Știri

Câmpina, la ceas aniversar

Pe 8 ianuarie, administraţia municipiului Câmpina a marcat Ziua Oraşului – 510 ani de atestare documentară, printr-un simpozion în cadrul căruia s-a lansat un album monografic, avându-i ca autori pe Alin Ciupală şi Şerban Băleanu. Albumul „Câmpina – bătrânul târg îmbracă haine noi” a fost prezentat împreună cu un DVD de promovare a municipiului, un lucru inedit, la realizarea căruia a contribuit conducerea oraşului, care a beneficiat de o sponsorizare în acest sens din partea firmei Tenaris Silcotub.

Povestea unui album
Alin Ciupală, fost muzeograf la muzeul „Valea Doftanei” şi cunoscut colecţionar de artă, a povestit în stilu-i caracteristic, cum a luat naştere albumul dedicat Zilei Câmpinei.
“La jumătatea lunii decembrie am fost convocat la primărie împreună cu Şerban Băleanu, propunându-ni-se de către domnul primar Tiseanu să reedităm lucrarea omagială dedicată Câmpinei la 500 ani de atestare documentară. Era vorba de lucrarea editată în 2003. Timpul era foarte scurt pentru a încerca să refacem lucrarea. Astfel, am propus să facem o lucrare nouă, mai concentrată, mai cuprinzătoare, în ce priveşte partea ce ţine de istorie. Aşa apărut acest album. Oricum, ideea era să prezentăm şi aspecte contemporane, cu un titlu simbolic – „Câmpina, bătrânul târg îmbracă haine noi”, pentru că două treimi din album reprezintă istoria oraşului, iar o treime, realizările din ultimii ani. Lucrarea merită evidenţiată, pentru că aduce informaţii inedite despre primarii de seamă ai oraşului, din presa timpului. E vorba despre primarul Kesller şi Victor Rădulescu. Mai aduce mărturii noi despre activitatea lui Nicolae Grigorescu la Câmpina, din ultimii ani. Din revista „Începuturi”, pe care a scos-o pe vremuri liceul de atunci, „Dimitrie Barbu Ştirbei”, am selecţionat un lucru interesant. Un profesor de desen care era un pictor important în perioada interbelică, pleda pentru refacerea casei acestuia. Este imposibil ca în oraşul unde sunt atâtea milioane rezultate din industria de petrol de-a lungul timpului, să nu-şi afle din nou locul, casa celui mai mare pictor român! În afară de aceste lucruri, în album se regăseşte o cronologie din veac în veac, pe care nimeni nu a mai prezentat-o. Este vorba despre cum a evoluat oraşul, în imagini foarte frumoase legate de industria petrolului şi care apar în premieră” , a spus Alin Ciupală.
Şerban Băleanu, celălalt autor şi distinsă personalitate a oraşului, care a contribuit la realizarea albumului, a dorit să marcheze faptul că multă lume îl consideră greşit a fi o monografie.
 „Albumul prezintă documente istorice având ca factor de noutate, îmbinarea trecutului şi a prezentului, pentru că aproape jumătate din el reprezintă imagini din Câmpina contemporană. Există o monografie a lui Stoica Teodorescu din 1924, există prima ediţie a monografiei lui Dan Cratochvil din 1990. Şi-apoi, în 2003 a apărut ediţia a doua revizuită a lui Cratochvil. Acestea sunt monografiile câmpinene. Ceea ce am lansat noi, tot aici, în 2003, a fost o istorie, un album, o monografie ilustrată, o istorie ilustrată a Câmpinei. Ceea ce lansăm astăzi este un album, să spunem, cu un uşor caracter monografic, dar am scos în evidenţă, de această dată, foarte multe documente noi, pe care le aveam în colecţiile personale şi pe care am considerat că trebuie să le prezentăm, pentru că au mare legătură cu istoria Câmpinei” – a precizat Şerban Băleanu.
Edilul oraşului, Horia Tiseanu, s-a arătat emoţionat în faţa participanţilor de la simpozion, spunând: „Simt această zi ca şi cum ar fi ziua mea de naştere, mă simt foarte bine, este Ziua Câmpinei, pe care o iubesc foarte mult şi parcă mă simt mai legat de acest oraş pentru care am pus mult suflet şi pentru care fac tot ce pot ca să se dezvolte bine şi să putem să ajutăm oamenii aşa cum reuşim noi să o facem.”

O zi reuşită
Simpozionul aniversar a adunat în sala “George Hanibal Văleanu” a Casei Tineretului mai multe personalităţi ale oraşului, fiind prezenţi atât politicieni, consilieri locali şi judeţeni, cât şi oameni de cultură. Pe parcursul simpozionului au fost prezentate câteva lucrări cum ar fi “Amintiri din comunism: câmpineni în audienţă la Gh. Gheorghiu Dej” – susţinută de Alin Ciupală şi  “Câmpina lui Hasdeu şi Grigorescu”  susţinută de Jenica Tabacu, director al muzeului B.P. Hasdeu. Carmen NEGREU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare