Știri

Avem ce învăţa de la un oraş cu 12.000 de locuitori

Primarii din Câmpina şi Priolo Gargallo 
au semnat un protocol de colaborare
La începutul săptămânii trecute, o delegaţie a oraşului Priolo Gargallo, din provincia italiană Siracusa, s-a aflat la Câmpina pentru a încheia un protocol de colaborare economică, socială şi culturală cu municipiul nostru. Din delegaţia italiană au făcut parte, pe lângă primarul Antonello Rizza, Sebastiano Butera – preşedintele Comisiei pentru Buget a provinciei Siracusa şi preşedinte al Confeuropa Imprese Sicilia, Salvatore Mancarella – director de dezvoltare şi internaţionalizare al provinciei Siracusa, Nicola Bono – preşedintele provinciei Siracusa, Calogero Campisi – preşedintele Asociaţiei Patronale Confeuropa. Din partea Câmpinei au participat primarul Horia Tiseanu, viceprimarul Ion Dragomir, deputatul Florin Anghel, alţi reprezentanţi ai Primăriei, iar ulterior a venit şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. De asemenea, au mai fost prezenţi câţiva oameni de afaceri din Câmpina. În schimb, nu a participat nici un reprezentant al Consiliului Local.
În debutul întâlnirii, primarii şi-au prezentat localităţile. Iar prezentarea localităţii Priolo Gargallo a fost extrem de interesantă. Este o localitate situată pe Insula Sicilia, aflată la ţărmul Mării Mediterane, la 190 km sud-est de oraşul Palermo şi are o populaţie de 12.000 locuitori. După cum a explicat primarul Antonello Rizza, oraşul are şi o suburbie transformată în staţiune balneoclimaterică. Investiţia este în curs de derulare. Anul trecut, aici s-au atras fonduri europene de un milion de euro, iar anul acesta vin încă 1,8 milioane de euro numai pentru staţiunea respectivă. În Priolo Gargallo se mai derulează şi alte investiţii cu fonduri europene, printre care se numără şi o casă de cultură a tineretului, pe trei nivele, în valoare de două milioane de euro. Deşi are numai 12.000 locuitori, Priolo Gargallo dispune de o sală de sport modernă, cu 4.000 locuri.
Primarul Antonello Rizza a găsit şi o oarecare asemănare între Câmpina şi Priolo Gargallo, legată de… soare. În Sicilia, între Mesina şi Priolo Gargallo, există o fâşie de pământ care are o expunere deosebită la soare. Aici se derulează Proiectul “Arhimede”. Mai exact, pe 10 hectare de teren sunt amplasate oglinzi pentru captarea energiei solare. Centrala solară termodinamică este deja cunoscută în lume şi a atras mulţi investitori, în special din SUA. Autorităţile italiene au adresat o invitaţie şi firmelor din Câmpina pentru a investi acolo, iar precizarea făcută de primar a fost chiar interesantă. “Când vine cineva să investească la noi, semnăm mai întâi un protocol prin care firma respectivă se obligă ca pe parcursul derulării investiţiei să realizeze şi o serie de proiecte sociale şi de protecţia mediului. Pentru că, înainte de toate, trebuie să ne gândim la comunitatea locală”, a afirmat Antonello Rizza.
După semnarea protocolului de colaborare, italienii au vizitat societatea Confind, Muzeul “Hasdeu”, iar la solicitarea expresă a preşedintelui Confeuropa, au vizitat sediul Primăriei Câmpina. Iar asta pentru că, la precedenta sa vizită la Câmpina, acum mai bine de o lună, Calogero Campisi a fost de-a dreptul entuziasmat de “Casa cu Grifoni” şi a ţinut să le-o arate şi colegilor săi din Priolo Gargallo.

Un comentariu

  1. A invatat Tiseanu ceva dupa vizita italienilor?Tine tot felul de pitipoance in primarie in loc sa angajeze personal pregatit sa acceseze fonduri europene.El "acceseaza"fonduri pentru Anghel si Anastasescu.E rau sa ajungi sluga altora sau…poate e bine in cazul lui Tiseanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare