La ultima conferinţă de presă a PDL din acest an, primarul Horia Tiseanu a prezentat principalele direcţii ale bugetului Câmpinei pe 2012. Cred că nici nu mai are rost să-l numim proiect de buget, pentru că, la cât de bine funcţionează maşina de vot portocalie în Consiliul Local, va fi o simplă formalitate pentru legislativul municipal votarea documentului. Aşa că proiectului de buget îi putem spune liniştit chiar buget.
Încă de la începutul întâlnirii, şi de câţeva ori pe parcursul ei, întâiul mergător al PDL Câmpina a ţinut să sublinieze (ca să le intre bine în cap ziariştilor prezenţi şi să nu uite să ducă mai departe mesajul), că “nu este vorba despre un buget electoral, pentru că noi continuăm, în mare parte, lucrări începute anul trecut (de parcă bugetul pe 2011 nu putea fi tot electoral – n.red.). Este un buget realist, un buget bun, pe care ni-l asumăm. De aceea, îl şi prezentăm la această conferintă de presă a PDL, întrucât noi avem majoritatea în Consiliul Local. Dacă nu am fi avut majoritatea, nu ni l-am fi asumat, căci un alt partid ar fi putut să vină şi să-l modifice. Lucările de investiţii sunt gestionate de PDL, prin ele noi urmărind agenda cetăţeanului.” Ascultându-l pe primar vorbind despre principalele puncte ale bugetului, în valoare totală de aproape 92 de milioane de lei (920 miliarde de lei vechi), mi-am dat seama că viitorul oraşului, chiar dacă nu e roz, ci portocaliu, e pe mâni bune. Cel puţin până la începutul lunii iunie, când alegerile locale vor putea aduce o nouă persoană în jilţul primului demnitar al oraşului. Tiseanu a mai subliniat ponderea importantă din buget (25 de milioane lei) distribuită pentru accesarea şi continuarea unor proiecte cu finanţare europeană.
Învăţământului i-au fost alocate aproape 20% din valoarea bugetului, mai exact 19,55 milioane de lei, sumă din care aproximativ 15 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal, adică salariile şi transportul cadrelor didactice. „Administraţia locală este doar un intermediar pentru plata salariilor cadrelor didactice, fiindcă fondurile necesare, 14,7 milioane lei, vin de la Guvern prin Direcţia Finanţelor Publice. În schimb, de la bugetul local vom aloca pentru transportul cadrelor didactice 288.000 lei”, a mai spus Tiseanu.
Au fost pomenite şi lucrările de asfaltare a Bulevardului Nicolae Bălcescu şi a Bulevardului Carol I, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Prin PNDI, numai carosabilul se reabilitează, refacerea trotuarelor aferente urmând a se realiza cu fonduri locale. Din aprilie 2012, serviciul de blocare a roţilor autovehiculelor parcate neregulamentar pe domeniul public va reveni Poliţiei Locale, drept pentru care, de la bugetul local, se vor cheltui sumele necesare achiziţionării dotărilor corespunzătoare. Pentru cele două spitale câmpinene au fost alocate 1.210.000 lei; Spitalul Municipal va primi 810.000 lei, iar restul, Spitalul Voila. Vor fi terminate lucrările de iluminat public în sistem economic. Va fi terminată, de asemenea, modernizarea terasei Parcului Culturii, ultimele amenajări urmând a se face cu sume primite de la Fondul de Mediu. Tot anul acesta, se vor finaliza lucrările de modernizare a Lacului Bisericii (inclusiv, parcul alăturat), dar şi cele privind realizarea unui centru pentru primirea unor persoane cu probleme sociale, centru care se va realiza în incinta Spitalului Voila. Edilii oraşului urmăresc şi reabilitarea clădirii de la capătul Bulevardului Culturii (care a aparţinut Fundaţiei Dinu), care va găzdui Casa Căsătoriilor, Muzeul Câmpinei şi mai multe birouri ale Serviciului evidenţa populaţiei.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!