Știri

Biblioteca Engleză – 15 ani de existenţă (1998 – 2013)

Secţia de carte în limba engleză a Bibliotecii Municipale “Dr. C.I. Istrati” – adăpostită într-un spaţiu cochet al Casei Tineretului – este rodul unei excelente colaborări a Primăriei Câmpina cu Fundaţia “East European Information Share Trust” (E.E.I.S.T.)
Dezvoltând bunele relaţii culturale româno-engleze (începute din anul 1991, când s-a înfiinţat, la Braşov, prima bibliotecă de carte în limba engleză), la 10 septembrie 1996, d-na ing. Constanţa Coman (reprezentant în România al E.E.I.S.T.) a propus constituirea unei biblioteci engleze la Câmpina; la 1 octombrie 1996, Primăria Câmpina şi-a dat acordul colaborării cu E.E.I.S.T. pentru administrarea unui fond de carte de până la 20.000 de exemplare, urmat de întocmirea proiectului de contract în limba română şi engleză. Au continuat numeroase etape, deosebit de utile, finalizate în 1999 cu circa 10.262 de volume.
În acest ambient, deosebit de ospitalier, în prezenţa oficialităţilor locale, joi, 24 octombrie, în sala “George Hanibal Văleanu” a Casei Tineretului a avut loc sărbătorirea celor 15 ani de rodnică activitate a Bibliotecii Engleze.
Activitatea, organizată de Consiliul Local şi Primăria Câmpina, împreună cu Biblioteca Municipală “Dr. C.I. Istrati”, a fost deschisă de d-na Liliana Ene, directoarea instituţiei, care şi-a exprimat mulţumirea pentru numărul mare de participanţi, pentru sprijinul primit din partea autorităţilor locale, a comunicat programul reuniunii şi a propus un moment de reculegere în memoria recenţilor dispăruţi, prof. dr. Nicolae Boaru şi bibliotecara Valeria Florea.
Manifestarea culturală a debutat cu proiecţia unui film aniversar, realizat de Liliana Ene şi Roxana Angheloiu. 
Invitat de onoare al reuniunii, primarul Horia Tiseanu a remarcat, între altele: “Particip la o întâlnire de suflet, deosebit de plăcută. Acţiunea de astăzi este un succes remarcabil al Bibliotecii Engleze. Mulţumesc fostului primar R.R. Micu, d-nelor Roxana Angheloiu şi Liliana Ene, precum şi partenerilor englezi pentru realizarea acestei valoroase biblioteci. Donarea cărţilor şi a calculatoarelor reprezintă paşi importanţi, de deschidere, spre cultura universală”. 
În acelaşi sens, d-na Constanţa Coman a apreciat contribuţia celor trei foşti primari: Romul Remus Micu, Gheorghe Tudor şi Horia Tiseanu, precum şi cea a E.E.I.S.T., la realizarea bibliotecii de carte în limba engleză şi a anunţat transmiterea în direct a programului în Anglia, printr-o video-conferinţă Skype cu d-na Wendy Pratt, fondator al Bibliotecii Engleze.
Evenimentul a continuat cu trei momente artistice susţinute de elevii Şcolii Centrale şi ai Colegiului “N. Grigorescu” (formaţia The Zipp), pregătiţi de prof. Rodica Constantinescu şi de elevi ai Şcolii de Poliţie “Vasile Lascăr” şi ai Şcolii “Al. I. Cuza”, însoţiţi de profesorii Alexandru Ştefan, respectiv Cătălin State, care au recitat poeme în limba engleză. 
Un alt moment important a constat în vizionarea unui film din arhiva personală a d-nei Constanța Coman, în care s-a prezentat chiar inaugurarea secției în anul 1998.
În final, a fost tăiată panglica noului serviciu disponibil la Biblioteca Engleză: calculatoare cu acces gratuit pentru public, în cadrul progamului național Biblionet.
Întregul program a oferit câmpinenilor o nouă perspectivă de informare, de civilizaţie şi cultură universală.
Theodor MARINESCU

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare