În weekend-ul trecut, mai exact sâmbătă, 21 ianuarie, grație companiei medicale Centrul Medical SanConfind SRL din Câmpina (str. Progresului nr. 20), firma care administrează spitalul cu același nume de la Poiana Câmpina, municipiul nostru a găzduit cea de-a patra ediție a Forumului Romania Incoming, unul dintre cele mai importante evenimente ale managementului turistic românesc din ultimii ani. Datorită acestui fapt, am putea spune că orășelul nostru a fost, chiar și numai pentru o zi, capitala turismului românesc de tip incoming. Este vorba despre acea parte a industriei de turism prin care sunt aduși turiști străini în România.
De ce este util Forumul de Incoming
Turismul de incoming constituie cea mai eficientă formă de turism prin care țara nostră se poate promova în străinătate, un turism care poate aduce venituri însemnate la bugetul național. Din păcate, puține agenții de turism românești sunt specializate pe incoming (doar câteva zeci dintr-un total de câteva mii), iar restul, marea majoritate, sunt axate doar pe trimiterea turiștilor români în străinătate (turismul de tip outgoing). Ponderea turiștilor străini sosiți anual în România reprezintă aproximativ 18% din circulația turistică de pe mioriticele noastre plaiuri, ceea ce nu constituie un procent deloc mulțumitor, câtă vreme bulgarii, vecinii noștri se pot lăuda, în acest sens, cu un procent de 67%. Mediul de afaceri din turism este aproape în totalitate privat, ceea ce presupune că se reglează în totalitate pe raportul cerere – ofertă, deci dialogul permanent dintre actorii din turismul românesc este absolut necesar. Spre deosebire de alte industrii, activitatea din industria turismului este la vedere (sau așa ar trebui să fie), are o mare vizibilitate, căci turiștii doar o data pot fi păcăliți cu servicii deficitare, ceea ce înseamnă că un turism de calitate trebuie pregătit foarte bine până la ultimul detaliu. Nemaivorbind că un turism care respectă regulile jocului poate fi un factor de educație, de cultură, de socializare și de sănătate.
Spitalul SanConfind Poiana Câmpina – unanim apreciat de participanți
Forumul Romania Incoming 2017, desfășurat zilele trecute, a fost nu doar cel mai important eveniment al turismului românesc care s-a întâmplat vreodată la Câmpina (oraș de care comuna Poiana Câmpina este legată ombilical), ci ar putea fi și o excelentă modalitate de promovare a zonei Câmpina printre circuitele turistice de mare atracție popularizate în străinătate de către agențiile de turism de incoming. Câmpina era deja cunoscută turiștilor străini (iubitori de cultură, dar și amatori de paranormal) prin Castelul Iulia Hasdeu, dar acum, prin Centrul Medical SanConfind și turismul medical pe care îl promovează cu succes această clinică privată, cea mai mare din județul Prahova, meleagurile câmpinene vor fi și mai bine popularizate în proiectele de atragere a turiștilor străini de către firmele românești de incoming. Investițiile impresionante care s-au făcut la SanConfind au determinat organizatorul propriu-zis al Forumului, agenția InfoTravel România, să aleagă pentru ediția a patra, ca loc de desfășurare, Câmpina. Faptul că precedentele trei ediții s-au desfășurat la București, în locații celebre, spune multe despre cât de mult s-a îmbunătățit imaginea Câmpinei datorită Centrului Medical SanConfind.
De altfel, coordonatoarea Departamentului de turism medical și marketing de la SanConfind, domnișoara Ioana Sultanii, a fost cea care i-a convins pe cei de la InfoTravel Romania că zona Câmpina merită să fie gazda celui mai important eveniment al turismului românesc de incoming. Forumul a avut aproape 150 de participanți, specialiști din industria de turism (de incoming), ghizi de incoming recunoscuți și reprezentanţi ai unor importante agenţii, organizațiilor profesionale și publicații din turism.
Sâmbătă dimineață, în prima parte a evenimentului, doritorii au vizitat Pensiunea Casablanca și Hotelul Seva din Câmpina, iar apoi, a avut loc un tur de vizitare a Spitalului SanConfind Poiana Câmpina, aflat în plină extindere și care, la sfârșitul tuturor amenajărilor sale, va avea anvergura celui mai mare spital privat din județul Prahova. Toți cei care au vizitat clinica SanConfind au fost impresionați de tot ce au văzut acolo. Apoi, la mijlocul zilei, toți participanții au sosit la Cantina Confind, locul propriu-zis de desfășurare a dezbaterilor Forumului, unde li s-a servit masa de prânz, după care au urmat toate luările de cuvânt ale participanților la acest eveniment cu format de simpozion pe baza celor mai vii și mai deschise discuții despre soarta turismului românesc de incoming.
Promovarea deficitară a României în străinătate
Moderatorul discuțiilor a fost Marian Constantinescu, un cunoscut jurnalist de turism, cel care conduce revista Traveller Magazin. La începutul dezbaterilor, Ioana Sultanii a prezentat povestea de succes numită Centrul Medical SanConfind, subliniind și importanța turismului medical pe care îl promovează această clinică.
Tot în deschiderea evenimentului au mai vorbit Petre Dordea, cel care deține portalul de turism infotravelromania.ro, Florina Ioanid – CEO Equestrian Adventure și Valentina Saygo – de la ”Ask for tax free”. Au mai luat cuvântul Călin Ile – director General Hotel Ibis Gara de Nord, președintele Federației Industriei Hoteliere din România; Octavian Bodron – ArtTour Romania (o agentie de publicitate turistica: filmari, clipuri de prezentare, sedinte foto profesionale, site-uri, campanii de publicitate, publicitate indoor/outdoor); Dan Anghelescu – BookingBucharest.ro – brandul de incoming al agentiei de turism La Piovra din Bucuresti; Razvan Nacea – Seytour – care a vorbit despre trecutul, prezentul si viitorul turismului medical; Ioana Marian – fondatoare si CEO al platformei de wellness desprespa.ro; Herman Rosner – managing director International Tourism & Trade. La final, Toderas Andrei, CEO Ultramarin Timisoara; a vorbit auditoriului despre: Timisoara – capitala culturala din 2021.
Au fost dezbătute toate problemele actuale ale turismului de incoming, opinia unanimă fiind aceea că există probleme mari în atragerea turiștilor străini în România, probleme ce țin de mulți factori. În 2016, conform INS, au vizitat România 2, 3 milioane de turisti straini, dintre care un milion ajung in Bucuresti pentru: 60 % turism de afaceri si de evenimente; 20 % turisti de city break; 10 % turisti care i-au parte la circuite si aleg 1-2 nopti cazare in Bucuresti; 10 % concerte, vizite la prieteni. Marea majoritate a turistilor straini care ajung in Romania nu vin prin agentiile de turism, doar vreo 300.000 turisti adusi de agentiile de turism. In Romania, industria de turism si calatorii contribuie cu 2 % la PIB-ul Romaniei ceea ce este foarte putin. De aceea ar trebui ca turismul să fie declarat o prioritate natională. Printre cauzele care împiedică atragerea turiștilor străini am putea aminti: menţinerea TVA la 19% pentru servicii turistice (doar la cazare TVA este de 9%); credibilitatea scăzută a agenţiilor din România; închiderea birourilor de promovare a României din străinătate; infrastructura proastă; taximetristii care cer mai multi bani turistilor straini; hotelierii care continua sa ofere un raport pret-servicii complet neatractiv; mentalitatea românilor de a-i jecmăni pe turiștii străini cu bani etc. Pentru creşterea numărului turiştilor străini care vizitează România ar trebui implementată prima de incoming (TVA – 0% la incoming), ar trebui să crească numărul agenţiilor de incoming, ca și numărul pachetelor turistice ctentante, ar trebui promovat turismul ecvestru. În prezent sunt doar câteva pachete turistice attractive pentru străini:
City -break Bucuresti: Casa Poporului, Cismigiu, centrul vechi, Universitate , Ateneul Roman etc.
– Circuit Dracula : vizita la Castelul Bran sau castelul de la Bran, vizita la Curtea Veche, unde se afla bustul sau, si una pe insula de la Snagov, la manastirea unde a fost ingropat Vlad Tepes.
– Delta Dunarii
– Clubbing la Mamaia
– Circuit Ceausescu : vizitarea Palatului Parlamentului, a resedintei familiei Ceausescu din Primaverii si a vilei de la Snagov unde cuplul si petrecea sfarsiturile de saptamana.
– Trasee in Transilvania, manastirile din Bucovina, trasee pentru biciclisti.