Știri

Călin Tiu, un medic fără frontiere

Un medic pe sufletul multor oameni, un om care ştie să dăruiască zâmbete, o mândrie pentru noi, câmpinenii, dar şi pentru România: doctorul Călin Tiu, chirurg, manager, preşedinte, director şi nu doar atât. Pasiunea şi permanenta preocupare dovedesc profilul unui profesionist. Este cel care susţine standardele ştiinţifice, care promovează cercetarea, care creează noi cunoştinţe şi se asigură de utilizarea corespunzătoare a acestora. Este cel care susţine o educaţie medicală continuă. Este chirurgul care se dedică 100% profesiei, ştiind că, în felul acesta, va putea ajuta tot mai mulţi pacienţi.
– Pe lângă activitatea de manager al Spitalului Municipal Câmpina şi, bineînţeles, de medic chirurg, sunteţi implicat în mai mute proiecte medicale de cercetare. Care sunt acestea şi ce obiective au?
– Aceste proiecte sunt derulate prin Fundaţia Medis. Poziţia mea în toate trei este de coordonator de pachet de lucru. Primul proiect se numeşte FUSIMO, grupează 11 parteneri europeni. Unii din zona academică, Universităţile din Dundee şi Geneva, institute de cercetare precum Fraunhofer din Germania sau SINTEF din Norvegia, precum şi parteneri din industrie, General Electric. Bugetul alocat de Comisia Europeană a fost de 4,5 milioane euro pentru trei ani, obiectivul proiectului constând în adaptarea actualei tehnici de ablaţie a tumorilor cu fascicule de ultrasunete de înaltă frecvenţă pentru organe în mişcare. În stadiul actual de dezvoltare tehnologică, aceste tipuri de dispozitive pot fi utilizate doar pentru organe fixe (uter, prostată, creier, os), dar nu şi pentru formaţiuni aflate în organe precum ficatul care deplasează în inspir până la 14 cm. Proiectul tocmai s-a încheiat cu succes, fiind rezolvate aspectele tehnice, urmează să continue pentru încă cinci ani sub numele de Transfusion, perioadă în care se vor efectua studii pe mulaje, animale şi voluntari urmând ca, ulterior, să fie introdus în practica medicală curentă.
Începând din ianuarie anul curent, Fundaţia Medis este parte în proiectul KTS, proiect cu un consorţiu format dintr-un important centru de cercetare în chirurgie din Caceres, Spania, Institutul Politehnic din Madrid, un institut pedagogic din Leipzig, Facultatea de Medicină din Budapesta şi un centru profilat pe jocuri electronice din Atena. Alături de aceşti parteneri, Fundaţia Medis lucrează la realizarea unor aplicaţii pentru iPhone şi tabletă, de tip jocuri inteligente ce constau în operaţii chirurgicale laparoscopice. Obiectul proiectului este de a avea în acest fel nişte instrumente de pregătire pentru studenţi şi nu numai, mai ieftine şi mai facile, ca stagiu iniţial de formare a deprinderilor şi cunoştinţelor viitorilor chirurgi. În aceste zile, Fundaţia Medis a editat şi un calendar de perete menit să promoveze proiectul KTS şi câte o sută de exemplare au ajuns deja la partenerii noştri pentru a folosi ca instrument de diseminare în ţările respective. Ideea editării acestor calendare s-a bucurat de aprecierea colegilor din KTS iar forma grafică obţinută a atras, de asemenea, aprecieri. 
Un al treilea proiect ambiţios va fi demarat în luna ianuarie 2015. În 20-21 ianuarie, la Leipzig, va avea loc prima întâlnire de lucru a noului consorţiu. Proiectul se numeşte SurgISTT şi îşi propune să realizeze în doi ani o curriculă de referinţă pentru centrele de pregătire în chirurgia laparoscopică din Europa. În vederea unei eficiente abordări a acestui deziderat foarte ambiţios, Fundaţia Medis va acţiona într-un parteneriat local împreună cu Centrul de Pregătire în Chirurgie Laparoscopică de la Spitalul Ponderas din Bucureşti, centru din care fac parte ca expert trainer.
– Aţi dezvoltat şi dezvoltaţi în continuare o activitate intensă în societăţile medicale din străinătate. În ce constă aceasta? 
– Începând din august a acestui an fac parte din comisia tehnologică a Societăţii Europene de Chirurgie (EAES). Prezenţa mea în bordul societăţii europene este importantă în acest moment în care România pregăteşte organizarea următorului Congres European de Chirurgie, în iunie 2015 la Bucureşti, la Palatul Parlamentului. În acest sens, în 30 ianuarie 2015 comisia de tehnologie organizează o întâlnire la Roma care are atât scop de comunicare în zona progreselor tehnologice în chirurgie, cât şi rol administrativ în organizarea Congresului de la Bucureşti. Este o onoare cu totul deosebită pentru mine ca anul viitor să fiu preşedintele acestei consfătuiri de la Roma, a EAES. Din perspectiva noastră ca gazde suntem interesaţi să promovăm viitorul Congres cu precădere în spaţiul Sud-Est european şi să propunem speakeri din România şi ţările învecinate pentru lucrările Congresului. În acest sens, deja am obţinut acordul conducerii Societăţii de a oferi taxe de participare reduse pentru Europa de Sud-Est, facilitând în acest fel accesul colegilor noştri la informaţie.
De trei ani fac parte din bordul Societăţii Americane de Chirurgie Laparoscopică (SLS) în poziţia de consilier al preşedintelui SLS, poziţie din care am reuşit să obţin afilierea Societăţii Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE) la cea americană şi, totodată, am putut organiza diferite programe comune în zona de comunicare. 
Pe 11 februarie 2015 sunt invitat de onoare ca vorbitor în sesiunea festivă de deschidere a Summitului Euro-American de Chirurgie Minim Invazivă pe care SLS îl organizează din doi în doi ani în Orlando. Subiectul pe care îl pregătesc pentru acest moment extrem de vizibil este legat de dezvoltarea tehnicilor chirurgicale minim invazive în Sud-Estul Europei cu sublinierea importanţei organizării Congresului European la Bucureşti. De asemenea, sunt în mod constant activ în alte două societăţi medicale, una este SMIT (www.smit.de), societate internaţională dedicată dezvoltării tehnicilor de terapie minim invazivă. Ca fost preşedinte al acestei societăţi, în 2009, am rămas strâns legat de acest grup şi am continuat să activez în comitetul director. Recent am organizat o sesiune în cadrul Congresului SMIT de la Shanghai în care am dezbătut aspecte legate de aplicaţii noninvazive precum terapia cu ultrasunete de înaltă frecvenţă, experienţa mea venind exact din proiectul FUSIMO, pe care l-am menţionat anterior. Pentru ediţia următoare, care se va desfăşura la Brno, în Cehia, mi-am asumat construcţia unei sesiuni dedicată obţinerii de valoare din activitatea de cercetare, subiect extrem de actual şi în care, de asemenea, am acumulat o experienţă internaţională intensă şi recentă.
Tot în septembrie viitor, dar la Berlin, sunt invitat în comitetul de organizare al NESA (www.nesadays.org). Cu NESA am avut colaborări extrem de fructuoase, participând în trecut la conferinţele lor din Napoli, Atena şi Palma de Mallorca şi am beneficiat de un susţinut aport ştiinţific al NESA în organizarea Congresului SMIT de la Sinaia, 2009. La Berlin voi vorbi despre rezultatele care până atunci vor trebui să apară în proiectul KTS, dedicat pregătirii chirurgicale prin jocuri pe tabletă.
– Cum se prezintă zona de activitate în plan intern?
– În plan intern principalele mele satisfacţii sunt legate de prezenţa în bordul Societăţii Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE). Până în urmă cu un an am activat ca şef al comisiei de relaţii internaţionale al ARCE şi din această poziţie am contribuit la succesul demersurilor de organizare a Congresului European la Bucureşti în 2015. O astfel de organizare presupune un proces consumator de timp şi energie, iar iniţierea lui a avut loc în 2010 şi a necesitat, în repetate întâlniri, discuţii cu conducerea Societăţii Europene. Din noiembrie trecut am fost ales trezorier al ARCE şi atribuţiile în acest sens au devenit şi mai largi în zona de activitate a Fundaţiei Medis. 
Ca furnizor de educaţie medicală continuă am  organizat evenimente de pregătire medicală, acreditate de către Colegiul Naţional al Medicilor. Recent a avut loc la Sinaia simpozionul „Zilele medicale prahovene” în care am fost co-organizator. Cu câteva zile în urmă, am organizat la Braşov un curs de termografie medicală, ocazie cu care a avut loc şi adunarea generală anuală a membrilor Societăţii Române de Termografie (www.srt.ro). Cu acest prilej s-a definit programul de cercetare în domeniul termografic pentru viitor şi s-a decis mutarea sediului social al SRT, din Câmpina la Bucureşti. Încă de la înfiinţare, în urmă cu 12 ani, SRT a fost găzduită de către Fundaţia Medis.
Următoarea întâlnire medicală pe care o organizăm, bate la uşă. Vineri, pe 5 decembrie, la ora 14.00, va avea loc la Casa Tineretului din Câmpina, simpozionul „Prevenţie şi terapie în recuperarea medicală” coordonat de către doamna profesor Adriana Sarah Nica de la Institutul Naţional de Recuperare Medicală din Bucureşti. În cadrul acestui eveniment se va acorda şi premiul Fundaţiei Medis pentru anul 2014, premiu menit să reliefeze valoarea de simbol a celor care nu obosesc să ofere alinare semenilor lor aflaţi în suferinţă. Îmi face o mare bucurie să pot anunţa, prin intermediul ziarului dumneavoastră, că anul acesta, premiul oferit de către Fundaţia Medis se îndreaptă către minunaţii pictori, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici Câmpina, coordonaţi de Amalia Suruceanu, cei care în această toamnă au muncit zile în şir pentru a le oferi pacienţilor Spitalului Municipal Câmpina, copii şi adulţi deopotrivă, o lume minunată de culoare şi visare. Simpozionul va fi urmat de Balul Halatelor Albe, ajuns la a XII-a ediţie, la pachet cu balul celor mici, ajuns şi el la ediţia a III-a. Sunt sigur că invitaţii noştri se vor bucura pe ringul de dans, pentru că acolo, special pentru ei, va veni formaţia Alesis.
Andreea Ştefan

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare