Emoții în această săptămână pentru absolvenții de liceu și părinții lor. Elevii susțin cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat: limba și literatura română (luni), proba obligatorie a profilului (miercuri) și proba la alegere (joi), marți fiind programată proba la limba maternă.
Aproximativ 155.500 candidați s-au înscris anul acesta pentru susținerea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, dintre aceştia aproape 123.800 de absolvenți de liceu fiind din promoția curentă, iar 31.800 – din promoțiile anterioare. Examenul este organizat în 1.095 centre de examen, potrivit MEC.
Etapa specială în pandemie
Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/ internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni, informează ministerul.
Nota de la BAC, sub perdeaua codurilor anonime
Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie, până în ora 12,00. Dar în premieră națională aceasta se va face cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului. Așadar, în loc de nume, fiecare candidat va fi identificat cu un cod unic. Listele vor conține următoarele: codul unic al candidatului, şcoala de proveniență, rezultatele probelor examenului şi media.
Dar acestea nu sunt singurele noutăți de la #BAC2020. Pandemia a anulat:
• Ultimele trei luni de școală din viața absolvenților
• Simularea din clasa a XII-a, utilă pentru elevi, ei având ocazia să-și evalueze cunoștințele acumulate
• Banchetul de final de liceu
• Ceremonia clopoțelului, cu ocazia absolvirii liceului
• Pregătirile suplimentare pentru BAC, organizate la școală
• Examenele de admitere în anumite facultăți
Impresii de la prima probă de BAC
La terminarea primei probe scrise – limba și literatura română, toți absolvenții discutau despre subiectul al III-lea unde au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte legat de o comedie studiată. Dar cine ne poate spune mai bine cum a fost la BAC decât absolvenții? De aceea, am invitat câțiva liceeni de la Colegiul Național Nicolae Grigorescu din Câmpina, la ieșirea din examen, să ne spună părerea lor onestă despre probele pe care le susțin, dacă au avut emoții sau nu, dacă le-a plăcut subiectele ce le-au picat, despre cum s-au pregătit on-line în pandemie și dacă ministerul a făcut bine ca rezultatele să fie publicate sub anonimat. Și-au spus părerea și câțiva părinți, veniți să fie alături de copiii lor la susținerea examenului maturității.
Antonio Frățilă, științe sociale, intensiv franceză
„Nu am avut emoții. Când am văzut subiectul mi s-a părut foarte ușor pentru că l-am învățat, chiar l-am repetat cu o zi înainte, la îndemnul mamei care mi-a zis să repet o scrisoare. Mă bucur că am reușit să scriu numărul de cuvinte și sper să iau o notă bună. Mi-era teamă de Baltagul și de Corola de Minuni – cred că luam un 6-7, acum mă duc înspre 9, poate 10. În rest, a fost OK. Am scris 12 pagini, primul subiect mi-a luat mai mult decât mă așteptam, o oră și jumate, dar m-am încadrat în timp. Mi-a rămas o jumătate de oră în care m-am verificat.
• Mi s-a părut mai OK că am putut să ne pregătim de acasă, am putut să ne dozăm timpul fiecare cum a știut. Era mai ușor să fii leneș, dar acum depinde de fiecare, unii preferă să meargă la școală, alții să învețe de acasă. Am făcut câteva ore pe Zoom, am venit și la școală de 2-3 ori, lucru care a influențat pozitiv. Am avut fișe de la profesori, comentarii, materiale de la pregătire – au fost multe surse de inspirație.
• Urmează să trec cu bine și de proba de istorie, apoi de logică și să mă duc la Arte, în București. Admiterea este destul de ușoară și, având în vedere că am făcut bine la română, nu-mi fac griji.
• Sunt indiferent față de afișajul anonim pentru că nu îmi pasă atât de mult ce cred alții despre notele pe care le-am luat, contează ce cred eu, dar oricum am făcut o treabă bună, deci poate vedea cine vrea notele. Per total, e o idee bună”.
Teodora Pință, științe ale naturii
„Nu, nu am avut emoții, chiar am fost foarte relaxată. Am avut cu o săptămână în urmă, dar acum a fost foarte OK. Mi s-a părut mai greu faptul că din cauza pandemiei a trebuit să stăm 3 luni acasă și a fost presiunea de învățat încontinuu și abia așteptam să scap doar ca să nu mai fac același lucru mereu. Subiectele au fost ușoare, dar ne-au luat prin surprindere pentru că au fost și la simularea de anul trecut și au fost ultima opțiune pentru noi, dar ne-am descurcat. Anul acesta n-am mai dat simulare, era o experiență în plus, care te ajuta.
• Nu mi-a lipsit socializarea cu colegii pentru că am comunicat on-line la fel de bine ca înainte. Dar a fost mai puțin benefică pregătirea on-line pentru că mă ajuta foarte mult să o vizualizez pe profa cum ne explica, să-i aud vocea. A fost mai greu pentru că am comunicat prin mesaje, m-am pregătit mai mult singură. Până la urmă a fost OK.
• După bac o să urmeze încă o lună de învățat deoarece dau admitere la Medicină la București și sper să intru ca după să mă bucur de o vacanță liniștită.
• Consider că e un lucru foarte bun pentru că e normal ca fiecare să vadă de rezultatul lui, să nu mai fie această curiozitate, mai ales din partea părinților, de a vedea cine este cel mai bun, ce a făcut copilul lui X, ce a făcut copilul lui Y. Acum lupta se dă doar între noi și noi, nu trebuie să ne comparăm cu nimeni”.
Aida Cismaru, științe ale naturii
„A fost super OK, nu a fost greu deloc pentru că eram pregătită. Am învățat toate operele, dar aș fi vrut să-mi pice Luceafărul.
• Cu o lună înainte m-am pregătit pentru că vreau să dau la Medicină Dentară în București.
• La română nu pot să mă plâng. Am intrat pe Zoom de câteva ori, a fost suficient atât. M-am pregătit singură, ne-a trimis profesoara toate comentariile.
• O idee foarte bună. Așa ar fi trebuit să se procedeze de la început, nu doar acum, că a fost pandemia. Până la urmă este ceva personal. Eu sunt de acord cu asta”.
Cătălina Popa, matematică-informatică
„A fost ușor, mai ales pentru cine s-a pregătit. M-am descurcat destul de bine, acum aștept să văd rezultatele care sper să fie pe măsura muncii.
Eram curiosă ce va pica la subiectul al treilea, dar am învățat comentariile, le-am studiat și eu zic că m-am descurcat destul de bine.
• A fost o pregătire destul de intensă, mai ales că a trebuit să ne descurcăm pe cont propriu în cea mai mare parte a timpului. M-am pregătit mai multe ore de-a lungul zilei decât atunci când eram la școală. Am intrat pe Zoom și mi se pare o metodă mult mai eficientă. Mi s-a părut mai bună metoda on-line, mai ales că nu sunt din localitate. Orele s-au desfășurat foarte bine.
• O să urmez Facultatea de Calculatoare de la Politehnică și o carieră ca inginer programator.
• Mă bucur foarte mult. Elevii nu se mai compară, fiecare e cu problema lui”.
Ema Ionescu
„Subiectele au fost ușoare, au respectat modelele de antrenament. Am avut nevoie de toate cele trei ore, mă așteptam să fie mai greu, dar a fost ușor. Comedia a fost una dintre cele mai ușoare.
• M-am pregătit foarte mult, mai ales în ultima lună. Am învățat și singură, și on-line cu profesorii. Intram pe Zoom, trimiteam teme pe Classroom, pe Whatsapp.A fost o problemă și cu faptul că nu am dat simulare de bac anul acesta, dar asta e…
• Doresc să mă înscriu la ASE, la Facultatea de Administrare a Afacerilor în engleză.
• Mi se pare o chestie interesantă pentru că rezultatele trebuie să fie confidențiale și mi este un plus”.
Roxana Bucur, părinte
„Este a doua mea fată care termină acest Colegiu, am avut primele emoții de BAC acum 6 ani de zile și acum 30 de ani când am susținut eu examenul – primul de după Revoluție și marea mea surpriză a fost că am terminat prima, cu 9.75. Eu nu am emoții deloc, iar fiica mea nu a avut emoții decât la română.
• Nu a făcut nici măcar 5 minute de pregătire, a învățat de la școală tot. În clasa a IX-a am ținut foarte mult să mă duc după acei profesori de la care știu că are ce învăța copilul meu, în special româna. Deși își dorea bio-chimie, am optat pentru mate-info cu intensiv informatică. Consider că indiferent în ce domeniu te pregătești, româna este cartea ta de vizită, așadar am ales-o pe Cristina Ionescu pentru care, dacă aș putea, aș mai face un copil ca să facă româna cu ea.
• Eu știu foarte bine ce înseamnă protecția datelor cu carater personal, lucrez în domeniul asigurărilor. Faptul că fiecare om are dreptul să-și afle nota și s-o știe numai el este frustrant pentru mătuși, bunici, prietene, dar nu va fi o problemă pentru că toți părinții vor fotografia codul și media la bac și o vor pune pe Facebook. Astea sunt regulile și e bine să începem să le respectăm. Acum câțiva ani, unui coleg de-al meu de facultate i s-a afișat la avizier o notă nu tocmai bună pentru el. A dat în judecată instituția și a câștigat. Așa trebuie făcut, dar cum era când te îmbulzeai „Ia uite, nota lu’ cutare, ia uite…“. Mie mi-e teamă să nu se facă vreo greșeală pentru că totul se introduce manual. Cred că vor fi mai multe contestații ca de obicei”.
Laurențiu Brebeanu, părinte
„Nu am avut mari emoții pentru că fata mea s-a pregătit foarte bine acasă, singură. Oricum s-ar fi pierdut mult timp la liceu pentru că nu se face nimic. În plus, e navetistă. A făcut ore on-line, dar pe ea o interesează istoria, româna și logica. Nu am supravegheat-o deloc, nu a fost necesar, e un alt soi de copil – își vede de treaba ei. Sper să fie bine.
• Singurul lucru care nu e OK din cauza pandemiei este anularea examenului scris la franceză, dat la admiterea în facultate. Nu o interesa nota la BAC, dar acum totul s-a schimbat.
• E foarte bine că se dau rezultatele anonim, nu mă deranjează deloc. Oricum se află între ei cât au luat”.
În concluzie, am întâlnit absolvenți optimiști care nu s-au supărat că din cauza pandemiei au fost nevoiți să învețe on-line, de acasă. Unii chiar au considerat că o astfel de pregătire a fost mai benefică, nemaipierzând timp pe transport sau la celelalte ore, în afara examenului. În plus, atât liceenii, cât și părinții cu care noi am discutat s-au arătat mulțumiți de decizia ministerului ca rezultatele examenului să fie afișate în mod anonim. Cu această ocazie, nu se mai fac atâtea comparații între absolvenți, prin prisma notelor.
Ministerul Educației şi Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise.
Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 25 iunie, între orele 8,00 – 16,00.
R.A.I.