După primul val masiv de zăpadă din acest an, oraşul face faţă cu greu situaţiei: şcoli închise temporar, drumuri impracticabile, cetăţeni aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa, autorităţi depăşite de stihiile naturii
Stihiile iernii dezlănţuite cu întârziere au lovit şi orăşelul nostru. Că nu era să rămână localitatea de la poalele Muscelului altfel decât toate celelalte localităţi din ţară. Republica de la Câmpina, oricât ar fi ea de originală în geografia ei, de inefabilă în descrierea frumuseţilor sale naturale, este totuşi parte din Republica România. Drept pentru care, în ultimele zile ale săptămânii trecute, zăpezile au cucerit cetatea câmpineană, şi numai după ce vântul nu a mai bătut cu atâta putere, intervenţiile prompte ale lucrătorilor de la Floricon Salub, în colaborare cu echipaje ale ISU, ale Poliţiei Locale şi ale Poliţiei Naţionale, au adus lucrurile pe un făgaş rezonabil, în condiţiile date, ale căderii unor precipitaţii abundente răscolite şi troienite de un viscol deosebit de puternic. Au fost aşa de înalte troienele de zăpadă de pe străzi şi din curţi, încât dacă le-ar fi văzut Vasile Alecsandri, le-ar fi descris mai ceva decât în poeziile sale.
Comandamentul Local pentru Situaţii de Urgenţe, a cărui structură este stabilită prin lege (primarul, viceprimarul, administratorul public, administratorul operatorului de deszăpezire, reprezentanţi ai spitalelor etc.), şi-a intrat rapid în funcţie, iar coordonarea din sediul Primăriei ale acţiunilor impuse de codul portocaliu de vânt şi ninsoare s-a desfăşurat, în general, fără sincope.
În dimineaţa de duminică, după ce ninsoarea a scăzut din intensitate, echipaje SMURD (specializate în descarcerări), au tăiat cu drujba copacii căzuţi la pământ sub greutatea zăpezii, eliberând carosabilul. O ţară întreagă probabil a auzit de noi, după ce în presa centrală a ajuns mediatizat cazul trenului de călători Bucureşti – Sighetu Marmației (cu aproape 100 de pasageri), blocat vreme de 10 ore în Gara Câmpina, după ruperea unui cablu de înaltă tensiune.
După meganinsoarea de sâmbătă, duminică dimineaţa intensitatea vântului a scăzut foarte mult, ceea ce a făcut mult mai vizibile intervenţiile plugurilor motorizate ale societăţii Floricon Salub. Mulţi oameni care locuiesc la periferia oraşului ne-au sunat ca să se plângă de faptul că străzile lor nu au fost curăţate de lucrătorii operatorului de deszăpezire. “Ştiu că mulţi câmpineni au fost nemulţumiţi, pentru că echipele noastre nu au ajuns pe toate străzile de la marginea oraşului. Eu îi înţeleg, dar trebuie să înţeleagă şi ei că, în condiţiile unui viscol puternic, care punea la loc în scurt timp zăpada curăţată de noi pe principalele artere ale oraşului, am avut o misiune extrem de grea, deoarece trebuia să ne întoarcem şi să curătăm iarăşi arterele respective. Sigur că în asemenea situaţii de urgenţă, fiecare cetăţean al Câmpinei vrea să fie deszăpezită cât mai repede zona din faţa curţii sale, întreaga stradă pe care locuieşte. Nu putem face deszăpezirea oraşului într-o zi, în condiţiile unor ninsori abundente cu viscol puternic. Sunt peste 250 de străzi.
Oamenii trebuie să aibă răbdare şi îi asigur că nicio stradă din oraş nu va rămâne necurăţată. Din cauza viscolului, am avut o situaţie mai grea decât în alţi ani. Dar trebuie să ştiţi, îmi pare rău s-o spun, mari probleme am avut cu cetăţenii care au blocat străzile cu autovehiculele personale parcate necorespunzător. Două cazuri îmi vin acum în minte: strada Primăverii şi strada Pomilor. Nu mai vorbesc de cei care îşi curăţă trotuarul din faţa casei sau locurile unde şi-au lăsat maşinile, aruncând zăpada în mijlocul străzii, nu la marginea carosabilului. Pe strada Pomilor nu am putut interveni din cauza unui şofer care şi-a abandonat maşina în capătul străzii. Abia duminică, la prânz, după intervenţia unui echipaj de poliţie, omul şi-a retras maşina din acel loc, iar noi am putut intra cu utilajele de deszăpezire. Nu putem forţa intrările în locurile strâmte, deoarece nu vrem să deteriorăm maşinile oamenilor. Cetăţenii trebuie să ştie că avem o anumită ordine a priorităţilor. Astfel, avem obligaţia de a curăţa mai întâi podurile, pasajele supraterane, zonele cu pantă, intrările în oraş, intersecţiile principale, zona centrală cu străzile adiacente şi arterele principale. Ulterior, căile de acces ale cartierelor spre centru şi, în final, străzile cartierelor, până la străzile periferice. Trebuie să intervenim cu prioritate, ceea ce am şi făcut, la toate cazurile medicale de urgenţă. Nu toţi oamenii sunt serioşi, din acest punct de vedere. V-aş putea spune că am fost sunaţi ca să intervenim la deblocarea unei străduţe, pentru a facilita accesul Ambulanţei ce trebuia să transporte o bătrână bolnavă la spital, iar când am ajuns la adresa respectivă am dat peste un tânăr de 23 de ani care nu voia să pună mâna pe lopată ca să-şi cureţe zăpada din faţa porţii. De aceea mesajul şi rugămintea mea pentru câmpineni este să-şi bage maşinile în curţi, cei care stau la casă, iar cei de la bloc să şi le ţină în locurile special amenajate. În următoarele două zile va mai ninge uşor, iar de miercuri se anuntă iar ninsori serioase cu viscol, dar la intensităţi mai mici decât cele avute sâmbăta trecută”, ne-a declarat ieri Florin Constantinescu, managerul societăţii Floricon Salub.
0244.332.420 este numărul de telefon al dispeceratului Poliţiei Locale Câmpina, unde puteţi suna la orice oră din zi şi din noapte pentru a anunta situaţii reale şi serioase de urgenţă cauzate de ninsorile abundente. Toate apelurile sunt preluate şi transmise Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, unde se vor lua măsurile de intervenţie necesare. A.N.
ULTIMA ORĂ
PRIMĂRIA CÂMPINA ANUNŢĂ
Ieri, înainte de ora închiderii ediţiei, am primit un comunicat de presă de la Primăria Câmpina, care anunţa următoarele:
“Comandamentul de iarnă s-a întrunit şi astăzi la Primăria Câmpina, pentru a lua măsurile ce se impun, având în vedere căderile masive de zăpadă din ultimele zile.
La această oră se intervine conform procedurii stabilite şi a programului aprobat, pentru prioritatea 1: arterele principale, poduri, podeţe, pante, spitale, şcoli, urmând ca apoi să se intervină şi pe arterele secundare. S-a acţionat atât cu material antiderapant pentru toate urgenţele de prioritate 1 şi cu utilaje cu lamă pentru degajarea zăpezii. Două utilaje de capacitate mică intervin pentru degajarea trotuarelor, iar muncitorii de la Atelierul Strazi degajează zăpadă din zona trecerilor de pietoni şi a staţiilor de autobuz.
Cu sprijinul unor societăţi comerciale cu ar fi SC Edil Const SA, SC TBT MAF SRL, SC ASCON SRL se va acţiona în continuare pe B-dul Carol I, Republicii, M.Eminescu şi Toma Ionescu. Pe b-dul Carol I de la benzinărie, până la calea ferată, se va acţiona pentru ridicarea zăpezii. De asemenea, şi pe str.Republicii se va acţiona pentru ridicarea zăpezii, dar pe timpul nopţii. Cetăţenii care locuiesc pe această stradă sunt rugaţi să-şi parcheze maşinile, pe timpul nopţii, în parcarea centrală, care va fi cu intrare liberă. Municipalitatea face apel către cetăţeni să fie atenţi unde îşi parchează maşinile, pentru a nu împiedica utilajele de deszăpezire. Totodată, facem apel către persoanele fizice şi către agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Campina să cureţe zăpada din faţa sediilor, a magazinelor şi a locuinţelor.
Ne cerem scuze pentru disconfortul produs şi sperăm ca în timp util să rezolvăm toate problemele create în această perioadă din cauza zăpezii, având în vedere unicitatea fenomenelor meteo care au avut loc”.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!