Reabilitarea Capelei Hernea revine în actualitate și în politicile de modernizare a patrimoniului cultural al Câmpinei promovate de către autoritățile locale, proiectul fiind aproape abandonat de către Protoieria Câmpina și municipalitatea noastră, din cauza imposibilității de a accesa fonduri europene după ce, mulți ani, s-a încercat acest lucru, dar fără succes. Se pare că proiectul renovării celebrei capele este încă viabil, banii urmând a veni nu pe filieră europeană, ci pe filieră americană. Mai exact, finanțarea ar putea să vină nu de la U.E, ci de la guvernul american prin Ambasada SUA la București. Asta dacă nu va schimba politica ambasadei americane, cu ambasador cu tot, noul președinte ales al Americii, Donald Trump, recent învestit în funcție.
Până acum, cu fonduri oferite de către ambasada americană s-au realizat multe lucrări de restaurare și reabilitare ale unor importante monumente culturale din România. Construită pe la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil baroc, capela a fost, în ciuda dimensiunilor sale reduse, una dintre bijuteriile arhitecturale ale Câmpinei, chiar și azi, când a ajuns o ruină, degajând un aer misterios și plin de atractivitate. Povestea capelei este interesantă și include în ea veritabile pagini de istorie câmpineană. În anul 1863, dupa secularizarea averilor mănăstirești și bisericești, precum și în urma reformelor administrative înfăptuite de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, circa trei sute de „clăcași” au fost împroprietăriți cu cele aproximativ 300 de hectare, cât era suprafața platoului sudic al orașului. În anul 1871, noii proprietari vor vinde tot acest pământ prințului Dimitrie Barbu Stirbei. În anul 1880, boierul Dumitru Hernea a cumpărat de la prințul Dimitrie Stirbei întreaga zonă de sud a orașului. La îndemnul inginerului Ion Gheorghiu, noul stăpân al moșiei, Dumitru Hernea, a început să extragă din aceste locuri petrol. În anul 1885, după moartea boierului Hernea, inginerul Ion Gheorghiu a devenit tutorele celor cinci copii minori ai acestuia. Noul administrator a construit pe terenul platformei de extracţie petrolieră o capelă de rugăciune, în stil baroc. Dumitru Hernea a fost înmormântat în exteriorul capelei, aproape de sfântul altar. Pe peretele capelei a fost așezată o placă memorială cu următorul text: „În memoria răposatului Dumitru Hernea. Familia. 1886.” În anul 1896, societatea „Steaua Română” a cumpărat întreaga moşie a boierului Hernea de la moștenitorii acestuia. După instaurarea regimului comunist, impus de Armata Roșie, în anul 1948, odată cu naţionalizarea, aceste terenuri intră şi ele în proprietatea statului. Ulterior, urmașii lui Dumitru Hernea l-au exhumat pe strămoşul lor şi i-au aşezat osemintele în Cimitirul Bellu din Bucureşti.
Conform unui calcul al Protoieriei, pe vremea când capela era în proprietatea Parohiei „Sf.Mc. Dimitrie” și găzduia oficierea de slujbe religioase, renovarea totală ar costa aproape 500.000 de euro, în acel proiect de restaurare neintrând doar modernizarea propriu-zisă a clădirii (exterior, interior, mobilier, podoabe, pictură bisericească), ci și reabilitarea zonei înconjurătoare (gard de protecție, consolidarea terenului afectat de alunecări și amenajarea curții în suprafață de aproape 1000 de metri pătrați). Urmează ca Primăria Câmpina să depună la Ambasada SUA la București proiectul reabilitării capelei și toate documentele aferente în vederea obținerii finanțării necesare. (A.B.)
Oare care fusese sursa acestui zvon acum aproape 3 ani, mai stie cineva ?