Știri

Băneşti – comuna cu doi viceprimari?

Noul PNL, format din vechiul PNL şi fostul PDL, are de luptat în teritoriu atât cu orgoliile neostoite ale liderilor celor două formaţiuni componente, cât şi cu structurile principalului partid de guvernământ, PSD, care este, totodată, şi principalul duşman politic. Rivalitatea dintre liberali şi social-democraţi nu a fost pusă în paranteze decât în perioadele când cele două formaţiuni politice au fost împreună la guvernare. La fel se poate spune şi despre rivalitatea şi mai încrâncenată dintre democrat-liberali şi social-democraţi.
La Băneşti, animozităţile dintre cele două tabere au făcut ca, la începutul acestui an, viceprimarul liberal Mihai Ungureanu să fie demis de către majoritatea pesedistă din Consiliul Local, realizată prin două trădări: una de la liberali, iar a doua, de la democrat-liberali. Aşa s-a ajuns ca organizaţia PSD Băneşti, condusă de primarul Gheorghe Stoica, să adune, în ianuarie 2015, opt consilieri, din totalul de 15 aleşi ai băneştenilor. În şedinţa din ianuarie 2015, o şedinţă cu multe scântei, viceprimarul Mihai Ungureanu a fost demis pentru motive pe care le-a contestat ulterior în instanţă. 
La următoarea şedinţă a legislativului comunei, a fost ales viceprimar Gheorghe Vişan, fost liberal, rămas independent odată cu celebra “ordonanţă a traseiştilor” emisă de guvernul Ponta. Gestul său a fost recompensat de “partidul celor trei trandafiri” cu o importantă funcţie de demnitate publică, a doua în ierarhia administraţiei comunei. De fapt, fostul viceprimar a contestat la instanţa de contencios administrativ atât hotărârea Consiliului Local Băneşti prin care a fost demis, cât şi HCL prin care a fost ales viceprimar Gheorghe Vişan. Cele două dosare s-au judecat separat, iar astăzi niciunul din ele nu a primit rezolvarea prin hotarâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Dosarul prin care Ungureanu contesta demiterea sa abuzivă a trecut de faza fondului, primind o soluţie definitivă care îi dă dreptate fostului viceprimar. Sentinţa Tribunalului Prahova, potrivit legii, trebuie pusă în executare. Mai pe înţelesul tuturor, Mihai Ungureanu trebuie repus în funcţia de viceprimar. Numai că, întocmai ca şi legea, şi o hotărâre judecătorească are meandrele ei de interpretare. Iar fiecare dintre părţi o interpretează în sensul ei cel mai favorabil. Necazul este că instanţa de fond nu a desfiinţat pur şi simplu HCL prin care Ungureanu a fost demis, ci numai a suspendat-o până la pronuntarea instanţei de fond în celălalt dosar, cel privind contestarea numirii lui Gheorghe Vişan în funcţia de viceprimar. Potrivit legii, hotărârea judecătorească prin care se pronunţă suspendarea este executorie de drept. Ea poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare. Recursul nu este suspensiv de executare.  Aşa se face că Mihai Ungureanu are dreptate şi ar trebui repus în funcţie. Pe de altă parte, majoritatea pesedistă îndeamnă să se aştepte sentinta definitivă în celălalt dosar. Mai ales că, pentru a preîntâmpina o asemenea situaţie ambiguă, Consiliul Local Băneşti a decis, în urmă cu câteva luni, să nu se procedeze la nicio repunere sau excludere din funcţia de viceprimar până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a ambelor dosare. S-ar părea că, paradoxal, după interpretarea în sens strict a primului dosar, Mihai Ungureanu are dreptul de a fi repus în funcţie, de vreme ce HCL prin care a fost demis se suspendă. Teoretic, în litera legii, dar poate nu şi în spiritul ei, comuna Băneşti are azi doi viceprimari. Iată care sunt opiniile celor doi protagonişti ai acestei telenovele politico-administrative.
Mihai Ungureanu: “În şedinţa din ianuarie 2015, majoritatea pesedistă formată în urma a două trădări, m-a demis abuziv, motivele fiind total nefondate şi mincinoase. Puerile nu le pot spune, căci i-aş jigni pe copii. S-a spus că aş fi folosit în scop personal materiale de construcţii transportate cu un camion, lucru care nu a putut fi probat. Adevărul este că eram incomod pentru PSD, după spargerea USL, mai ales pentru primarul comunei. Primarul nu ar trebui să folosească gazeta Primăriei în scopuri personale sau pentru împroşcat cu noroi în mine fără niciun motiv serios, căci nu e patronul publicaţiei şi nu o editează cu banii dumnealui. În şedinţa din ianuarie, peste 100 de băneşteni m-au susţinut, dar primarul nu a vrut să asculte de vocea unora dintre cei care l-au ales în fruntea comunităţii. Sentinţa pronunţată de instanţa de fond dovedeşte şi ea că sunt nevinovat şi că demiterea mea din funcţia de viceprimar a fost un abuz fără margini.”
Gheorghe Vişan: “Nu vreau să aduc acuzaţii defăimătoare la adresa lui Mihai Ungureranu. Eu vreau doar să fiu lăsat în pace să-i sluijesc cât mai bine pe băneşteni din postura de al doilea demnitar al comunei. Trebuie doar să aşteptăm ca justiţia să se pronunţe definitiv şi irevocabil în cele două dosare. Şi cum vor hotărî instanţele de judecată aşa vom face. Este, de altfel, şi ceea ce au decis consilierii comunali într-o HCL, prin care am convenit să nu acţionăm decât la finalul tuturor proceselor aflate azi pe rolul instanţelor. Să se facă dreptate vrem şi noi.”
Primarul Gheorghe Stoica, ne-a declarat, la rândul său că “nu este adevărat că localitatea noastră ar avea doi viceprimari. Să aşteptăm finalizarea tuturor dosarelor şi vom pune în aplicare hotărârile judecătoreşti, indiferent ce dispoziţii vor avea acestea.” 

Un comentariu

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare