În ultimii ani, publicația noastră a prezentat pe larg situația tensionată de la Băile Minerale Telega, mai exact conflictele dintre administratori, pe de o parte și dintre Primăria Telega și administratori pe de altă parte, conflicte aflate și în prezent pe rolul instanțelor de judecată.
Cel mai recent și mai amplu reportaj pe această temă l-am realizat anul trecut, atunci când am descris pe larg tradiția, perioada de glorie și decăderea acestui loc ce apare în datele istoriografice încă de la începutul anilor 1900. [Citiți pe larg reportajul în două părți: Băile Telega, între tradiție, glorie și… neputință (I) și Soarta Băilor Telega, în mâinile concesionarilor de-a lungul vremurilor (II)]
Anul 2021 nu a schimbat cu nimic situația acestui stabiliment, ba dimpotrivă, „la băi este ca după război” – recunoaște Constantin Brezeanu, actualul primar al comunei Telega, pentru ziare.com. Mai mult decât atât, acesta susține că nu există nicio șansă ca băile să fie redeschise anul acesta, din moment ce Primăria Telega este încă în litigiu atât cu Oaky SRL, societatea care a administrat lacul, cât și cu Hexipharma, care a cumpărat de la ANAF construcțiile din lemn și cu care primăria se judecă pentru eliberarea terenurilor de sub aceste construcții.
Dincolo de aceste interminabile termene de judecată, primarul susține că are cereri din partea mai multor investitori pentru preluarea băilor, dar până la finalizarea proceselor nu se poate face nimic: „Acolo este nevoie de cineva potent financiar, noi nu am putea să administrăm complexul pentru că nu avem banii necesari. Ar trebui ca acest contract sa fie în avantajul concesionarului, dar și al primăriei, nu așa ca până acum. Noi luăm redevență 400 de lei pe an“, a declarat sursei citate Constantin Brezeanu, primarul comunei Telega.
Vă reamintim că de-a lungul celor peste 100 de ani de existență, Băile Telega au trecut prin mâinile mai multor concesionari, primul înregistrat fiind în 1907, un anume Manole Luca, orginar din Buștenari. Dar de atunci și până în prezent, în acest șir al oamenilor care au fost stăpânii lacului sărat, ultima care se înscrie este Cacarumbas Virginica, doamna Gina, cum mai este cunoscută. În 2001 a închiriat pentru doi ani Baia Centrală (Lacul Luca), iar în 2003 a semnat un contract de concesiune pe o perioadă de 49 de ani. În 15 ani totul avea să fie pus pe butuci.
Cine a administrat Băile Telega în peste 100 de ani?
1907 – PRIVAT: prima concesiune despre care știm, atribuită lui Manole Luca, orginar din Buștenari. Băile se făceau în mod primitiv în barăci de scânduri, dar conform unui prospect din 1913, în această perioadă au fost construite primele amenajări moderne.
1933 – PRIMĂRIE: primăria comunei dă în judecată concesionarul și după trei luni câștigă administarea băilor.
Așadar, nu este prima dată când un concesionar al Băilor Telega nu-și îndeplinește, până la capăt, obligațiile de amenajare și investiții pe care și le-a asumat la încheierea contractului.
Considerate de către primarul Ioniță Mărăcine un isvor de venituri pentru comună, băile, la preluarea mandatului său în anul 1933, erau exploatate „în profit personal de niște concesionari străini“, scrie Ilie Cristian într-o carte dedicată băilor, „Telega – Băi de Sănătate“. Atunci, după 26 de ani concesiune, deși mai erau trei ani de contract, primarul Ioniță Mărăcine „a deschis acțiune juridică împotriva concesionarilor, acuzându-i de nerespectarea prevederilor contractuale. După o luptă de 3 luni, primarul a reușit să anuleze contractul, obținând chiar și o despăgubire de 30.000 de lei“, mai scrie Ilie Cristian.
1937 – anii 1948 PRIMĂRIE-PRIVAT: Primarul acelor vremuri, Ioniță Mărăcine, pune bazele Societății Băile Minerale Telega, o societate în nume colectiv pentru exploatarea celor patru lacuri sărate creată printr-o asociere cu mai mulți telegeni.
Anii ’48-’70 IGO: Nu am găsit date exacte, dar în această perioadă Băile Telega au fost administrate de fostul IGO Câmpina.
1969 -1994:PRIMĂRIE: primăria Telega ia din nou în administrare Băile Telega.
1994 – 1996: PRIVAT Nicolae Palada (firma PPT)
1996-1999: PRIVAT Constantin Zidaru
Echipe de specialiști de la Ministerul Mediului au venit în control la Telega pentru a cerceta zvonurile potrivit cărora în zona Lacului Stavrică sunt containere cu deșeuri toxice, scrie Ziarul Ziua în ediția din 3 august 1999. După primele măsurători, experții nu au constatat radioactivitate în zonă, dar nici nu s-a infirmat ipoteza că ar fi totuși deșeuri toxice pe fundul lacului, mai scriu jurnaliștii de la Ziua.
1999-2001: PRIVAT Voiculeț Constantin
2001-2018: PRIVAT Cacarumbas Virginica (firma Oaky Service). Pe parcurs au intervenit și alți asociați, după ce firma a intrat în insolvență, iar ANAF-ul și executorul judiciar i-a scos la licitație cabanele de lemn din interior și hotelul aflat în construcție.
2008 – apa din lac a scăzut în urma unei alunecări de teren și au fost necesare investiții pentru amenajarea lacului. Pentru a face față cheltuielilor, doamna Cacarumbas s-a asociat cu o persoană despre care a spus mai târziu că a vrut doar să ruineze băile.
2014 – societatea OAKY a acumulat datorii și ANAF a scos la licitație cabanele din lemn pe care le-a cumpărat Asociația Hexi Medical Farma.
2017 – firma Oaky a intrat în insolvență și apoi în faliment.
Primăria Telega a primit în vara anului 2017 o notificare semnată de un lichidator judiciar în care administraţia locală este avertizată că Oaky SRL se află în procedura falimentului şi că este interzisă desfăşurarea oricăror activităţi comerciale. Totodată, primăria a fost înștiințată că s-a reziliat de drept contractul de concesiune încheiat între SC Oaky şi Consiliul Local al Comunei Telega, începând cu 16 Iulie 2016.
Cu toate acestea, în sezonul estival 2017, cu o voce răgușită, doamna Gina îi poftește pe vizitatori la Băile Telega, într-un clip video postat de Facebook prin care anunță vizitatorii că oferă servicii de masaj, kinetoterapie și hidrogimnastică. De asemenea, sunt postate pe rețeaua de socializare mai multe mesaje sub titlul „Salvați Băile Telega“.
2018- prezent: PRIMĂRIE Primăria Telega a obținut administrarea Băii Centrale printr-o hotărâre judecătorească, definitivă și irevocabilă, dar acum se judecă cu Asociația Hexi Medical Farma, cea care a cumpărat la licitație bunurile ce aparțineau societății falimentare Oaky Service.
Așadar contractul de concesiune era reziliat încă din 2016, dar băile au funcționat și următoarele sezoane – ilegal, fără aviz de funcționare. Inspectorii OPC au venit în control în 2018 și au închis băile, dar doamna Gina le-a deschis motivând că nu poate refuza abonații.
În 2019 primăria a împrejmuit locul cu o plasă de protecție și a demolat două cabane din lemn, cu acordul scris al președintelui Asociației Hexi Medical Farma.
„În fiecare an tot ce construiam vara se surpa iarna. De fiecare dată când plouă sau ninge, terenul se surpă și devine alunecos. De aceea studiile geotehnice au recomandat ca în jurul lacului să se construiască podețe de lemn. Apa din lacul sărat are o temperatură de 30 de grade,“ scrie fata doamnei Gina, ultima concesionară a Băilor Telega, pe un prospect postat pe pagina de Facebook – Băile Minerale Telega, pe 28 iunie 2019.
Băile Minerale Telega, care au marcat copilăria și adolescența nu doar a telegenilor, ci a multor oameni care veneau aici an de an, din toate colțurile țării și chiar de peste hotare, să se trateze pentru diferite afecțiuni, prezintă azi imaginea dezolantă a unei ruine care vorbește, mai mult decât orice altceva, despre indolență și incompetență.