Știri

CÂMPINA, DOCUMENTE ÎN ALB-NEGRU: Oraşul şi efectele cutremurului din 1940 (aspecte)

O enumerare a cutremurelor din secolele XVII – XVIII şi XIX din perimetrul actual al României pune în evidenţã seismul din anul 1802, octombrie 14, a cãrui magnitudine ar fi atins 7,6 grade pe scara Richter.
„S-au cutremurat pãmântul foarte tare, cât multe sfinte mãnãstiri s-au dãrâmat pânã în pãmânt şi case boereşti cu totul s-au sfãrâmat şi pre alocurea rãu au crãpat pãmântul şi au eşit apã neagrã ca pãcura şi împuţitã…“ (Însemnarea lui Ioan Diudiu logofãt – pe o carte româneascã veche).
Cutremurul din noaptea de 10/ 11 noiembrie 1940, cu epicentrul în regiunea Putna, a fost deosebit de puternic, fiind resimţit de oameni pe o suprafaţã de 2 milioane de km2. El a avut o magnitudine de 7,4 grade şi o duratã, din fericire, de numai 13 secunde.
Cele mai mari distrugeri au fost înregistrate într-o serie de localitãţi din Moldova: Bârlad, Tecuci, Panciu (complet distrus), Galaţi, Focşani (complet distrus), Râmnicu-Sãrat, Iaşi, Ploieşti, Craiova, precum şi Bucureşti, unde au fost afectate blocuri de locuinţe, relativ recent construite. Un bloc de 11 etaje (Carlton) s-a prãbuşit, îngropând sub dãrâmãturi circa 300 de oameni (C.C. Giurescu – Istoria Bucureştilor).
Vila Dumitrescu
Clădirea şi birourile societăţii Steaua Română
Oraşul Câmpina a avut şi el de suferit. Majoritatea clãdirilor cu etaj din zona centralã a bulevardului şi a pieţei s-au dãrâmat ori au avut de suferit pagube însemnate, multe dintre etajele clãdirilor centrale nemaifiind refãcute. Între ele: „Casa Poporului“, Cinematograful „Monovici“, Vila Van der Mer, actuala clãdire a S.C. Electrica, Vila „Gheorghe Dumitrescu“, clãdirea Societãţii „Steaua Românã“,  terasa „Niculescu“, închisoarea „Doftana“ şi altele.
Prezentãm douã fotografii în care se poate vedea efectul seismului:
– Vila „Dumitrescu“ (refãcutã ulterior şi aflatã astãzi la intersecţia B-dul Culturii – str. Plevnei, foto. 1)
– Clãdirea şi birourile Societãţii „Steaua Românã“ (actuala stradã Schelelor – foto 2);
Victor DUMITRU
Note:
1. Mihai Stoian, 21h.22’ – seism – 4 martie şi dupã..., Ed. Eminescu, Bucureşti, 1977.
Sursa: Câmpina literar-artistică şi istorică, an. II, nr.8/ aprilie 2007 

Un comentariu

  1. Foto 1 nu arata vila Dumitrescu (cea de la Cotul Donului), disparuta la acel cutremur. In fotografie este o alta vila, tot a Societatii Steaua Romana ca si vila zisa "Dumitrescu", dar aflata in cu totul alta parte a orasului. E vorba despre vila numita "Campinita", cunoscuta de popor cu numele dr.Sava, ce o locuise ani in sir. Si aceea a fost demolata dupa cutremur ca si vila Dumitrescu, pe locul ambelor vile Steaua Romana construind in anii 40 zile cu o alta arhitectura. Cea de pe locul vilei "Campinita" exista si azi, in ea functioneaza gradinita din str.Rahovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare