Știri

Cabinetul Dermatovenerologie de la Policlinica SanConfind se va deschide pe 4 iulie 2016

Policlinica SanConfind (Ambulatoriul de specialitate al Spitalului SanConfind), se va îmbogăți, peste două săptămâni, cu o nouă structură: Cabinetul Dermatovenerologie. Pregătirile pentru amenajarea acestui spațiu medical cu tot ce trebuie sunt aproape de finalizare.  Consultațiile vor fi acordate de către un competent medic specialist, doctorul Răzvan Bucur, originar din Câmpina, care, după ce a lucrat mai mulți ani în Ardeal, s-a întors acasă, pe meleagurile natale, pentru a vindeca și îngriji cu toată priceperea și experiența acumulate oamenii din mijlocul cărora s-a ridicat.
– Vă rog să vă prezentați în câteva cuvinte cititorilor.
– Mă numesc Răzvan Bucur,  am 35 de ani și sunt medic specialist dermatolog. De origine, sunt câmpinean. Am studiat și m-am perfecționat la Universitatea din Cluj-Napoca. De cinci ani m-am reîntors pe plaiurile natale și încerc, prin meseria mea, să vin în întâmpinarea problemelor dermatologice ale locuitorilor de pe Valea Prahovei.
– Vorbiți-ne despre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii. Sunt provocate de viruși, de infecții? 
– Cele mai răspândite boli de piele sunt cele care ”deschid” ușa cabinetului medical în aceeași zi în care apar. Nu toate bolile de piele au origine infecțioasă. Majoritatea lor nu sunt contagioase, dar chiar și la cele contagioase nu putem vorbi de un grad ridicat de transmitere de la om la om. Aici s-ar cuveni o nuanțare: leziunile de pe piele, destul de rar, trec de la individ la individ.
– Care sunt cele mai noi și mai periculoase boli din domeniul dermatologiei ? 
– Bolile noi nu sunt neapărat și cele mai periculoase. Și aici avem o nuanțare… de exemplu, psoriazisul (o boală veche și cunoscută), în dermatologia modernă nu mai este considerată ca strict limitată la piele. Studiile actuale au demonstrat că este o boală multisistemică, și care, pe lângă organul cutanat, afectează și articulații, sistemul cardio-vascular, sistem nervos etc. Simplificând însă răspunsul la întrebare, aș putea spune următoarele: melanomul (cancer de piele), reacțiile alergice majore, anumite dermatoze buloase, vasculitele sistemice rămân afecțiuni ce pot pune în pericol viața pacientului.
– Ce măsuri de prim ajutor trebuie să luăm, înainte de a ajunge la medicul dermatolog, atunci când obsevăm simptomele tipice ale afecțiunilor cronice inflamatorii la nivelul pielii? Cu ce să ne dăm sau să nu ne dăm?
– Primul ajutor și-l dă pacientul singur dacă se duce urgent la dermatolog. Iar acest lucru trebuie să se întâmple, deoarece un prurit (mâncărime) poate să fie dat de un psoriazis, de o alergie, de o zona zoster sau chiar de o infecție fungică. Pe măsură ce pacientul încearcă diverse produse de uz local (creme, pomezi, unguente) din diverse surse (prieteni, familie, vecini, farmacie), leziunile se modifică și apoi devin greu de recunoscut și interpretat. Cu alte cuvinte, nu mai seamănă cu ce ar trebui să semene, îngreunează diagnosticul și inclusiv tratamentul adecvat.
– Se spune că pielea este cel mai mare organ al omului. 
– Da, este cel mai mare, deoarece este interfața noastră cu mediul extern și acoperă o suprafață întinsă, cam 1,6 – 2 metri pătrați. Pielea cântărește între 12 % și 15 % din greutatea corporală. Are funcții multiple: barieră de protecție a corpului , sinteză de vitamina D, termoreglare, funcție imunitară. Este formată din mai multe straturi cu roluri bine definite. 
– Cu ce se ocupă venerologia și de ce este o atât de strânsă legătură între dermatologie și venerologie?
– Venerologia este partea dermatologiei care se ocupă cu tot ce înseamnă infecții cu transmitere sexuală (ITS). Este o parte din dermatologie, dar se află la o interfață și cu alte specialități (ginecologie, urologie, boli infecțioase, medicina de laborator). Se asociază în mod direct ca parte a dermatologiei, deoarece la început majoritatea ITS erau la vedere , cu semne și simptome la exterior – pe piele și mucoase.
– Virusul HIV aș zice că nu ține de venerologie.
– Într-adevăr, infecția HIV ține de specialitatea Boli infecțioase. Uneori, noi, dermatologii ridicăm suspiciunea unei astfel de infecții prin simptome și leziuni specifice la nivelul pielii (pacientul vine la dermatolog pentru leziuni cutanate întâlnite în infecția HIV). Contagiozitatea se face prin lichide patologice – sângele în primul rând, dar și prin contact sexual neprotejat (lichide seminale).
– Incidența bolilor venerice a scăzut în ultimele decenii?
– Incidența bolilor venerice în România nu a scăzut – doar a devenit subevaluată. Există în continuare sifilis, gonoree și chlamidia. Există o creștere a rezistenței la antibiotice a gonoreei (nu doar în România, ci în lumea întreagă). Ele pot fi tratate prin antibiotice și măsuri specifice (vezi bolile virale tip HPV). Prevenția tine de conduita fiecăruia și de protecția oferită de prezervativ. De asemenea, prevenția mai ține și de funcționarea Programului național de tratare și prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, program care este din ce în ce mai greu de realizat și finanțat.
– Cum se protejau oamenii de bolile venerice și cum erau acestea tratate în antichitate și evul mediu? Când se poate vorbi despre începuturile tratamentelor medicale eficiente ale bolilor venerice? 
– Bolile venerice se împart din punct de vedere temporal în două categorii: înainte și după penicilină. Practic, invenția lui Fleming reprezintă momentul 0 de la care ITS au devenit vindecabile. Până atunci, doar o viață sexuală abstinentă sau monogamă putea proteja cu adevărat. Înainte de penicilină au existat diverse forme de tratament puțin eficiente: infiltrații cu oțet pe uretră (pentru gonoree), administrare de săruri de mercur (pentru sifilis), diverse remedii botanice , decocturi, descântece, vrăji, ritualuri. După penicilină, în era antibioticelor și a măsurilor medicale moderne, tratamentul a devenit mai țintit, mai eficient și mai puțin traumatizant pentru pacient.
– Prin ce se distinge Cabinetul Dermatovenerologie de la Centrul Medical SanConfind din punct de vedere al dotărilor cu echipamente medicale?
– Cabinetul se distinge, în primul rând, printr-o mare disponibilitate a personalului de a ajuta pacientul care vine cu o problemă de piele. Pentru a realiza acest lucru cât mai eficient avem la dispoziție dotări remarcabile: un dermatoscop pentru analiza alunițelor și a altor boli dermatologice, o lampă Wood pentru diagnosticul micozelor, electrocauter pentru rezolvarea micilor tumorete cutanate, crioterapie cu azot lichid pentru negi și keratoze actinice, o sală de mici intervenții chirurgicale pentru cancerele de piele, un laborator care să ne ajute pentru un diagnostic precis și sigur. Într-un viitor apropiat, vom putea oferi și partea de dermatologie cosmetică și regenerativă (epilare definitivă, tratamente locale în acnee, microdermabraziune, injecții cu toxină botulinică și acid hialuronic). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare