La ultima ședință ordinară a legislativului municipal, aleșii câmpinenilor au aprobat un proiect de hotărâre inițiat de membrii Comisiei de urbanism a Consiliului Local Câmpina, transformând în lege cu putere locală un proiect al administrației publice locale ce ar fi trebuit promovat de multă vreme. Este vorba despre hotărârea vizând aprobarea unor reglementări referitoare la începerea procedurilor cu privire la exproprierea pentru cauză de utilitate publică a blocului-schelet din zona notariatelor, pata neagră de pe imaginea urbanisticii câmpinene.
Situat pe Bdul Carol I, la nr.82, imobilul a început să fie ridicat în 1997, în urma unei autorizații de construire și după ce, cu doi ani în înainte, firma constructoare și proprietară a clădirii primise în concesiune terenul aferent construcției, de la conducerea Primăriei de atunci. Aprobări mai neinspirate decât concesionarea terenului respectiv (de către primarul Mihai Stănescu) și autorizațiile de construire eliberate de primarii Romul Remus Micu și Gheorghe Tudor acestei pârdalnice firme (care, foarte serioasă și rușinoasă, de altfel, și-a schimbat denumirea din Duran în Rodan și apoi din Rodan în Erin), nu au mai fost date de către niciun edil din perioada postdecembristă.
La început, terenul în suprafață 550 metri pătrați a fost concesionat către SC Duran Internațional SRL pentru realizarea unui imobil de birouri și locuințe, conf. contract nr. 4902/28.04.1995. În anul 1997 se eliberează firmei Duran autorizația de construire (AC) nr. 2/27.02.1997 pentru un imobil cu birouri și locuințe P+4E (parter și patru etaje), pentru ca mai apoi, în anul 2000, să se elibereze firmei Rodan o nouă A.C., cu nr. 373/25.10.2000 pentru un imobil de locuințe și birouri cu regim S+P+5E (subsol, parter și cinci etaje), nerespectată printr-o supraetajare neprevăzută prin autorizația de construire primită. În anul 2003 se elibereaza o altă A.C. pentru acest imobil de locuințe și birouri, dar în regim S+P+6/7E (cu maximum șapte etaje), dar nici această autorizație nu se respectă, prin realizarea unui etaj suplimentar, respectiv transformarea clădirii într-una cu regim S+P+8E.
De la sfârșitul anului 2003, lucrările sunt abandonate, iar de atunci până în prezent nu s-a mai bătut un cui. De menționat că, în timp, societatea și-a schimbat denumirea de două ori, autorizațiile de construire fiind eliberate pentru noile denumiri de societăți comerciale.
După mai mulți ani de la abandonarea lucrărilor, Primăria Câmpina a dat în judecată firma Erin, dar fără niciun success. În urma unui proces lung și istovitor, extrem de tărăgănat din cauza chichițelor avocaților pârâtei, a prea puțin combativului apărător al Primăriei, precum și a prea permisivelor proceduri ale justiției românești, proces desfășurat în două cicluri procesuale, Erin a câștigat pe baza unor motivări judecătorești dubioase și greu de înțeles, mai ales că reaua-credință a constructorului și proprietarului imobilului se vedea din elicopter, adică tot de acolo de unde, cu ochiul liber, se vede urâțenia fizică a acestei clădiri și urâțenia morală a proprietarilor ei. În mai multe localități din țară, în spețe identice cu a noastră, s-a câștigat în instanță prin solicitarea de exproprieri pentru cauze de utilitate publică, ceea ce ne hrănește speranța că, nu peste mulți ani, blocul-schelet ar putea dispărea de pe fața orașului nostru.
Adrian BRAD
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!