Despre realizările edilitare din prima jumătate a mandatului primarului Alin Moldoveanu nimeni nu se îndoieşte că au rupt gura târgului numit comuna Poiana Câmpina. Iar în cazul în care nu au rupt-o, sigur au făcut-o să zâmbească admirativ. Credem că este greu să găseşti azi un localnic, cât de cârcotaş ar fi el, care să conteste faptul că în doi ani de mandat, edilul poienarilor a realizat cât alţi primari într-un singur mandat. Două parcuri de dimensiuni considerabile, asfaltarea unor străzi foarte dificile din punct de vedere tehnic, cu pantă de 45 de grade, spectacole de teatru pentru copii, competiţii sportive de masă, spectacole muzicale de anvergură cu prilejul unor sărbători populare, şi lista ar putea continua.
Ultima realizare a primarului comunei este un proiect de culturalizare în masă, unic la nivel naţional. Este vorba despre “Biblioteca stradală a comunei”, o bibliotecă amplasată pe domeniul public, în vecinătatea stadionului, în mijlocul naturii, printre copacii părculeţului de la intrarea în comună. Practic, biblioteca stradală este o cutie cu mai multe rafturi pline cu cărţi, închisă cu o uşă cu geam, locul unde orice persoană, fie ea copil sau adult, poate împrumuta o carte pe care, după ce o citeşte, o aduce înapoi, eventual, împreună cu alte cărţi pe care persoana în cauză doreşte să le doneze acestei mici biblioteci publice. Americanii, cei care au lansat pentru prima dată în lume acest concept, l-au denumit little free library (biblioteca stradală). Little Free Library este o mişcare non-profit care a luat naştere în Statele Unite ale Americii, mai exact în Hudson, Wisconsin. Această mişcare culturală a iubitorilor de carte presupune construirea în aer liber a unor cutii închise cu uşi transparente, care să constituie “adăposturi” pentru cărţi. Bibliotecile stradale sunt localizate în parcuri, staţii, grădini publice şi alte locuri preferate de locuitorii oraşelor. Cititorii vor avea posibilitatea să împrumute cărţi şi să contribuie la îmbogăţirea fondului de carte, aducând cărţi noi . Scopul acestui proiect este de a scoate cărţile de pe rafturile bibliotecilor clasice, din încăperi închise, pentru a le aduce cât mai aproape de oameni. Proiectul s-a născut, de asemenea, din dorinţa de a le oferi utilizatorilor posibilitatea de a lectura cărţile de la bibliotecă într-un cadru natural, unde aceştia să poată îmbina cultura cu libertatea de a lua o carte de pe raft fără să fie supuşi unor restricţii. Pentru cititorii împătimiţi este un lucru obişnuit să zăbovească ore în şir, aproape zilnic, printre rafturile cu cărţi ale bibliotecilor, dar sunt oameni instruiţi şi cu dragoste de lectură care pur şi simplu nu-şi găsesc timp să ajungă în biblioteci, deşi ar dori acest lucru. Lor li se adresează, în primul rând, curentul Little Free Library. Proiectul implementat de administraţia comunei Poiana Câmpina este, totuşi, o premieră naţională prin faptul că aici s-a amenajat o bibliotecă stradală fără bani publici, cărţile fiind donate în exclusivitate de o societate privată. A.N.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!