Știri

Avem vot uninominal!

Ce facem cu el?

La mijlocul săptămânii trecute, Parlamentul României a adoptat Legea privind introducerea votului uninominal pentru alegerile parlamentare pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean. După numai o zi, unele articole din această lege au şi fost contestate la Curtea Constituţională de către reprezentanţii PRM şi PC. Unii au spus că este foarte bine, alţii că vom avea un Parlamenent de manelişti şi baroni locali… Dacă este bine sau nu, dacă acest lucru va schimba cu ceva strategiile electorale ale principalelor formaţiuni politice, am încercat să aflăm de la reprezentanţii partidelor locale.
Victor Bercăroiu, PSD: “Va creşte interactivitatea dintre alegător şi parlamentar”
“După o perioadă foarte lungă, cred că este bine că s-a adoptat această lege, care va schimba mentalitatea politicianului român. Personal, cred că va creşte interactivitatea dintre alegător şi parlamentarul care-l reprezintă, acesta din urmă trebuind să înţeleagă faptul că activitatea sa nu se rezumă numai la cele cinci zile petrecute în Parlament sau la şedinţele pe comisie, ci şi la activităţile din circumscripţia sa electorală. Nu sunt de acord că vor intra în Parlament numai oameni cu bani, pentru că, oricum, ei vor fi sub sigla unui partid, dar, este adevărat, aportul lor va fi mai semnificativ. Eu cred că o treime din viitorii parlamentari vor fi independenţi. În privinţa preşedinţiei Consiliului Judeţean, aici este un mare semn de întrebare, pentru că această prevedere s-ar putea să fie declarată neconstituţională. Dacă nu, concurenţa va fi acerbă, fără doar şi poate…
”Horia Tiseanu, PD-L: “Varianta preşedintelui Băsescu era mult mai adevărată ”
“Când ai nevoie de majoritate pentru a accede în Parlament, eu cred că va fi foarte greu pentru cineva să întrunească această condiţie, astfel încât cele mai multe voturi se vor duce tot către partide. Cred că varianta preşedintelui Traian Băsescu, de vot uninominal după modelul alegerii primarului, era mult mai adevărată. Pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean nu cred că este oportun votul uninominal şi nu cred că era o prioritate, dar, probabil, presiunile baronilor locali au fost atât de puternice. Preşedintele Consiliului Judeţean poate fi legat de mâini, dacă majoritatea consilierilor nu sunt din aceeaşi formaţiune politică sau nu-l susţin”.
Dragomir Enache, PNL: “Electoratul vrea să voteze omul, nu lista!”
”“Electoratul vrea să voteze omul, nu lista! Votul uninominal vine în întâmpinarea celor care vor candida socotind că au calităţile necesare, dar există şi posibilitatea sancţionării directe a celor care vor confirma. De asemenea, se asigură conlucrarea permanentă între ales şi alegătorii săi, fiind necesară prezenţa periodică a alesului în colegiul său electoral. În privinţa preşedintelui Consiliului Judeţean, acesta va deveni un fel de primar al judeţului. Cea mai profundă reacţie a votului uninominal se va simţi în interiorul partidelor, unde ierarhiile vor depinde în mod direct de valoarea şi calitatea membrilor de partid”.
Traian Drăguşin, PNG-CD: “Vor mai exista confuzii”
“Pentru mine ar fi un avantaj votul uninominal, dar trebuie să ne gândim la ceea ce au dorit oamenii. Aceasta a fost voinţa a 70% dintre cei 26% dintre românii care s-au prezentat la referendumul privind votul uninominal. Cred că până se va desluşi exact modul de aplicare, sistemul de vot, vor mai exista confuzii… În privinţa modului de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean, cred că este foarte bine ca alegătorii să poată vota un om în mod direct”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare