Înainte de a vorbi despre rezultatele elevilor câmpineni la examenul de absolvire a opt clase şi de accedere în învăţământul liceal (examenul de capacitate, cum i se mai spune evaluării naționale, în amintirea formulei de odinioară), am dori să facem câteva precizări de ordin lingvistic, într-un demers de corectare a unor greşeli frecvente, făcute chiar de către persoane cu o bună educaţie. Am începe prin a spune că foarte multe substantive sau adjective din limba noastră cea (nu mereu) dulce şi armonioasă, și anume cele care se termină în particula “-ibil” sau “-abil”, induc ideea de posibilitate. Cârcotaşilor care ar putea să vină să ne contrazică amarnic invocând cuvântul “debil”, le-aş putea spune şi eu cu duioşie “Cine zice, ăla e!” Regula amintită priveşte foarte multe cuvinte, aşa cum am spus, dar nu toate.
Astfel, mergând pe firul nostru, “construibil” înseamnă ceva care poate fi construit, “cognoscibil” înseamnă ceva care poate fi cunoscut, “lăudabil” înseamnă ceva care poate fi lăudat, “promovabil” înseamnă ceva care poate fi promovat sau cineva care poate promova, ş.a.m.d. Despre “posibil”, ce să mai vorbim. Conform DEX: promovabilitate – s. f. însușirea de a fi promovabil; promovábil, -ă – adj. care poate fi, care are calitatea de a fi promovat; promovare, promovări, s. f. – acțiunea de a promova și rezultatul ei.
Toate aceste chestii şi socoteli au o urmare firească şi logică: nu putem vorbi despre rata de promovabilitate la finalul unui examen, la afişarea rezultatelor acestuia. Excepţie făcând cazul în care simţim vreo mâncărime prin urechi şi nu vrem să ne scărpinăm cu degetele şi unghiuţele din dotare, ci să ne lăsăm zgâriaţi, întru ostoirea mâncărimii, de rostirea cuvintelor “rata de promovabilitate de la finalul examenului…”.
Aşadar, la finalul unui examen de promovare (cum sunt cele de capacitate sau de bacalaureat), nu putem vorbi decât despre un procent sau o rată (procentuală) de promovare, iar nu de promovabilitate. Rata de promovabilitate nu are sens decât înaintea unui examen. Astfel, vorbind despre o clasă cu elevi foarte buni (toţi), putem afirma, înaintea unui examen, că are o rată de promovabilitate de 100%. Pentru că, mai subliniem o dată, rata de promovabilitate înseamnă procentul de candidaţi promovabili, adică de cei care ar putea promova un examen.
Acestea fiind spuse, să vedem câtă capacitate şi câtă maturitate au avut, anul acesta, elevii şcolilor şi liceelor câmpinene.
Admiterea în liceele câmpinene
Referindu-ne doar la învățământul de zi, vă informăm că toate liceele câmpinene (cu excepția Liceului Tehnologic Mecanic, care, anul acesta, nu a mai avut repartizate de la ministerul de resort locuri la învățământul de zi, ci numai la cel cu frecvența redusă, precum și la școala profesională), au avut disponibile 672 de locuri. După prima etapă a repartizării computerizate, care s-a consumat nu cu mult timp în urmă, au fost ocupate 631, restul de 41 urmând a se ocupa în a doua etapă a repartizării computerizate, prevăzută a se desfășura pe 23 iulie. Cei rămași pe dinafară pot completa până pe 20 iulie fișele cu opțiuni. Așa cum era de așteptat,Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” a realizat cel mai bun punctaj de admitere (media maximă de intrare – 9,93), dar au devenit liceeni și elevi submediocri, cu medii sub 4 (cea mai mică la Câmpina –3,23). Mai jos, vă prezentăm situația admiterii în liceele câmpinene (pe specializări), conform site-ului Ministerului Educației.
Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”(toate cele 168 locuri disponibile au fost ocupate)
– Matematică-informatică – 56 locuri (9,93 – cea mai mare medie; 9,30 – cea mai mică medie)
– Ştiinţele Naturii – 28 locuri ((9,92 – cea mai mare medie; 9,23 – cea mai mică medie)
– Filologie – 28 locuri (9,80 – cea mai mare medie; 9,02 – cea mai mică medie)
– Ştiinţe Sociale – 56 locuri (9,80 – cea mai mare medie; 8,78 – cea mai mică medie)
Liceul Tehnologic Energetic (toate cele 196 locuri disponibile au fost ocupate)
– Matematică-informatică – 28 locuri (9,23 – cea mai mare medie; 8,17 – cea mai mică medie)
– Electric – 28 locuri (7,33 – cea mai mare medie; 5,86 – cea mai mică medie)
– Electronică şi automatizări – 28 locuri (8,10 – cea mai mare medie; 6,40 – cea mai mică medie)
– Turism şi alimentaţie – 28 locuri (9,36 – cea mai mare medie; 8,15 – cea mai mică medie)
– Economic – 28 locuri (9,17 – cea mai mare medie; 7,71 – cea mai mică medie)
– Ştiinţe ale naturii – 28 locuri (9,13 – cea mai mare medie; 7,61 – cea mai mică medie)
Colegiul Tehnic Forestier (toate cele 168 locuri disponibile au fost ocupate)
– Ştiinţele Naturii – 56 locuri (9,35 – cea mai mare medie; 7,25 – cea mai mică medie)
– Fabricarea produselor din lemn – 28 locuri (7,65 – cea mai mare medie; 5,82 – cea mai mică medie)
– Economic – 56 locuri (9,26 – cea mai mare medie; 7,66 – cea mai mică medie)
– Silvicultură – 28 locuri (7,93 – cea mai mare medie; 5,79 – cea mai mică medie)
Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” (din cele 140 locuri disponibile, au rămas neocupate 41)
– Industrie alimentară – 28 locuri din care 17 ocupate (6,53 – cea mai mare medie; 3,23 – cea mai mică medie)
– Economic – 28 locuri din care 23 ocupate (8,05 – cea mai mare medie; 3,57 – cea mai mică medie)
– Turism şi alimentaţie – 28 locuri din care 25 ocupate (7,16 – cea mai mare medie; 4,20 – cea mai mică medie)
– Ştiinţe ale naturii – 28 locuri din care 6 ocupate (7,15 – cea mai mare medie; 4,71 – cea mai mică medie)
– Sportiv – 28 locuri (clasa de rugby) – toate locurile ocupate.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!