Câmpina MTB, un eveniment drag urbei noastre care a devenit o tradiție a ultimului deceniu, nu se va mai organiza. Dar spiritul competiției de ciclism va fi reînviat printr-un nou eveniment, Royal Race.
Vestea de la începutul anului prin care s-a anunțat că nu se va mai organiza Câmpina Open MTB a întristat nu doar participanții și organizatorii, cât și câmpinenii de rând care s-au obișnuit ca la început de septembrie să vină cu drag pe Muscel să vadă competiția de ciclism. De la mic la mare, iubitorii sportului pe două roți se aliniau și ei cuminți lângă start, cu inima strânsă, pentru a încuraja cei peste 400 de cicliști din competiție. Întrecerea se desfășura pe dealurile prahovene nu doar pentru distracție sau pentru a promova un stil de viață sănătos, ci și în scop caritabil. Banii din taxele de participare erau utilizați pentru proiecte în beneficiul copiilor cu autism, derulate de Fundația Romanian Angel Appeal din București. Însă a devenit tot mai dificilă organizarea unui eveniment la 100 de km distanță. Chiar dacă cei de la fundație au renunțat la eveniment, competiția nu a atins încă linia de finish.
Foto: Facebook/royalracemountainbike |
Trăiască Royal-Race Câmpina!
„Octombrie vine cu noi provocări pentru cicliștii de pretutindeni.10 octombrie ar trebui să se afle deja în calendarul oricărui ciclist, fie el amator sau profesionist. De ce? Pentru că pe 10 octombrie 2020 are loc prima ediție a concursului de ciclism Royal Race Câmpina“, au anunțat noii organizatori.
Anul trecut, pe 1 septembrie a avut loc cea de-a opta ediție a concursului Câmpina Open MTB și ultima organizată de Fundația Romanian Angel Appeal, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local.
„Municipiul nostru cunoștea deja bine cum arată un astfel de concurs, de câțiva ani formându-se tradiția desfăşurării competiției Câmpina Open MTB. Mulţi dintre participanţii, voluntarii sau spectatorii competiţiei au fost triști când au auzit, la începutul acestui an, că nu se va mai organiza Câmpina Open MTB. Însă 4 dintre voluntarii acestui concurs au decis să ofere o continuitate acestei tradiții. Ei au pus bazele Asociației Young Motivation, iar acum Teo, Manu, Lori și Raluca lucrează cu spor, alături de echipa de voluntari, pentru a pregăti un nou eveniment sportiv plin de culoare. Era păcat să nu mai organizăm acest eveniment la Câmpina!“, au explicat, în continuare, noii organizatori.
Aceștia au decis păstrarea componentei caritabile, fondurile strânse din taxele de concurs fiind utilizate în realizarea proiectelor dedicate copiilor cu dizabilități din spectrul autist, dar și pentru tinerii elevi din Câmpina și zonele limitrofe. Astfel, 25% din suma strânsă se va duce către „Glasul Autismului“, iar cu restul se vor finanța cursuri de creativitate pentru elevii de gimnaziu și cursuri de public speaking pentru liceeni.
Alt START, alte trasee
Competiția Royal-Race va oferi o imagine de ansamblu asupra întregului oraş, startul dându-se în dimineața zilei de 10 octombrie de pe dealul Muscel.
Competiția se va desfășura tot prin pădure și pe dealurile din zonă, însă pe alte trasee și cu un nou punct de plecare. Astfel, participanții nu vor mai pleca de pe platoul Muscel de lângă parcul Soceram, ci se vor alinia la start în apropierea Satului de Vacanță.
Totodată, au fost modificate și traseele pentru cicliști. „Lungimea, gradul de dificultate și sensul au fost schimbate ca să avem mai multe peisaje, mai multe coborâri, mai multe provocări“, a declarat, pentru ziarul Oglinda, Teo Delaport, unul dintre organizatori. Astfel, dacă până acum exista un traseu pentru copii și unul pentru adulți (pe care avansații îl făceau de două ori, iar amatorii o singură dată), acum a mai fost introdus unul. Adulții pot opta pentru traseul lung, mai dificil, sau pentru traseul mediu, accesibil tuturor bicicliștilor pentru că Royal-Race, asemeni predecesorului său, Câmpina MTB, promovează sportul de masă.
De asemenea, s-a introdus și o nouă categorie de concurs, pentru cei care au biciclete electrice.
- Traseul lung reprezintă o provocare pentru toţi iubitorii de ciclism, acesta având 34 de km şi un grad de dificultate mediu spre înalt. Startul va fi dat de pe dealul Muscel, acesta fiind urmat de o urcare pe asfalt spre Cornu. Apoi, pentru ca participanţii să se poată acomoda cu specificul traseului şi zonei, vor urma 6 km de traseu prin pădure. După o coborârare rapidă spre Câmpiniţa şi o urcare spre Crucea din Cornu, traseul continuă pe un drum forestier spre Şotrile, succedat de 2 km de asfalt si o coborâre pe un drum forestier până la plaiul Câmpinii. De aici, rămân serpentinele ce duc spre cartierul Voila şi un singletrack până la intrarea în Câmpina. La final, concurenţii vor trece prin poarta foto de pe dealul Muscel. Diferenţa maximă de altitudine este de aproximativ 1200 de m.
- Traseul mediu măsoara 19 km şi este potrivit atât pentru amatori, cât şi pentru profesionişti. Având un grad de dificultate moderat, traseul mediu oferă participanţilor o altitudine maximă de aproximativ 650 m, o serie de coborâri şi urcări care se termină cu serpentinele spre cartierul Voila. Concurenţii au posibilitatea de a trece prin poarta foto de pe dealul Muscel.
- Traseul pentru copii măsoară 7 km şi are un grad scăzut de dificultate, diferenţa maximă de altitudine fiind de 150 de m. Minorul participant trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, putând participa doar pe bază de acord parental, au anunțat organizatorii, pe https://royal-race.ro/, noul site al competiției. De altfel, tot pe pagina de Internet se pot găsi mai multe detalii despre concurs, regulament, reguli sanitare, categorii de participanți, taxe și înscrieri.
Competiție fără spectatori
Competiţia se va desfăşura conform normelor impuse pentru a diminua orice risc de răspândire sau îmbolnăvire cu virusul SARS-COV2.
„Nu avem voie să organizăm competiții cu spectatori, de aceea am modificat și linia de start, pentru a evita aglomerarea de persoane“, a spus Teo. Este permis doar accesul participanților, organizatorilor, voluntarilor și însoțitorilor minorilor.
Teodor Delaport |
Va fi greu să ții oamenii la distanță, mai ales că acest eveniment este iubit și așteptat de mulți câmpineni. Însă Poliția și Jandarmeria se vor asigura că măsurile impuse de pandemie vor fi respectate.
Startul competiției și premierea câștigătorilor vor fi transmise online, pe pagina de Facebook, astfel încât cei care doresc să fie alături de participanți să îi poată susține măcar virtual.
Royal-Race beneficiază și de încrederea sponsorilor și partenerilor edițiilor trecute. „Sponsorii noștri sunt companii locale din oraș și din zonele limitrofe. Am păstrat partenerul pe termen lung, Lemet, și vrem să îi mulțumim. De asemenea, ne bucurăm de sprijinul Andres Spedition, Outdoor&Bike și Sun Travel. Partenerul Floricon Salub ne ajută, ca de fiecare dată, să ecologizăm dealurile“, a spus, pe scurt, Teo Delaport.
Așadar, pandemia a anulat spectatorii și a crescut costurile de organizare cu cel puțin 10 procente. Este necesar un triaj epidemiologic, substanțe dezinfectante puse în locuri strategice, chiar și cutii cu ultraviolete care sterilizează mănușile și telefoanele participanților. De asemenea, purtarea măștii este obligatorie pentru cei 50 de voluntari, dar și pentru participanți la linia de start și de final. Bineînțeles, odată început traseul pe bicicletă, o pot da jos. Mai mult decât atât, măsurile de siguranță impun mâncare și apă ambalată individual, și acestea crescând, din nou, costurile de organizare.
Tot din cauza pandemiei nu mai pot fi acceptate multe persoane în concurs, numărul acestora fiind limitat la 400, cu tot cu staff. „Nu ne impune legea, dar vrem să ne încadrăm în acest număr“, a argumentat Teo Delaport.
Până în acest moment s-au înscris aproximativ 120 de cicliști în competiție, dar acestea continuă până pe 7 octombrie, în limita a 350 de persoane. Au fost ediții când numărul lor era aproape dublu, la fel și numărul voluntarilor care ajutau în organizare. Dar trăim vremuri de pandemie, când totul se desfășoară după alte reguli. Nu este permisă nici clasica aglomerare la linia de start, astfel încât cicliștii vor pleca decalat, câte 10, din minut în minut. Dar ne bucurăm că încă putem să spunem „toamna se numără bicicliștii la Câmpina!“, după cum concluzionează Teo Delaport.
R.A.I.