Cardiologia SanConfind se îmbogățește considerabil printr-o nouă componentă – cea pediatrică. Recent, echipei medicale SanConfind i s-a alăturat doctorul Adrian Tătucu, un medic cu o bogată experiență în cardiologia pediatrică. Dl. doctor vine de la Spitalul de Pediatrie Ploiești. Noul cardiolog de la SanConfind are peste 5000 de cazuri tratate și va acorda consultaţii cardiologice copiilor de orice vârstă și adulţilor. Și-a făcut rezidenţiatul la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti (urgenţe, tratamente, consultaţii) şi Institutul Clinic Fundeni, aici lucrând ani de zile alături de echipa medicală din secţia de terapie coronariană. A efectuat numeroase ecografii cardiace, interpretări de ECG-uri şi Holter-ECG încă din rezidenţiat. A devenit cardiolog pediatru din dragostea pe care o poartă copiilor. „La copii e mai greu, pentru că nu ai în faţă un model, un tipar. Adulţii au aproape toţi inima la fel, mai mult sau mai puţin, însă la copil trebuie să te astepţi la orice, ţi se pot da peste cap toate socotelile”, consideră vindecătorul inimilor de copii.
Consult cardiologic pentru nou-născuți
Patologia prevalentă în cardiologia pediatrică este malformaţia cardiacă reprezentată de modificări ale camerelor inimii, ale vaselor de sânge. „Unui copil nou-născut consider că trebuie să îi faci un consult cardiologic şi o ecografie cardiacă încă din primele luni de viaţă, ca să nu se ajungă mai târziu la hipertensiune pulmonară sau alte afecţiuni mai grave. Copiii recuperează în timp, astfel că, de cele mai multe ori, se poate face o corecţie totală a malformaţiei inimii copilului”, este de părere domnul doctor.
Cele mai grele cazuri
Până acum, cel mai greu caz întâlnit de domnul doctor la adulți a fost o pacientă cu trombi în plămâni şi tromboză venoasă profundă de mebru inferior. Un tromb, adică un cheag de sânge, a plecat din membrul inferior afectat de tromboză, migrând până la nivelul inimii, a trecut apoi printr-un foramen ovale patent (orificiu la nivelul inimii), din circulaţia dreaptă în cea stângă şi s-a întors prin artere în acelaşi picior, generând o ischemie a membrului inferior respectiv. Durerea părea ca vine de la tromboză, însă dr. Tătucu a depistat, până la urmă, o ischemie. Pacientei i-a fost recomandat un consult de chirurgie vasculară care a confirmat diagnosticul, iar ulterior femeia a fost operată, salvându-i-se membrul inferior. Cel mai greu caz întâlnit la copii a fost o fetiţă de cinci luni care avea atrezie de valvă tricuspidă (nu avea o valvă din cele patru existente în mod normal). Astfel, sângele trecea din atriul drept în atriul stâng printr- un defect septal atrial şi din ventriculul stâng în cel drept prin defect septal ventricular, ocolind valva tricuspidă, care era constituită de o membrană în acest caz. A fost cel mai dificil diagnostic. „Cu copiii trebuie să te adaptezi în funcţie de comportament, vârstă, să vorbeşti cu ei dacă poţi, pentru a-i calma”. În trecut, copiii mureau subit şi nu se ştia de ce. Acum li se atrage atenţia de către medicul pediatru şi sunt trimişi la cardiolog. Părinţii trebuie să înţeleagă că dacă uneori copiii lor nu respiră bine, în principal la efort, trebuie să ajungă cu ei la un medic cardiolog, iar dacă nu este depistată o afecţiune cardiacă, pot fi îndrumaţi de aici către alte specialităţi medicale şi investigaţii.
Atracția SanConfind
Ce l-a atras pe medicul cardiolog la SanConfind este faptul că spitalul dispune de multe specialităţi, iar el doreşte să lucreze într-o echipă multidisciplinară. „Medicii pe care îi aveţi sunt profesionişti şi eu am nevoie de această colaborare între specialităţi pentru dezvoltarea mea personală şi medicală”, ne mai spune doctorul Adrian Tătucu, care a contribuit la publicarea multor cărţi de specialitate şi participă adesea în grupuri de lucru alături de alţi medici cu experienţă importantă în cardiologie.
(PUBLICITATE)