Știri

Călin Tiu a demisionat din Consiliul Local

Istoria situaţiei de incompatibilitate la care a ajuns Călin Tiu prin deţinerea funcţiei de manager interimar al Spitalului Municipal Câmpina (SMC), asociată calităţii de consilier municipal, este la fel de lungă precum istoria compatibilităţii dintre cele două funcţii ale onorabilului nostru medic chirurg. Fiindcă până acum două săptămâni, Tiu era OK în ambele funcţii, conform juriştilor municipalităţii. Câteva zile mai târziu, ANI trimitea un răspuns la o solicitare primită din partea Primăriei, în care îşi exprima un punct de vedere total opus în această problemă. Dar să revenim la “cestiune”.
În urma alegerilor locale din iunie 2012, Călin Tiu a ajuns consilier municipal (în foto, depunând jurământul), pentru ca, în februarie 2013,  să fie numit manager interimar al spitalului câmpinean. Imediat cum a ajuns managerul spitalului (funcţie pe care a mai avut-o în a doua jumătate a anului 2009), doctorul Tiu, care conduce şi Fundaţia Medis, a făcut toate demersurile pentru întreruperea oricărei relaţii comerciale între societatea pe care o patronează şi Spitalul Municipal (între cele două părţi există un contract de prestări servicii medicale în medicina muncii care urmează a fi reziliat). Eliminat fiind acest conflict de interese,  se punea totuşi  problema existenţei unei incompatibilităţi între funcţia de ales al electoratului câmpinean şi cea de manager. La prima vedere şi citire a legilor, această incompatibilitate nu este prevăzută în mod clar şi explicit în vreun text de lege. Opinia aceasta a fost împărtăşită şi de juriştii pe care îi are Primăria şi Consiliul Local, care au susţinut iniţial că, din punctul lor de vedere, în cazul medicului Tiu nu există  nicio incompatibilitate. Într-adevăr, incompatibilitatea acestuia era în afară de orice bănuială conform prevederilor Legii administraţiei publice locale şi ale Legii privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. Singurul semn de întrebare îl ridica art.180 din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, care stipulează că managerul unui spital nu poate exercita o funcţie salarizată, nesalarizată sau indemnizată, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică.
Cum funcţia de consilier local este indemnizată, s-a decis consultarea Agenţiei Naţionale de Integritate, căreia executivul câmpinean i-a solicitat un aviz în această problemă nu foarte limpede. Inspectorii ANI, după o lungă aşteptare, au trimis răspunsul lor, potrivit căruia Călin Tiu nu poate fi şi manager al spitalului câmpinean, şi consilier local. Drept pentru care chirurgul-consilier şi-a depus demisia din Consiliul Local, demisie pe care o avea scrisă şi semnată de mai multă vreme.
Demisia lui Tiu schimbă raportul dintre consilierii celor două partide ale USL Câmpina în Consiliul Local. Imediat după alegerile locale, PSD şi PNL aveau fiecare câte patru consilieri. Echilibrul a fost rupt prin plecarea liderului liberal Virgil Guran la Consiliul Judeţean, în locul său urcând, conform algoritmului politic, un reprezentant PSD: Călin Tiu. Acum, după ce acesta din urmă nu va mai fi consilier, în locul său va urca, potrivit aceluiaşi algoritm, un liberal: Dragomir Enache, fost consilier judeţean şi municipal. A.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare