Membrii Echipei CADON s-au întors acasă învingători şi cu speranţa unui viitor mai bun
„Acum un an am început aventura la concursul American Computer Science League, iar anul acesta o continuăm obţinând punctaj maxim şi calificându-ne în finala ce va avea loc în Nashua – New Hampshire” – scria echipa CADON, la data de 8 aprilie 2016, pe pagina unei reţele de socializare. Şi, într-adevăr, asta au făcut: au continuat şi au ieşit învingători, clasându-se pe primul loc într-un concurs de informatică teoretică şi aplicată ce se desfăşoară încă din anul 1978 şi la care se înscriu elevi de pe toate continentele lumii.
Povestea a început anul trecut, atunci când cinci elevi de la Liceul Tehnologic Energetic din Câmpina – Rareş Dumitrică, Victor Alexandru, Denis Cărăuş, Cătălin Oancea şi Gabriel Năstase – s-au reunit sub numele CADON pentru a participa la concursul internaţional de informatică – ACSL All Star Contest desfăşurat în Statele Unite ale Americii, reuşind să se califice în finala ce a avut loc anul acesta.
Pentru concursul desfăşurat în data de 28 mai 2016, celor cinci băieţi li s-a alăturat şi o fată, Andreea Aldescu, la fel de pasionată de acest domeniu ca şi ei, care încă din şcoala generală şi-a dorit să urmeze la liceu profilul matematică-informatică, iar acum vrea să îşi continue studiile la Facultatea de Informatică din Braşov.
Susţinuţi şi coordonaţi de profesorul de informatică Denisa Stoicescu, elevii au acumulat multe ore de studiu şi de aprofundare a cunoştinţelor, întrucât mare parte din materie nu este predată la orele de curs. Au alocat timpul necesar pentru a revizui materia primită de la Grupul ACSL, care a constat în exerciţii pe care le-au rezolvat ulterior şi în etapele parcurse în finala din mai.
Anul acesta s-au descurcat mai bine decât în 2015, pentru că aveau deja experienţă. Au plecat cu convingerea că vor învinge, că sunt mult mai pregătiţi şi astfel, încrezători în forţele proprii, au fost mult mai relaxaţi.
Călătoria cu avionul a fost o plăcere, în ciuda orelor multe de zbor. Mai greu le-a fost să se obişnuiască cu vremea călduroasă şi să se adapteze la fusul orar. Au locuit, ca şi anul trecut, într-o căsuţă, alături de alţi participanţi la concurs. Acolo s-au întâlnit cu echipe din 200 de licee din lumea întreagă, însă cel mai mult au relaţionat cu colegii lor români, elevi de la alte instituţii de învăţământ din ţară.
Competiţia, desfăşurată pe parcursul unei singure zile, a durat trei ore în prima parte, iar după o pauză de 60 de minute, a continuat cu încă o oră. Câmpinenii noştri şi-au concentrat eforturile, au pus în practică toate cunoştiţele acumulate şi au avut un rezultat pe măsura aşteptărilor: locul I, alături de alte patru echipe din lume, la categoria lor de vârstă – Intermediate 5-Person Division.
„Au fost mari emoţii şi de data aceasta. Eu cred că e normal să ai emoţii de fiecare dată, pentru că altfel nu eşti viu şi nu trăieşti momentul respectiv. Ştiam deja câţiva paşi care trebuiau parcurşi şi a fost mai bine din punctul acesta de vedere. Ştiam etapele şi am fost mai pregătiţi. Suntem foarte mulţumiţi, dar asta nu se datorează numai nouă, ci şi tuturor celor care ne-au ajutat să ajungem aici. Le mulţumim din tot sufletul celor care au fost alături de noi şi ne-au sponsorizat pentru a ne putea împlini visul!” – a declarat profesorul de informatică Denisa Stoicescu.
Premierea s-a făcut în cadru festiv, într-un amfiteatru cu circa 3000 de locuri, toate fiind ocupate de elevi, profesori, susţinători şi organizatori. La premiere a fost prezent şi unul dintre cei mai mari programatori, Stephen Wolfram, care le-a prezentat programul Wolfram Alpha şi le-a oferit cartea sa, un bestseller în domeniu, intitulată „A New Kind of Science”.
Premiul a constat în plachete şi subscripţii în diferite programe, subscripţii care, altfel, sunt destul de costisitoare.
Întrebaţi ce reprezintă acest premiu pentru ei, iată ce ne-au răspuns:
Cătălin Oancea: „Este foarte important faptul că am reuşit să câştigăm acest premiu. Făcând parte din acestă echipă am reprezentat şcoala şi, în special ţara, şi sunt foarte fericit. Înseamnă foarte mult pentru mine!”
Gabriel Năstase: „Este un plus pentru mai departe, care sper că mă va ajuta să intru la facultate. Sunt foarte bucuros că am reuşit să fiu pe primul loc alături de toţi ceilalţi membri ai echipei şi sper ca şi anul viitor să ne calificăm şi să obţinem acelaşi rezultat”.
Denis Cărăuş: „Pentru mine, premiul acesta înseamnă enorm. Este un pas important pentru viitorul meu. Sunt fericit că am câştigat şi că am putut să fac parte din această echipă”.
Victor Alexandru: „Un premiu important, pe care sper că în timp îl voi depăşi prin alte realizări. Sunt convins că acest succes mă va ajuta în viitor”.
Rareş Dumitrică: „Pentru mine, reprezintă şansa unică de a mă afirma în momentul în care va trebui să aplic pentru admiterea la facultate. Mă poate scoate în evidenţă atunci când va trebui să-mi aleg un job. Voi fi mândru de această realizare toată viaţa mea”.
Andreea Aldescu: „Datorită acestui concurs, am avut parte de o experienţă foarte frumoasă alături de colegi şi de doamna profesoară şi simt că acest premiu mă va ajuta foarte mult în viitor. Am întâlnit alte persoane, alte obiceiuri, a fost o experienţă aparte şi simt că mă va ajuta foarte mult în dezvoltarea mea profesională şi nu numai”.
La rândul ei, Denisa Stoicescu, profesorul de informatică al elevilor, e convinsă că „dacă vrei cu adevărat un lucru, lupţi pentru el şi vei reuşi. Acest premiu este dovada că se poate!”
După concurs, au găsit timp şi pentru plimbare, una dintre opriri fiind la Universitatea Harvard, de unde au plecat profund impresionaţi: „Am avut ocazia să intrăm în câteva săli de clasă şi lângă fiecare tablă am văzut steagul Americii. De asemenea, la fiecare casă flutură cel puţin un steag… Se vede că îşi iubesc ţara! Asta mi-aş dori să facem şi noi, să ne iubim ţara mai mult, pentru că este minunată” – ne-a mai spus Denisa Stoicescu.
Reuşita acestor tineri este o dovadă a faptului că atunci când o valoare este descoperită, trebuie susţinută din toate punctele de vedere pentru a ajunge la performanţă. Seriozitatea şi implicarea de care au dat dovadă elevii câmpineni trebuie să rămână un exemplu pentru generaţiile care vin din urmă.
„Faptul că aceşti elevi ai noştri au obţinut un succes important în Statele Unite înseamnă pentru ei, în primul rând, o mare onoare şi pentru noi un favor pe care îl fac şcolii, o reclamă deosebită şi mai ales un îndemn şi o pildă pentru toţi ceilalţi colegi, nu neapărat din domeniul informaticii, care trebuie să devină performeri, în orice domeniu de actictivitate s-ar pregăti. Acesta este mesajul pe care îl transmite, în mod indirect, performanţa aceasta din Statele Unite” – ne-a declarat Stan Sârbu, directorul Liceului Tehnologic Energetic.
Echipa CADON a fost susţinută financiar de către Primăria Câmpina, Primăria Băicoi, Primăria Poiana Câmpina, Lemet Câmpina, Curta Ioan, Roata de Foc, General Meel Electric Băicoi, Confind Câmpina, Societatea Civilă de Avocaţi Şchiopu şi Asociaţii şi Trese Conductori Câmpina, cărora le mulţumeşte şi pe această cale.
Andreea Ştefan