în Revista Nouă, cât şi în antologii ale concursurilor la care a participat.
Reporter: Când ai început să-ţi dai seama că eşti atrasă de poezie?
Cătălina Grigore: În şcoala generală nu aveam nici cea mai mică tangenţă cu poezia. O luam ca atare. Abia în liceu am început să o înţeleg şi să-mi placă. Îndeajuns de mult încât să încerc şi eu să scriu…
Reporter: Cum ai început să scrii?
Cătălina Grigore: Mai întâi în clasa a VIII-a. Scriam pe atunci descrieri interminabile, metafore inexplicabile. Simţeam nevoia să mă exprim cumva şi nu ştiam cum. În liceu, mai exact la începutul clasei a IX-a, am întâlnit un  băiat care scria poezie. Citindu-l, am devenit puţin invidioasă. El făcea ceva ce eu nu eram în stare. Aşa că mi-am propus să încerc şi eu să mă exprim „ca el”. Desigur, el şi-a dat seama imediat că există un sâmbure poetic în mine şi, deşi la început eram penibilă, m-a încurajat. Lui îi datorez curajul de a scrie.
Reporter: Moşteneşti talentul de la cineva din familie?
Cătălina Grigore: Nu mi-am pus niciodată prea serios întrebarea asta. Curios e că da, se poate spune că o moştenesc pe mătuşa bunicii mele ( din partea mamei ) care scria poezie, nepublicând însă. Rude mai apropiate care scriu, într-un fel sau altul, nu am. Părinţii mei sunt oameni modeşti, dar care iubesc literatura. Probabil de la ei am preluat setea de a citi orice, oricând.
Reporter: Cum privesc părinţii tăi această pasiune? Te încurajează?
Cătălina Grigore: Părinţii mei nu au aflat că scriu poezie decât atunci când am luat premiul I la Concursul Judeţean „A. T. – Miu – Intâlnire cu Pasarea Phoenix”, în 2011. Evident că au fost puţin surprinşi, dar din acel moment m-au susţinut şi lăudat tot timpul. Şi mă simt bine ştiind că sunt mândri de mine.
Reporter: Care e scânteia ce te determină să aşterni gânduri, să le transformi în poezie?
Cătălina Grigore: Bine punctat. Există chiar o scânteie. Dacă nu ar fi această flamă a inspiraţiei, cu siguranţă versurile s-ar naşte diforme. Aş îndrăzni să spun că orice aspect al realităţii e demn de a fi sursă de inspiraţie… Nu ştiu despre alţii, dar eu nu pot să scriu când sunt fericită. Tristeţea aprinde fitilul, iar lacrimile mele, de cele mai multe ori, se prefac în cuvinte.
Reporter: Ce gen literar te atrage? Ai încercat să scrii şi proză?
Cătălina Grigore: Mă atrag toate genurile literare, liricul fiind predominant. Încerc să citesc multă poezie, pentru că doar citind poţi să evoluezi în ale scrisului. Desigur că am încercat să scriu şi proză, proză scurtă mai exact, dar era mult prea poetică. Mă rezum doar la cititul prozei. Mi se pare mult mai simplu să scrii poezie. Poate, într-un viitor, voi scrie şi altceva…
Reporter: Ce autori preferaţi ai? Ai vreun idol, vreun model pe care îl urmezi?
Cătălina Grigore: Nu am un idol. Nu urmez pe nimeni, încerc să-mi găsesc propria identitate. Stilul meu trebuie să fie doar al meu. Tocmai de-asta citesc mult, ca să pot culege ce e mai bun, mai frumos… Imitaţia e primul pas. Apoi îţi dai seama ce ţi se potriveşte, cum îţi vine un anumit stil… Îmi plac Nichita şi Blaga. Îi iubesc pe Dostoievski şi Th. Mann. Dar asta nu mă face să nu-i consider extraordinari şi pe alţii, în această categorie intrând şi figuri din cultura câmpineană.
Reporter: Câte poezii ai scris până acum?
Cătălina Grigore: Câte poezii am scris?! În jur de o sută, probabil… Dintre cele mai recente îmi vin în minte câteva titluri: „Dacă încă nu ai o rană în suflet”, „ Moment”, „Dimineaţă la Moscova”.
Reporter: Ai publicat vreo poezie?
Cătălina Grigore: Am publicat pentru prima oară în Revista Nouă, editată la Câmpina, prin martie 2011. Apoi au urmat apariţii în ziarele locale, în antologii publicate în urma diferitelor concursuri. Am obţinut premii I la concursurile regionale, premiul I la Concursul „Laudă seminţelor – celor de faţă şi-n veci tuturor” din cadrul Festivalului Internaţional „L. Blaga” ( Sebeş, 2012). Am participat şi la alte concursuri naţionale, la Bacău, Timişoara, Slatina, ş.a., unde am fost premiată.
Reporter: Cum  apreciază colegii, profesorii, talentul tău?
Cătălina Grigore: Colegii sunt mai mult sau mai puţin indiferenţi. Unii mă admiră, iar cei avizaţi îmi dau uneori sfaturi. Profesorii mă felicită când au ocazia, iar doamna profesoară de română, Luminiţa Mischie, mi-a fost alături tot timpul.
Reporter: Ce alte pasiuni mai ai?
Cătălina Grigore: Îmi place să citesc, să iubesc… îmi place să mă plimb şi să ascult muzică bună.
Reporter: Către ce anume vrei să te îndrepţi după terminarea liceului?
Cătălina Grigore: După liceu voi aplica la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Mi-ar plăcea mult să devin jurnalist, dar nici meseria de profesor nu îmi displace. Deşi sunt la un profil real, nu voi continua în acest domeniu… sunt mult mai atrasă de partea umanistă.
Reporter: Ce-ţi doreşti cel mai mult?
Cătălina Grigore: Ca toţi cei pe care îi iubesc să fie sănătoşi, să-i am mereu alături. Apoi vine şi poezia… e normal să-mi doresc să ajung cunoscută din punctul ăsta de vedere, dar mai e mult până departe… 
Carmen NEGREU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare