În cele mai multe case există cel puțin un pachet de cărți de joc, atât de populară a devenit, de-a lungul timpului, acest instrument folosit în zona de divertisment pentru o multitudine de jocuri. De la remi și macao la poker și blackjack, cărțile de joc sunt suspuse regulilor specifice, rezultând jocuri competitive, care asigură distracție pe placul tuturor.
În era digitală, cărțile de joc au căpătat format virtual, nu mai este nevoie mereu de pachetul cu cărți de joc în varianta clasică. Totuși, există și variantele de joc live de online poker și alte astfel de resurse de divertisment din lumea jocurilor de noroc, unde totul se întâmplă similar cu modalitatea regăsită în cele mai prestigioase cazinouri terestre la mesele unde sunt prezenți jucători.
Considerat un joc de abilități, pokerul a devenit foarte apreciat pe internet, ascensiunea jocului de online poker fiind posibilă pe măsură ce tehnologia a devenit atât de performantă și atât de accesibilă.
Pachetul de cărți în varianta actuală
Un pachet de cărți de joc este astăzi format din 52 de bucăți plus joker. Cele 52 de cărți sunt împărțite în 4 categorii: treflă, inimă neagră, caro și inimă roșie. Două dintre acestea folosesc culoarea neagră, iar două utilizează culoarea roșie.
Cele patru serii de cărți conțin câte 13 cărți fiecare, iar fiecare carte este diferită de toate cărțile din pachet (nu există dubluri). Fiecare dintre cele patru serii aduce în joc un As, cărți numerotate de la 2 la 10 plus 3 cărți cu personaje umane: J (valet sau juvete), D (damă) și K (rege sau popă). Cartea As se clasează deasupra tuturor cărților în marea majoritate a jocurilor.
Simbolurile cărților de joc nu au fost mereu acestea, au evoluat în timp, însă în ultimele secole s-a păstrat și popularizat la nivel global această variantă. Acum, simbolurile cărților de joc reprezintă un limbaj internațional și în unele cazuri au fost împrumutate în marketing și branding de diverse companii, tocmai grație popularității și prestigiului lor. As-ul a devenit un simbol al excelenței, prin prisma puterii pe care o oferă jucătorului în aproape orice joc de cărți.
Cărțile de joc au formă dreptunghiulară de dimensiuni și formă egale, pentru a fi cât mai ușor de ținut în mână. Partea din față a fiecărei cărți este marcată în mod unic, în timp ce partea din spate a tuturor cărților de joc dintr-un pachet poartă același model. În acest mod, cărțile nu pot să fie identificate de adversari. Colțurile cărților sunt rotunjite pentru a se evita uzura.
Asocieri ale celor 4 serii de cărți de joc
Simbolismul antic al cărților este mai puțin cunoscut publicului larg. Trefla reprezintă anotimpul vară și elementul pământ, simbolizează tinerețea și etapa de descoperire a lumii. Inima roșie este asociată unui alt anotimp – primăvara. Simbolizează prima etapă a vieții și reprezintă elementul foc.
Simbolul caro rezonează cu etapa de dezvoltare profesională a unei persoane, progresul, etica, stabilitatea, în legătură directă cu elementul aer. De asemenea, este legat de sezonul de toamnă. Inima neagră, considerat cel mai înalt rang în jocurile care acordă preferință cărților cu personaje, simbolizează iarna și elementul apă, fiind asociat cu apogeul vieții, perioada de transformare, acceptare, bătrânețe, înțelepciune.
Demn de menționat este și faptul că cele 52 de cărți dintr-un pachet reprezintă exact numărul de săptămâni dintr-un an. Fiecare serie are 13 cărți care reprezintă cele 13 luni lunare (ciclul în care Luna trece prin fazele sale). Suma valorii numerice a tuturor cărților, inclusiv jokerul, este 365, deci numărul de zile dintr-un an. Așadar, nimic nu este întâmplător la un pachet de cărți, totul are o semnificație mai profundă decât am fi tentați să considerăm la prima vedere.
Cărțile de joc, în varianta lor fizică sau virtuală, stau la baza a foarte multe tipuri de jocuri, dezvoltate în diverse arii geografice. Acum, este foarte simplu să cauți pe internet informații despre reguli ale unor diverse jocuri care s-au propagat la nivel internațional, inclusiv să descoperi jocuri despre care nu știai că ar exista. Fie că preferi poker sau chiar Solitaire, cu siguranță nu te plictisești dacă ai la dispoziție un pachet de cărți (și, de preferat, cât mai mulți prieteni dornici de distracție).