Florin Dochia s-a născut în Câmpina în 1945. Recent, poetul care de ani buni era şi directorul Casei de Cultură “Geo Bogza” a împlinit vârsta de pensionare şi a plecat de la cârma instituţiei. Este regretabil şi curios faptul că nu i-a fost prelungit mandatul. Oamenilor de cultură cu funcţii de conducere li se mai poate prelungi an de an mandatul şi după vârsta de 65 de ani, dacă au rezultate deosebite în activitatea lor.
Domnul Dochia a fost un performer pe tărâmul culturii câmpinene. I-am cunoscut pe toţi directorii Casei de Cultură din ultimii 50 de ani, începând cu tovarăşa Tufă, o muncitoare simplă scoasă din producţie şi terminând cu cei care erau profesori de biologie, istorie ori geografie. Florin Dochia este singurul cu studii de specialitate în domeniul complex cerut de funcţia managerială de la Casa de Cultură. A fost absolvent al Facultăţii de Jurnalistică unde, pe vremea când el dădea examen, se intra greu, multe probe fiind eliminatorii. În cadrul facultăţii, a ales secţia de secretariat de redacţie, grafică de carte, publicistică şi tehnoredactare. Lucrarea de licenţă – “Ectosemantica mesajului” – era axată pe psihologia reflectării mesajului publicitar. Până la numirea sa în funcţia de director, ocupată în urma unui concurs, Florin Dochia era deja un personaj cunoscut în oraş, în calitatea sa de redactor şef al ziarului “Zarva” şi al televiziunii locale. Era, de asemenea, cunoscut şi ca autor de poezie şi eseuri, cu multe cărţi publicate.
Acest poet elevat, instalat la conducerea celei mai importante instituţii culturale din oraş, a dat dovadă şi de calităţi manageriale deosebite. Când clădirea începuse să intre în paragină şi avea nevoie de reparaţii urgente, cu finanţare de la bugetul local şi din sponsorizări, a refăcut partea electrică, sonorizarea şi a restaurat plafonul din sala mică. O realizare deosebită a fost înlocuirea tablei ruginite de pe acoperiş (ploua şi în sala de spectacol) şi repararea asterialei şi a grinzilor care îl susţineau. Folosindu-şi cunoştinţele acumulate în facultate şi având o clară viziune asupra relaţiei cu spectatorii, Florin Dochia spune: “Sarcina noastră este să îl întâmpinăm pe publicul nostru, nu să te caute el”. A început cu desfiinţarea garderobelor din holul de la intrare, în locul lor instalând birouri de relaţii cu publicul. Şi-a alcătuit şi o bună echipă, cu care a colaborat perfect, formată din poetul Alexandru Al. Saşa şi metodista Mihaela Ilie.
Ca manager cultural şi-a structurat activităţile pe trei direcţii: cultura spectacolului, cultura scrisă, artele vizuale.
Cultura spectacolului: teatru, muzică, coregrafie, dans, recital de poezie, tot ce iese pe scenă. Este de remarcat colaborarea cu Asociaţia Culturală “Teatru Proiect, înfiinţată şi condusă de Adrian Dochia, cel care s-a ocupat şi de instruirea actorilor amatori din trupa de teatru “Mircea Albulescu”, finanţată cu fonduri de la bugetul local. Tinerii actori sunt elevi de liceu, ale căror spectacole au fost premiate la toate concursurile importante din ţară ţinute la Botoşani, Braşov, Bucureşti.
Cultura scrisă. S-au organizat recitaluri de poezie, lansări de carte, cu predilecţie de autori câmpineni. A funcţionat şi funcţionează în prezent Cenaclul literar “Geo Bogza”. Din 2012 se organizează “Maratonul de poezie” cu invitaţi din toată ţara, care are loc la zile dedicate: 21 martie – Ziua Mondială a Poeziei; 31 martie – Ziua Limbii Române; la echinocţiul de primăvară – Festivalul Primăvara Poeziei. A fost organizat pentru elevii de cls. a IV-a concursul “România, citeşte-mă!”, la care copiii sunt premiaţi cu cărţi. Pentru anul acesta, Florin Dochia a lăsat un program legat de solstiţiul de vară – “O săptămână a oraşului însorit”, cu diverse activităţi care să atragă şi elevii intraţi de acum în vacanţă.
Artele vizuale. În fiecare an, a devenit deja o tradiţie, se organizează “Art Foyer”, expoziţia artiştilor plastici câmpineni. Apoi, concursul de pictură “Câmpina – 24 de ore”, care adună invitaţi din toată ţara şi a căror temă de lucru este legată de peisajul câmpinean. Un fel de tabără cu destul de mulţi participanţi, la finalul căreia se acordă premii. O altă tabără de pictură, “Câmpina, dragostea mea”, durează două săptămâni, iar la finalul ei, artiştii invitaţi trebuie să doneze un tablou oraşului. Foarte bine venit este şi concursul de pictură adresat elevilor de gimnaziu.
Pentru tânărul prin temperament Florin Dochia, ieşirea la pensie nu este un sfârşit de carieră, este un nou început în viaţa d-sale. “N-am timp liber” – îl auzi spunând. Şi asta pentru că tot timpul este prins în diverse activităţi. Coordonează, de fapt face toată munca, pentru două publicaţii de prestigiu: “Revista Nouă” – revistă de cultură, seria a IV-a, care apare din 2004; “Urmuz” – poezie şi arte vizuale, care apare din 2014 şi este a treia revistă de poezie din ţară după “Poezia” de la Iaşi şi “Poesis” din Satu Mare. În proiectele personale, un loc important îl ocupă traducerile din poezia universală, la care colaborează şi directoarea Bibliotecii Municipale, d-na Liliana Ene. Are în pregătire eseuri despre poezie, despre roman şi unele de analiză a operei marelui romancier Kafka. Pregăteşte şi o nouă carte – “Arta ca mod de filozofare”. Are în continuare multe proiecte legate de comunitatea câmpineană. În colaborare cu Biblioteca Municipală, lucrează la proiectul “Book-Party”, prin care să atragă elevii înspre lectură şi scriere creativă. Menţine relaţii cu artişti plastici, scriitori, personalităţi ale culturii din toată ţara. Publică frecvent în reviste de mare prestigiu: “Viaţa românească”, “Spaţii culturale”, Revista Patriarhiei “Lumina”, “Cafeneau literară”, “Convorbiri literare”.
După ultimii ani, în care am resimţit cu toţii efectele regresului vieţii economice, să sperăm că pensionarea d-lui Florin Dochia în plină putere creatoare nu va fi şi începutul unei decăderi a vieţii culturale locale care, aşa cum s-a văzut, a fost una deosebit de efervescentă. Îi dorim mult succes în a doua sa tinereţe!
Alin CIUPALĂ
Florin Dochia nu a fost redactor-sef al televiziunii locale, ci doamna Ela Dobre, pentru conformitate