1936, ianuarie, sfârşit. Are loc la Câmpina premiera filmului german „Die Herrin von Câmpina”/ „Stăpâna Câmpinei”, producţia casei de filme „N.D.F.” din Berlin. În rolurile principale: Dorothea Wiek (în film Ileana Mănescu) şi Gustav Fröhlich (în film inginer chimist).
În ziarul „Gazeta Câmpinei” (an. II, nr. 53/ 5 ianurie 1936, p. 1) apare articolul cu titlul „Filmul «Stăpâna Câmpinei» a fost terminat. Interesantele lămuriri date de domnul regizor Haig Acterian”.
„(…) Majoritatea acţiunei se petrece în Câmpina. S-au recurs şi la unele trucuri cinematografice absolut indispensabile unui cât mai mare efect artistic. Aşa bunăoară un cartier care în film este în Câmpina, în realitate este în Moreni, «Rafinăria Câmpina» unde s-au turnat un număr foarte mare de scene, este rafinăria «Astra Română» din Ploieşti. Casa mare, boierească, a Ilenei Mănescu este construită în «studio». Este o casă în stil pur românesc, în genul Palatului Bibescu de la Mogoşoaia. Filmul este gata complet la 25 ianuarie şi la 29 ianuarie va juca în premieră la Bucureşti. «Stăpâna Câmpinei» este o supraproducţie a casei «Cine-Aliance» Berlin înregistrat pe aparatura «Tobis Film». La Câmpina filmul va sosi la sfârţitul lunei şi se va programa la cinema «Casa Poporului»”.
Ion T. ŞOVĂIALĂ
(Din volumul “Câmpina, pagini dintr-o posibilă istorie în date, oameni, fapte, evenimente, ipostaze, secvenţe de viaţă”, lăsat în manuscris de cel care a fost Ion T. Şovăială, regretat avocat şi publicist).
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!