Știri

Călător prin lume. Nopţi albe la Sankt Petersburg (I)

Astăzi vom merge spre nord pentru a petrece câteva nopţi albe într-un oraş cu peste 8.000 de monumente arhitectonice, fostă capitală a Rusiei până în 1918 – Sankt Petersburg. Alegem “nopţile albe” – un fenomen unic, când noaptea nu mai este stăpână şi este înlocuită cu o înserare de pe la noi, ceea ce dă acestei metropole cu peste 4.600.000 de locuitori, un farmec aparte.
Şi vizita nu poate începe decât din locul de naştere al oraşului, fortăreaţa Petru şi Pavel, situată pe o mică insulă. Aici, în 1703, ţarul Petru I – Petru cel Mare, dă numele de Sankt Petersburg fortăreţei pe care o construise în delta fluviului Neva, pe un teren mlăştinos, prima construcţie din cărămidă şi piatră a noului oraş. Petru, care era un mare vizionar, visa la o capitală modernă, asemănătoare cu oraşele pe care le văzuse într-o călătorie prin Austria, Spania, Anglia, Olanda şi Franţa între 1697 – 1698. Nimic nu a fost prea mult pentru acest mare om, atât la propriu (avea o înălţime de peste 1,80 m), cât şi la figurat. A adus peste 20.000 de oameni, apoi alţi 40.000 de ţărani, prizonieri suedezi sau ostaşi. Pentru a supraveghea lucrările, îşi construieşte o casă modestă din lemn, pe malul Nevei, casă ce poate fi văzută şi astăzi. Un an mai târziu, în 1704, doi arhitecţi, Trezzini şi Leblond, sosesc aici şi sub conducerea ţarului construiesc străzi lungi, drepte şi canale după acelaşi principiu. Puţin mai târziu, Petru cel Mare decide transformarea insulei Vasilievski în centrul oraşului, cu o reţea de canale asemănătoare celor văzute de Petru I în Olanda, la Amsterdam. În 1713 el mută capitala Rusiei de la Moscova aici, dar după moartea sa, în 1725, capitala e mutată înapoi la Moscova, pentru a reveni în 1732 şi să rămână aici până în 1918. Opera acestui mare învăţat va fi continuată de Ecaterina cea Mare (1761 – 1796), care va face din Sankt Petersburg un mare oraş imperial, cu lucrări unice.
Dar să ne întoarcem la fortăreaţa Petru şi Pavel şi să facem o scurtă plimbare pe străzile ei pietruite. Intrarea se face prin Poarta Sf. Petru, care are deasupra ei vulturul bicefal cu emblema Rusiei. Vedem străzile ce au adăpostit reşedinţa comandantului fortăreţei, depozitul de pulbere, dar şi clădirile ce au servit drept închisoare pentru opozanţii regimului ţarist după 1712. Fără îndoială, cea mai impozantă clădire este Catedrala Sf. Petru şi Pavel, cea care domină insula, atât prin înălţimea ei de 122 metri, cât şi prin frumuseţe. Aceasta are forma unei corăbii din sec. XVIII, iar în vârf se află un înger ce ţine în mână o cruce.
În interior se pot vedea 32 de morminte, începând cu cel al lui Petru cel Mare şi al altor ţari, până la Alexandru al III-lea. Mormintele sunt acoperite cu marmură albă de Carrara, având fiecare câte o cruce aurită. Singurele morminte diferite sunt unul roz, al lui Alexandru al II-lea şi unul verde, al soţiei sale.
Ne îndreptăm spre ieşire şi trecând peste podul Sf. Ion, ne întoarcem în oraş, oprindu-ne pentru câteva minute lângă celebrul crucişător Aurora, cel care a dat semnalul Revoluţiei din octombrie 1917, revoluţie ce va pune capăt ţarismului şi va schimba viaţa lumii.
Mergem mai departe, trecând pe lângă o statuie ce îl reprezintă pe Petru I, socotită cel mai iubit monument al oraşului. Statuia ecvestră, ridicată la ordinul Ecaterinei a II-a drept preţuire pentru Petru cel Mare, este cunoscută şi sub numele de “Călăreţul de Aramă”, după un poem scris de marele poet rus Aleksandr Puşkin. Ea îl înfăţişează pe Petru purtând pe cap laurii, ca un împărat roman, în timp ce armăsarul său striveşte sub copite un şarpe. Întreg grupul statuar este impresionant, numai blocul de granit ce formează piedestalul cântărind 1600 tone. În imediata apropiere a statuii se află un parc, unde în mod tradiţional, noile cupluri de căsătoriţi vin să se fotografieze cu rudele şi prietenii.
Încet, încet, paşii ne poartă spre Piaţa Sf. Isac, spre minunea lumii ce se cheamă Catedrala Sf. Isac. În mijlocul pieţei se află o statuie a lui Nicolae I, construită între 1856 – 1859, înconjurată de patru figuri feminine reprezentând virtuţi creştine: Credinţa, cu o cruce în mână, Înţelepciunea, cu o oglindă în mână, Dreptatea, ţinând o balanţă şi Puterea, cu o lance şi un scut. Suntem însă hipnotizaţi de Catedrala Sf. Isac, o minune a arhitecturii, a patra catedrală a lumii, după cele din Roma, Londra şi Florenţa. Catedrala poartă numele patronului spiritual al lui Petru cel Mare şi a fost construită între 1818 – 1858 după planurile arhitectului Auguste Montferrand. Înaltă de 101,5 metri, de formă dreptunghică, având o suprafaţă interioară de 4000 de metri pătraţi, catedrala poate adăposti peste 12.000 de persoane. Cele patru laturi sunt susţinute de coloane din granit roşu, înalte de 17 metri. Întregul interior este o combinaţie de marmuri de diferite culori, malachit, mozaicuri aurii, iar fresca ce împodobeşte cupola centrală are 2680 de metri pătraţi. Cei mai buni artişti ai timpului şi-au dat mâna pentru a construi ceea ce trebuia să fie cea mai grozavă catedrală a Imperiului. Şi au reuşit.
Timpul se scurge parcă mai repede decât de obicei şi noi ne grăbim spre artera principală a oraşului – Nevski Prospect. Un furnicar de oameni ne întâmpină în timp ce păşim pe acest bulevard lung de peste 5 km. Este locul magazinelor de lux, al băncilor, birourilor, al firmelor de asigurări, centrul comercial şi financiar al Sankt Petersburgului. Toate clădirile sunt, mai mult sau mai puţin, de aceeaşi înălţime aici, pentru că la momentul construcţiei lor exista o lege ce nu permitea construcţia caselor din piatră mai înalte decât Palatul de Iarnă. (Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu clădirile Parisului, ce nu puteau fi mai înalte decât Luvrul).
Bulevardul este flancat şi de alte opere de artă, cum ar fi Catedrala Kazan, ce adăposteşte o icoană făcătoare de minuni, icoana sfântă din Kazan a Fecioarei Maria, una dintre cele mai preţioase relicve ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Mareşalul Kutuzov, învingătorul lui Napoleon în 1812, este îngropat aici. Bulevardul traversează numeroase poduri peste zecile de canale ale oraşului, dar cel mai frumos mi s-a părut Podul Anichov, unul dintre primele poduri construite din lemn de Petru I în 1715 şi care era intrarea oficială în Sankt Petersburg. În 1841, un pod din granit a fost construit şi i s-a adăugat un ansamblu sculptural format din patru cai, numit “Îmblânzirea cailor”. Doi cai din bronz au fost trimişi de ţarul Nicolae I regelui Prusiei drept cadou şi au fost înclocuiţi cu modele pictate din gips, iar în 1848 au fost create două noi grupe de cai, pentru locurile rămase libere pe pod. Grupurile statuare, de o expresivitate deosebită, reprezintă diferitele etape ale îmblânzirii cailor.
Continui plimbarea pe Nevski Prospect când privirea îmi este atrasă, undeva în dreapta, de biserica multicoloră a Reînvierii sau a Mântuitorului Însângerat, cu cupolele sale ce amintesc de Biserica Vasili Blajeni din Piaţa Roşie din Moscova. Biserica, de un colorit fantastic, a fost construită pe locul în care Împăratul Alexandru al II-lea a fost asasinat în 1881.
Construcţia bisericii a durat 24 de ani şi a fost terminată în 1907. Are 81 de metri înălţime şi o suprafaţă de 1642 metri pătraţi. În interiorul ei nu există nicio pictură. Pereţii sunt aproape în întregime acoperiţi cu mozaicuri, cu o suprafaţă totală de 6560 metri pătraţi. Exteriorul bisericii, cu cupolele sale spiralate, este de asemenea acoperit cu mozaicuri, iar cupolele cu emailuri multicolore şi ţigle colorate. Toate acestea alcătuiesc o colecţie unică, fără egal în lume. Însuşi Dumnezeu pare s-o fi ocrotit în timpul blocadei oraşului (1941 – 1944), când o bombă a căzut pe una dintre cupole, dar nu a explodat, fiind dezamorsată abia în 1961.
S-a făcut târziu şi este timpul să ne întoarcem la hotel, pregătindu-ne pentru evenimentul de la miezul nopţii, când vom fi înapoi pe malul Nevei, pentru spectacolul ridicării podurilor, parte integrantă a nopţilor albe în Sankt Petersburg.
Alex. Blanck
În nr. viitor: Nopţi albe la Sankt Petersburg (II)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare