Credeţi că bunul samaritean s-a gândit vreo clipă că face voluntariat atunci când a îngrjit rănile omului tâlhărit şi i-a turnat peste ele untdelemn şi vin? Probabil că nu. Şi totuşi, era un “proto”-voluntar, strămoşul voluntarului de astăzi.
Prin demararea proiectului “Bucuria de a dărui”, Asociația Mutuală AMUS France Roumanie – prin Școala Postliceală “Louis Pasteur” din Câmpina, oferă șansa de a învăța, nu în sala de clasă, în saloanele spitalelor sau prin farmacii, ci prin implicarea activă şi personală în acţiuni de voluntariat a elevilor din anii I si II (specializarea asistent medical de farmacie) şi a anului I (asistent medical generalist). Astfel, elevilor li se formează o experienţă educaţională ce implică mintea, dar mai ales sufletul “Amus-ul”.
Beneficiarii direcți ai proiectului au fost, cu ocazia zilei de 1 Iunie, copiii din cadrul Asociației “Iubiți copiii” – Casa Câmpeanu, Complexul de Servicii Comunitare Sfânta Filofteia din municipiul Câmpina şi Şcoala Specială de pe lângă Spitalul de Psihiatrie “Voila”.
Acțiunile derulate în cadrul proiectului au urmărit să dezvolte o serie de conduite necesare în viaţă: independenţă în gândire şi acţiune, imaginaţie, perseverenţă, precum şi conştientizarea nevoilor individuale cu care se confruntă aceştia, să dezvolte calităţi ca angajamentul, răbdarea şi devotamentul. Poate cel mai important beneficiu din realizarea acestor acţiuni de voluntariat este reprezentat de faptul că elevilor noştri le creşte încrederea în sine şi se simt utili societăţii, comunităţii din care fac parte, dar mai ales oamenilor din jurul lor.
Motivele pentru care elevii noştri efectuează astfel de acţiuni de volunariat sunt surprinzător de numeroase şi benefice, atât pentru cei care le practică cât şi pentru comunitate: câştigă experienţă, îşi valorifică şi dezvoltă cunoştinţele sau abilităţile existente, îşi fac noi prieteni sau îşi petrec timpul într-un mod plăcut şi util împreună cu prietenii şi familia, pot contribui la prevenirea şi soluţionarea unei probleme a comunităţii, îşi dezvoltă abilităţile personale (comunicare, coordonare, spirit ludic etc.). Astfel, ei îşi lărgesc orizontul, prin interacţiunea cu persoane din domenii diferite, ajutând, cel puţin pe moment, la rezolvarea problemelor concrete ale “cetăţii”, dezvoltânduşi spiritul civic şi apartenenţa la comunitate, dar mai ales succesul unei organizaţii, generând iniţiative similare din partea altora (cu o floare chiar poate începe primăvara).
“Am învăţat că ingredientele principale în acţiunile de voluntariat nu sunt nici banii, nici numărul de oameni implicaţi, ci pasiunea / dăruirea cu care lucrează cei ce vor să-şi dea din timpul, abilităţile, cunoştinţele lor în beneficiul altora. Cea mai importantă lecţie pentru mine este faptul că nimic nu se compară cu zâmbetul de pe chipul unui copil cu care viaţa a fost mai dură, chiar dacă pentru acest zâmbet facem mici sacrificii şi ne lovim de barierele mentalităţii greşite tocmai din partea celor care sunt în poziţia de a ocroti aceşti copii.”
Psiholog Natalia Enache
Profesor la Şcoala Postliceală „Louis Pasteur” Câmpina