Joi, 2 aprilie, un sobor format din șapte preoți (șase din parohii locale, în frunte cu noul protopop de Câmpina, părintele Grigorie Melnic, plus un preot de la București) a săvârșit o slujbă de sfințire a Bazei de Tratament și Recuperare Medicală din cadrul Spitalului SanConfind, care va fi inaugurată pe 16 aprilie 2015. La eveniment au participat reprezentanți ai SC Confind SRL – finanțatorul proiectului SanConfind, personalul medical angajat, o parte din constructorii care lucrează la realizarea și dotarea Bazei de Tratament. De remarcat prezența directorului medical al Spitalului SanConfind, prof. univ. dr. Radu Palade (la prima sa apariție publică în această funcție). Doctorul Radu Palade, medic primar în chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale și şeful Clinicii I Chirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, este o personalitate a lumii medicale de astăzi și are o ascendență ilustră, fiind nepotul marelui om de știință George Emil Palade, singurul român laureat al Premiului Nobel (pentru Fiziologie și Medicină, în 1974).
La finalul ceremonialului religios, părintele Justin Marchiș de la Mănăstirea Stavropoleos din București a rostit o alocuțiune prin care a subliniat importanța momentului. “Spitalul SanConfind este o realizare de seamă, care înalță și dă culoare acestor locuri. Nădăjduiesc că va exista aici, nu peste mult timp, o capelă în care va sluji un preot. Iar aceasta pentru pacienții care vor veni aici să se trateze, dar și pentru dvs., personalul medical. Cei care vă veți ocupa cu înlăturarea suferințelor bolnavilor și care vă veți întreba poate: Oare de ce nu-mi dă mai repede rezultate tratamentul aplicat? Căci ar putea exista și situația asta. Ca să aveți spor în lucrarea dvs. tămăduitoare, am să vă dau un sfat din experiența mea personală. Așa cum preotul îl întreabă pe credinciosul venit la spovadă diverse lucruri, pentru a-l cunoaște mai bine, așa să încercați și dvs. să-i cunoașteți mai bine pe pacienții de care vă veți îngriji. Să-i cunoașteți mai bine ca oameni și să vă apropiați sufletește de ei, ca să le alinați și durerile sufletului. Urmând această cale, o să vedeți că veți avea rezultate medicale mai bune și mai rapide. Mă bucur pentru această realizare a d-lui Simion, care nu se mai potolește și care continuu are câte ceva de făcut pentru această comunitate. Cred că aveți o șansă extraordinară să-l aveți pe profesorul Radu Palade împreună cu dvs. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de modele, iar un astfel de model este dl profesor Radu Palade, o personalitate a lumii medicale care nu se înalță pe sine cu gloria familiei sale, dar reușește să fie prețuit și admirat pentru ceea ce este și pentru ce a făcut în viață”, a declarat, printre altele, părintele Justin Marchiș în fața audienței.
Invitat să ia cuvântul, profesorul Radu Palade a ținut să precizeze că “după cuvântul părintelui, nu ar mai fi multe de spus. Totuși, pentru că părintele Justin a făcut multe referiri elogioase la persoana mea, aș spune că nu le merit. Nu din modestie, ci pentru că toată viața mea nu mi-am făcut decât datoria de medic, așa cum am crezut eu că este mai bine. Ca să vă fac o mărturisire, pe măsură ce am progresat în meserie, în aceeași măsură am progresat și în a cunoaște și a încerca să-mi lămuresc multe probleme privind viața, suferința, sensul existenței noastre. De ce ne-am născut și de ce în această lume suntem supuși atâtor și atâtor momente-limită, extrem de delicate? Părintele Justin are dreptate în tot ce a spus. Omul este unul, el este trup și suflet, astfel că orice suferință trebuie tratată absolut în totalitatea ei. Suferința nu poate fi numai a sufletului sau numai a trupului. Ea este a sufletului și a trupului concomitent și aproape permanent. De aceea o dimensiune spirituală a vieții și a activității noastre este grija permanentă pentru semenul lovit de boală, pentru cel lovit de suferință, pentru cel aflat la limita existenței. În meseria noastră este absolut necesar să avem o abordare complexă a relației cu pacientul, căci trebuie să avem mare grijă ca prin comportamentul nostru să nu adăugăm o lovitură în plus suferințelor celui pe care îl îngrijim.”