O tânără câmpineancă a murit în incendiul care a îndoliat România, în timp ce un alt concetăţean de-al nostru este internat în Spitalul Militar
Cumplitul incendiu izbucnit vineri seara, în clubul bucureştean Colectiv, la un concert al trupei de hardmetal-rock „Goodbye to Gravity”, a făcut, până în prezent 31 de victime. Printre spectatorii care au murit arşi sau călcaţi în picioare se numără şi Carmen Irina Opriță, o tânără câmpineancă de numai 24 de ani, absolventă a Facultăţii de Informatică din Universitatea Bucureşti.
Karina, cum îi spuneau prietenii, era în primul an la masterat și lucra într-o importantă companie din Capitală, ca specialist IT. Era în floarea vieţii, era ca o floare a vieţii – frumoasă, inteligentă, cu un suflet minunat, iubită şi apreciată de toţi cei care au cunoscut-o. Marea de lacrimi vărsate de părinţi, de rude şi de numeroşii săi prieteni, care o plâng pe cea care ne-a părăsit atât de tragic, ar putea stinge chiar un incendiu. Din păcate, incendiul izbucnit în Clubul Colectiv nu a putut fi nici stins, nici învins.
Un alt concetăţean al nostru, Silviu Ciocănelli, student în Bucureşti, prezent şi el în Clubul Morţii, a fost internat la Spitalul Militar.
Are arsuri de gradul III pe 30 % din suprafaţa corpului şi plămânii compromişi, de aceea este intubat. Familia are puţine mijloace financiare pentru îngrijirea medicală a acestuia, astfel că face un apel la toţi cei care pot întinde o mână de ajutor, să facă o donaţie, cât de mică, pentru ca Silviu să poată fi tratat corespunzător. Contul în care puteţi dona este deschis la ING: RO18 INGB 5529 9999 0121 2990 (beneficiar Sabin Ovidiu Ciocanelli, cu menţiunea “donaţie Silviu”).
Răzvan Hicea, un alt câmpinean, a ajuns la Spitalul Universitar cu arsuri pe antebraţe, dar a fost externat duminică. Alți câmpineni – Daniel Conciu, Theodor Iordache și Ștefan Jugănaru, prezenți și ei la concert, au scăpat cu răni superficiale.
Numărul celor morţi s-ar putea dubla în următoarele zile, căci în spitalele bucureştene se mai află 150 de răniţi, dintre care 90 în stare foarte gravă. Karina a murit împreună cu colega ei de apartament, o tânără din Câmpulung, care a însoţit-o la concertul cu intrarea gratuită, ce ar fi trebuit să fie un triumf al trupei „Goodbye to Gravity”, dar care s-a transformat într-un iad, la doar 10 secunde de la declanşarea unui spectacol pirotehnic, la finalul concertului. De la un foc de artificii, s-a aprins unul dintre stâlpii situaţi în vecinătatea scenei, îmbrăcaţi în vată, focul cuprinzând în câteva secunde tot tavanul din lemn şi întreaga sală de spectacole.
Tragedia de la Colectiv e despre un patron rapace care nu a investit în siguranța clienților, e despre niște funcționari care s-au făcut că nu văd asta şi despre un sistem falimentar şi criminal, incapabil să asigure siguranța unor tineri care au ieșit seara într-un club. Nenorocirea s-ar fi putut întâmpla în oricare dintre cluburile existente în Bucureşti, din cauza dotărilor necorespunzătoare. Dacă patronul clubului Colectiv ar fi investit 10.000 de lei într-un sistem de stingere a incendiilor cu stropitori în tavan, precum şi în achiziţionarea unor materiale fonoizolante de calitate, ignifuge, atunci tragedia nu s-ar fi întâmplat.
Criminal este patronul de la Colectiv, dar criminali sunt şi cei care i-au permis să funcţioneze, emiţându-i autorizaţia necesară fără a avea toate avizele cerute de lege, printre care şi cel de la Pompieri. Este strigător la cer faptul că, din cauza unui patron veros, care nu a vrut sa scoata bani din buzunar pentru siguranta clientilor, dar mai ales pentru că autorităţile corupte şi incompetente nu l-au obligat să respecte legea, au murit 30 de tineri nevinovaţi şi, în următoarele săptămâni, vor mai muri încă pe atât. Cel puţin. Măcar dacă s-ar învăţa ceva din această tragedie. Dar tare ne este teamă că sutele de cluburi şi discoteci din întreaga ţară, suferind de aceleaşi deficienţe, nu vor intra în legalitate, căci balaurul cu nenumărate capete al sistemului românesc de servicii publice (cu autorităţi corupte până în măduva oaselor), nu va fi stârpit decât prin măsuri radicale şi drastice. Iar forurile competente vor aplica iarăşi, peste câteva luni, metoda punerii batistei pe ţambal. Prin reţelele de socializare şi prin orice alte mijloace, tineretul de azi al României ar trebui să se mobilizeze şi să înceapă o nouă revoluţie (dar fără vărsarea de sânge petrecută la Revoluţia din Decembrie, pe care tot tinerii au făcut-o). Fiindcă dacă nu se vor naşte ample mişcări de stradă şi puternice manifestaţii care să pună presiune pe autorităţile centrale şi pe toate instituţiile statului capabile să asaneze sistemul clientelar în care se fac afaceri în România, atunci tragedia de la Clubul Colectiv nu va constitui un punct de cotitură în viaţa noastră, a tuturor.
“Acesta este nivelul culturii în ţara noastră. Sub pământ şi în ruine se desfăşoară actele artistice”
Printre cei care au reuşit să scape cu viaţă din club se numără şi tânărul muzician câmpinean Alex Teodorescu, care la câteva ore de la incident scria pe blogul personal o scrisoare-manifest ce avea să fie preluată de presa centrală, din care redăm parţial:
“Scriu asta pentru ca nu pot dormi, pentru ca in noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap pana in picioare, fara par ramas pe cap, cerand ajutor si apa. Oameni plangand in hohote si strigand „Unde e Alina, unde a ramas Alina?”. (…) Vad mame plangand si oameni bagati in saci de catre alti oameni cu vesta fosforescenta. (…) Daca m-ar intreba cineva cum arata Apocalipsa, as zice ca arata exact ca aceasta noapte… Si plang… Si-mi doresc doar sa stiu ca toti am supravietuit si ca peste 3 luni ne vom intalni toti aceiasi 400 care am fost in noaptea asta acolo si vom ciocni din nou beri in Colectiv razand si aducandu-ne aminte despre o lansare de albu. Dar n-o sa se intample asta… (…)
Vineri pe 30, am fost in Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat Goodbye to gravity. De ce? Pentru ca am vrut sa vad cum arata actul artistic al unei formatii din Romania care ne reprezinta afara. (…) NU A FOST NICIUN SPECTACOL PIROTEHNIC, nu a venit niciun fachir, nu a tras nimeni cu tunul, nimic de genul asta. Doar 4 artificii de tort, 2 puse in fata scenei, doua pe 2 stalpi de sustinere ai salii. Nimic prea spectaculos… La fel de bine putea ardea si o sufragerie la aniversarea copilului tau pentru ca in tort i-ai infipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic… (…) De ce au murit admiratorii Goodbye to Gravity in seara asta? Probabil pentru ca au iesit din casa sa vada un concert live al unei formatii si sa nu-si petreaca seara de vineri uitandu-se la televizor la emisiunile spumoase care ni se servesc zilnic. Oamenii care azi au murit, au murit pentru ca sunt cei care au vrut sa vada altceva decat ceea ce le este pus pe tava zilnic… Nu au vrut sa fie leguma controlata a unui playstation, nu au vrut sa fie telespectatorii unor emisiuni pline de fete frumoase (…) au murit pentru ca au vrut sa socializeze pe viu, fara facebook, fara skype si alte retele de interactiune. (…) Vineri in Colectiv o mica bucata de oameni a venit acolo ca sa mai consume arta. Da, ASTA ESTE ADEVARATUL NIVEL AL ARTEI IN ROMANIA. E plin de artisti care canta in toate halelele cu o singura usa de acces, e plin de artisti refuzati de radio si tv si care se mai pot intretine doar din concerte live, e plin de artistii care la concert mai aprind si 4 artificii, numai-numai de s-o mai indrepta si publicul spre actul artistic live, autentic. Credeti ca muzicienii care chiar au ceva de aratat nu ar vrea sa profeseze in teatre sau in localuri amenajate cum trebuie? Credeti ca muzicienilor si ascultatorilor lor le place sa iasa la o bere numai in subsoluri si in hale parasite? Asta este nivelul concertelor live in Romania. Acesta este nivelul culturii in tara noastră. Sub pamant si in ruine se desfasoara actele artistice. Si prosti suntem noi astia care inca mai vrem sa consumam asa ceva si nu ne multumim cu manele, fufe si caterinca”.
Trupul neînsufleţit al Karinei Opriţă a fost depus duminică la Biserica Sf. Parascheva, înmormântarea urmând să aibă loc astăzi, 3 noiembrie, la cimitirul de pe strada Bobâlna.