Știri

Cât de realist este un buget de peste 711 miliarde?

E vreme de criză, iar administraţia Tiseanu a acceptat cu mare greutate – şi doar acolo unde i-a convenit – că trebuie să ia şi o serie de alte măsuri, specifice acestei perioade.Sub aceste auspicii, Consiliul Local a aprobat în unanimitate (chiar dacă au lipsit Elena Albu, Adrian Piţigoi şi Gheorghe Tudor) bugetul local pentru anul 2009, valoarea acestuia fiind de 711,4 miliarde lei vechi.E mult, e puţin? Practic, este un pic mai mult faţă de anul trecut… Cât este de realist? Aici este marae discuţie… Iar primarul Horia Tiseanu a încercat să “se spele pe mâini” de această problemă, pe care “a pasat-o” în sarcina directorului Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu. “Ecaterinescu mi-a confirmat că proiectul de buget este unul cât se poate mai aproape de realitate. Este adevărat că am preferat să elimin unele dintre lucrări, chiar dacă le promisesem, dar în funcţie de cum vom sta din punct de vedere financiar este posibil ca unele dintre aceste lucrări să fie introduse prin rectificări viitoare ale bugetului în a doua jumătate a acestui an”, a spus Horia Tiseanu. Şi viceprimarul Ion Dragomir a încercat să întărească spusele primarului: “Este un buget realist şi să ne ajute Dumnezeu să îndeplinim veniturile proprii şi va fi totul ok!”Cât de realiste se vor dovedi prognozele administraţiei, pe care – chiar dacă Ecaterinescu le-a făcut – primarul Horia Tiseanu şi le asumă prin semnarea proiectului de buget, rămâne de văzut…Şedinţa de aprobare a bugetului local a avut o caracteristică singulară pentru ultimii ani. Practic, cu excepţia viceprimarului Dragomir, care a avut un amendament minor, respins şi acela, nici un consilier nu a avut nici un amandament. Să fi fost atât de bine de puse la punct toate detaliile sau… frica păzeşte pepenii?

ZERO lei pentru sport!
Bugetul local are unele hibe… Printre acestea se numără şi faptul că pentru sport s-a alocat suma de… ZERO lei! Din totalul de peste 700 miliarde lei vechi, pentru sport nu s-a găsit nici un ban. Totuşi, sunt câteva locuri unde banul public devine tangent cu sportul. Este vorba de alocarea sumei de un miliard lei vechi pentru proiecte în baza Legii 350, dar acestea vor fi depuse numai după ce Primăria va emite un ghid special. În plus, suma de un miliard nu este alocată numai sportului, ci tuturor categoriilor care intră la… diverse. Adică, sport, cultură, tineret, educaţie şi multe altele…La un alt proiect de hotărâre privind calendarul activităţilor cultural-sportive s-au aprobat 500 milioane lei vechi pentru manifestările sportiv-culturale “Arenele de joacă”. Este vorba de un eveniment organizat de Consiliul Local, în colaborare cu Fundaţia “Sportul pentru Viaţă”, patronată de Gabriela Szabo, care va fi organizat pentru prima oară la Câmpina. Că în Câmpina nu există o bază sportivă adecvată pentru un astfel de eveniment, asta este o altă poveste, dar vorba unui mucalit prezent la şedinţa Consiliului Local “o să se desfăşoare la Hipodromul din Ploieşti”!
Alin Moldoveanu: “Am promis reparaţii masive la străzi şi se vor face!”
Consilierul Alin Moldoveanu era foarte bucuros după aprobarea bugetului local pentru anul 2009. Era printre singurii… “Sunt foarte bucuros pentru că am promis reparaţii masive la străzi şi se vor face! Multe străzi din zona centrală, inclusiv B-dul Carol I, vor fi reparate în acest an, aşa cum am promis în mai multe rânduri, iar pentru mine este un mare motiv de bucurie. De asemenea, am convingerea că dacă actuala echipă a Executivului îşi va menţine această linie, la finalul mandatului, Câmpina va avea o altă faţă, mai frumoasă, mai civilizată”. Aşa să fie!
Mihaela Neagu Petrovici:“Cea mai drastică reducere este la sănătate… Şi nu e corect!”
Consilierul Mihaela Neagu Petrovici a atras atenţia asupra unei decizii delicate: “Cea mai drastică reducere în bugetul pe anul 2009 este la capitolul sănătate… Şi nu e corect! În sănătate este o criză acută, sumele de la casele de asigurări sunt tot mai mici, mai ales că, în scurt timp, spitalele vor trece în administrarea comunităţilor locale, iar investiţiile în reparaţii şi aparatură vor fi apanajul bugetului local. Nu se poate ca sănătatea să fie redusă la jumătate, aşa cum se întâmplă prin proiectul pe care ni-l propuneţi!” Şi, într-adevăr, pentru capitolul de sănătate s-a alocat suma de 8,17 miliarde lei vechi, faţă de 16,33 miliarde lei vechi anul trecut. “A fost o idee de a reduce aceste cheltuieli şi de a trage astfel un semnal de alarmă, dar la viitoarele rectificări situaţia se poate rezolva”, a explicat primarul HoriaTiseanu.
Horaţiu Zăgan:“Nici un buget dublu nu ar rezolva problemele Câmpinei”
A avut şi Horaţiu Zăgan o problemă de ridicat pe marginea proiectului de buget şi a fost “bruiat” de Gheorghe Sandu, care a răspuns la… telefon. După ce l-a ironizat pe Sandu, cerându-şi scuze că l-a deranjat în timpul convorbirii sale telefonice, Zăgan a spus: “Probabil că nici un buget dublu nu ar rezolva problemele Câmpinei. Un cetăţean mi-a ridicat şi o problemă concretă. Locuieşte pe Strada Mărăşeşti, plăteşte impozite de zonă centrală, dar nu are canalizare. Sper că nu are nici o legătură cu faptul că acolo este sediul partidului de opoziţie… Nu?!”
Dragomir Enache s-a contrat cu Alin Moldoveanu
Dragomir Enache tinde să devină cel mai vehement opozant al actualei puteri locale. Dar, din această calitate îşi atrage şi antipatii… Astfel, Dragomir Enache a ridicat mai multe probleme în privinţa proiectului de buget, printre care: “Nu se vorbeşte nimic de atragerea fondurilor structurale. Nu există nici un leu pentru investiţii la Casa de Cultură şi la Casa Tineretului,iar despre Grădiniţa 4 nu mai vorbeşte nimeni… Muzeul Hasdeu o are pe doamna Tabacu, Grădiniţa 4 nu are pe nimeni… În fine, nu există nici un fel de plan anticriză!” – a punctat Enache. Înainte de reacţia lui Tiseanu, Alin Moldoveanu a fost cel care s-a contrat cu liberalul Enache: “Ridicăm probleme, dar nu venim şi cu soluţii. Aveţi, domnule Enache, vreo propunere anticriză?” “Ofer consultaţii, nu răspund în plen”, i-a replicat ironic Dragomir Enache, dar nimeni nu a înţeles de ce s-a simţit Alin Moldoveanu dator să-i ia apărarea primarului…
Amendamentul lui Dragomir a fost respins
Viceprimarul Ion Dragomir a venit cu propunerea de a aloca suplimentar un miliard lei vechi Spitalului Municipal, din banii alocaţi pentru Spitalul Voila. “Şi aşa Spitalul Voila va trece din toamnă în administrarea Consiliului Judeţean”, şi-a motivat Dragomir propunerea. În favoarea acestui amendament au votat numai consilierii Petrovici, Enache, Zăgan şi Dragomir, restul fiind împotrivă, astfel încât propunerea viceprimarului a căzut.
Arghir şi bisericile
Printre probleme pe care le-a ridicat Elvis Arghir s-a numărat şi cea a sumelor alocate bisericilor. “Câţi bani sunt alocaţi bisericilor din Câmpina?” – l-a întrebat liberalul pe primarul Tiseanu. “1,5 miliarde lei vechi”, a răspuns cel vizat, adăugând apoi că “împărţirea lor va fi făcută printr-o hotărâre ulterioară a Consiliului Local. Anul trecut s-au alocat în total trei miliarde pentru culte, dar anul acesta bugetul lor este ceva mai mic. Vom vedea la viitoarele rectificări, dacă putem să mai alocăm şi alte sume”.
Gena Preda, înlocuită de Alin Moldoveanu
La solicitarea consilierului Gena Preda, s-a decis înlocuirea acesteia cu Alin Moldoveanu în Comisia pentru stabilirea şi urmărirea lucrărilor de reparaţii la unităţile de învăţământ. “S-a schimbat programul la unitatea la care lucrez şi vă rog să acceptaţi că nu am timpul fizic necesar pentru a mă ocupa aşa cum trebuie de această activitate”, a spus Gena Preda, iar colegii săi au aprobat în unanimitate această înlocuire.
Ţărăniştii reacţionează la… buget
Filiala Câmpina a PNŢ-CD a remis presei un comunicat privind realizarea bugetului local pentru anul 2009, lansând cu acelaşi prilej o serie de întrebări… fără răspuns.Comunicatul ţărăniştilor câmpineni are mai multe capitole. Astfel, primul se referă la obiective inoportune. Şi sunt nominalizate: concursul de arhitectură pentru centrul municipiului (1 miliard lei vechi, alocat de la bugetul local) – “De ce atât de mulţi bani? Cu ce finalizare într-o perioadă de austeritate?”; lucrările noi de restaurare – uşi intrare Castelul Hasdeu (200 milioane lei vechi) – “Cele 4,5 miliarde lei vechi prevăzute în 2007 pentru restaurarea faţadei aceluiaşi obiectiv nu au ajuns şi pentru uşi?”; Casa Căsătoriilor (900 milioane lei vechi) – “De ce nu se mai pot face căsătorii în Primărie şi cum ar fi rentabilă o asemenea investiţie? La Casa Tineretului nu se puteau face căsătorii fără o asemenea cheltuială?” Un alt capitol se referă la investiţiile noi, superficial prezentate: canalizare Str. Progresului (12 milioane lei vechi), canalizare Str. Ţiţeiului (12 milioane lei vechi), canalizare Aleea Crizantemelor (100 milioane lei vechi), canalizare Al. Crinului (100 milioane lei vechi), modernizare Str. Andrei Mureşan (50 milioane lei vechi), modernizare Str. Luceafărului (30 milioane lei vechi), modernizare Aleea Scărişoarei (70 milioane lei vechi), modernizare Aleea Salcâmului (60 milioane lei vechi).În fine, un al treilea capitol identificat de ţărăniştii câmpineni se referă la cheltuieli supradimensionate. Şi sunt exemple oferite numai de la Serviciul de Exploatare a Pieţei centrale. “Din venitul de 17 miliarde lei vechi, 4,8 miliarde sunt cheltuieli cu personalul, ceea ce înseamnă că, la aproximativ 20 persoane, ar reveni un câştig mediu lunar de minim 20 milioane lei vechi! Mai bine ca în învăţământ sau sănătate! De asemenea, 7,2 miliarde lei vechi sunt cheltuieli cu bunuri şi servicii, ceea ce înseamnă alţi 20 milioane lei vechi zilnic pentru curăţenie, apă şi electricitate! Nu în ultimul rând, este vorba de 1,6 miliarde lei vechi pentru achiziţionarea unui sistem de ventilaţie la mai puţin de doi ani de la finalizarea obiectivului. Când un astfel de aparat costă maxim 20 milioane lei vechi, la 20 de astfel de aparate, şi tot suma ar fi de patru ori mai mare!”Comunicatul PNŢ-CD este semnat de preşedintele filialei locale, dr. Dan Gavrilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare