Miercuri, 9 decembrie, a avut loc o şedinţă extraordinară în care aleşii câmpinenilor au fost solicitaţi de către primarul Horia Tiseanu, iniţiatorul proiectului de hotărâre, să voteze prelungirea finanţării lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Policlinicii Spitalului Municipal cu fonduri de la bugetul local. În caz contrar, s-ar fi pierdut toată finanţarea din partea UE, aproximativ 11 milioane de lei (lucrări de construcţii şi achiziţii de mobilier şi aparatură medicală). La şedinţă au participat iniţial 11 consilieri, dar după discuţii aprinse Adrian Piţigoi a ales să părăsească sala, aşa că au mai votat doar 10 aleşi. Şapte dintre ei (Gena Preda, Viorica Stănică, Marian Dulă, Viorel Bondoc, Daniel Telegescu, Rodica Papuc și Dragomir Enache) au votat pentru, mergând pe mâna primarului, iar trei consilieri (Florin Frățilă, Daniel Ioniță și Livia Lupu) s-au abţinut.
Primarul le-a explicat consilierilor că firma executantă nu reuşeşte să finalizeze investiţia până la finalul anului 2015, iar fondurile europene alocate nu mai sunt virate pentru lucrările care depăşesc această dată limită. Iniţial, cele mai multe nemulţumiri ale consilierilor erau legate de faptul că proiectul le-a fost trimis cu o zi înainte de şedinţă, răstimp în care nu au avut timp să îl studieze.
Ulterior, nemulţumirile aveau să cunoască şi alte nuanţe. “Lucrarea e întârziată pentru că s-a semnat contractul abia în 2014, iar licitaţia a durat un an. Lucrările au început efectiv în luna martie 2015, iar termenul final al acestui program cu fonduri europene era sfârşitul anului 2015. Firma General Service 98 ne-a spus de la început că va fi greu, mai ales că vor fi făcute lucrări complexe. Avem numeroase scrisori şi adrese pe care Primaria le-a făcut încă din vară către această firmă, în care îi avertizam să lucreze mai repede, că nu vor termina. Am primit mereu asigurări că se va rezolva. Una dintre problemele pe care ni le-au ridicat a fost că ei au depus cereri de plată pentru lucrări efectuate în valoare de 1.110.000 lei, dar au primit doar 250.000 lei. Nu suntem singura localitate unde se întamplă aşa ceva”, le-a spus Tiseanu consilierilor.
Suma ce va fi alocată acestei finanţări este 900.000 de lei, iar toate lucrările vor trebui finalizate până pe 30 iunie 2016. Aşadar, tot ce se va cheltui în 2016 va fi decontat de la bugetul local. Dincolo de nemulţumirea că încă un proiect european cîştigat de Câmpina nu a fost finalizat corespunzător (la pasajul suprateran de la DN1, municipalitatea nu a mai primit multe milioane de lei, din cauza unor corecţii aplicate de inspectorii Uniunii Europene; despre canalizările din programul european gestionat de Hidro Prahova, ce să mai vorbim…), consilierii cei mai neîncrezători în îndemnurile edilului-şef (“Nu înţeleg de ce atâtea discuţii, până la urmă, nu e o sumă atât de mare, şi decat să pierdem toţi banii europeni…”), şi-au pus problema legalităţii, ori s-au întrebat de ce nu s-a acţionat din timp pentru prevenirea acestei situaţii, deoarece împotmolirea lucrărilor era previzibilă. Şi de ce trebuie să plătească mereu municipalitatea pentru greşelile altora? Primarul a explicat întârzierea prin faptul că Agenția de Devoltare Regională (ADR) a trimis târziu adrese tuturor primăriilor aflate în situația de a rămâne cu proiecte europene nefinalizate, prin care le-a înștiințat că, dacă nu aprobă continuarea lor, în 2016, cu bani proprii, cu trimiterea dosarului până pe 9 decembrie 2015, există riscul major de reziliere a contractelor cu returnarea sumelor virate de UE, adică pierderea întregii finanțări europene. Managerului de proiect, Dana Hoitan, a pus întârzierea pe corespondenţa îndelungată cu constructorul şi pe faptul că au fost multe discuţii în conducerea Primăriei pentru a se stabili suma ce va trebui cheltuită. Primarul Horia Tiseanu a propus 900.000 de lei, dar suma ar putea fi mult mai mică. Secretarul municipiului Paul Moldoveanu și consilierul juridic Laurențiu Olărașu au dat asigurări că totul este legal (Consiliul Local Ploieşti va plăti 104,5 milioane de lei, pentru 11 proiecte europene nefinalizate, ce vor fi continuate în 2016). De altfel, ADR a recomandat acest lucru mai multor orașe din țară, bazându-se pe legislaţia existentă. Ramâne de văzut dacă şi termenul 30 iunie 2016 va fi respectat de către cei care trebuie să finalizeze această investiţie aşteptată de peste 100.000 de locuitori ai zonei Câmpina.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!