Știri

Câmpina va primi de la MApN terenurile pe care au funcţionat Unitatea de Radare şi Unitatea de Rachete

În an electoral, Ministerul Apărării Naţionale a fost lovit brusc de sentimente mai bune faţă de rugăminţile repetate ale administraţiei publice locale de a-i fi cedate terenurile şi clădirile în care au funcţionat cândva (până la începutul anilor 2000, când au fost desfiinţate), Unitatea de Radare de pe Muscel şi Unitatea de Rachete de pe Voila. De prin 2005, aproape în fiecare an, conducerea Primăriei a trimis adrese ministerului amintit prin care solicita imobilele abandonate, neutilizabile în cadrul noilor structuri euro-atlantice de apărare  a ţării. După mulţi ani de intervenţii, reprezentanţii municipalităţii câmpinene au primit, în sfârşit, la sfârşitul lunii trecute răspunsuri favorabile la solicitările celor două imobile de la marginea oraşului în care au funcţionat cândva foste unităţi militare. 
Cel mai apropiat de transferul care îl va aduce în domeniul public al Câmpinei este “imobilul 1608”, reprezentând clădirile şi terenul care au aparţinut fostei Unităţi de Radare de pe dealul Muscel, de la punctul Observator, pe care MApN este dispus să-l cedeze Câmpinei în următoarele săptămâni cu o singură condiţie: să nu rămână neutilizat. 
Al doilea imobil, denumit codificat “imobilul 2435”, reprezintă terenurile şi clădirile fostei Unităţi de Rachete de pe Voila şi va fi şi el cedat administraţiei publice locale, dar numai după finalizarea procedurilor de înscriere a acestuia în Cartea funciară. Aproape un deceniu au făcut demersuri pe lângă forurile centrale competente reprezentanţii primăriei câmpinene. Abia pe 25 martie 2014, la sediul executivului local a sosit o adresă de la Ministerul Apărării prin care se comunica acordul cu privire la transferul către Câmpina al fostei Unităţi de Radare (în viitorul apropiat, după înscrierea acesteia în Cartea funciară, şi al fostei Unităţi de Rachete de la Voila), ministerul de resort cerând totodată şi   emiterea în regim de urgenţă a unei hotărâri a Consiliului Local pentru preluarea primului obiectiv menţionat, cu precizarea investiţiei care se va realiza în respectiva locaţie. Discuţiile consilierilor pe marginea proiectului de hotărâre au fost multe, iar variantele privind preluarea acestui imobilul, la fel de numeroase, fiindcă terenurile şi clădirea fostei Unităţi de Radare sunt în prezent grevate de sarcini, în condiţiile în care MApN a închiriat acum câţiva ani imobilul unei societăţi locale. Administratorul acestei firme, prezent în sala de şedinţe, a informat consilierii despre sumele investite în construcţia unei ferme zootehnice (peste un miliard de lei vechi, după declaraţia chiriaşului), ca şi despre faptul că acel contract de închiriere expiră în anul 2021. Paul Moldoveanu, secretarul municipiului, l-a contrazis afirmând că a primit un telefon “de la un colonel MApN, pe nume Stoica Florin, care mi-a spus că terenul fostei unităţi militare este închiriat până în noiembrie 2015.” Consilierii municipali au fost puşi într-o situaţie delicată, întrucât li se cerea să voteze preluarea imobilului respectiv în proprietatea oraşului, dar fără să vadă contractul de închiriere dintre minister şi firma câmpineană, durata şi condiţiile închirierii, precum şi clauzele de reziliere a acesteia. În final, la îndemnurile viceprimarului Ion Dragomir, cu un amendament formulat de consilierul Marian Nistor (“municipalitatea poate închiria terenul până la sfârşitul anului 2015”), aleşii câmpinenilor au votat preluarea imobilului 1608 în domeniul public al Câmpinei, cu obligaţia ca, în termen de sase ani, prin accesarea unor fonduri europene, să se construiască acolo un complex sportiv de mari dimensiuni. De ce s-a decis, după atâta amar de vreme, conducerea MAN să cedeze Câmpinei, chiar şi condiţionat, terenurile celor două foste unităţi militare, nimeni nu ştia (sau nu voia) să spună, dar în aer plutea misterul intervenţiilor unui magnat local cu relaţii şi influenţă printre mai-marii Armatei Române. Până la urmă, mai bine mai târziu decât prea târziu.  A.N.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare