Doctorul Constantin Mihai, cantautorul “Imnului Câmpinei”, a ajuns erou de poveste. De poveste a vieţii sale de roman, numai bună să fie presărată în paginile unei cărţi. A unei cărţi scrise de Emanoil Toma, unul dintre cei mai prolifici şi mai contestaţi scriitori câmpineni, cu 18 cărţi de proză şi poezie apărute în ultimii 13 ani. Este vorba despre un roman biografic (“Doctorul Mihai Constantin între DA şi NU”), ce descrie viaţa zbuciumată a doctorului Constantin Mihai, care a ajuns dintr-un biet măturător o vedetă locală a muzicii pop-rock, dintr-un amărât de liceean exmatriculat din cauză că a lăsat o colegă de liceu însărcinată, un medic reputat. Emanoil Toma, în cuvântul său de deschidere, l-a numit pe eroul cărţii “prinţ al medicinei”, o afirmaţie cam exagerată, care nu credem că îi va creşte onorariul scriitorului prolific, dar care vine să sublinieze totuşi statusul social actual al eroului cărţii, unul dintre cei mai pitoreşti cetăţeni ai Câmpinei, care, în urmă cu aproape patru decenii, era un neica-nimeni şi trecea pe străzile oraşului ca o umbră, cu jena de a nu se întâlni cu părinţii foştilor săi colegi de liceu, cu profesori, cu rude, cu prieteni.
A fost a doua lansare de carte a săptămânii trecute, după cea a volumului apărut postum sub semnătura avocatului Ion Şovăială, lansare care s-a bucurat de aceeaşi audienţă ca şi evenimentul din ziua precedentă. La această lansare a participat şi primarul Horia Tiseanu, însoţit de directorul Casei Tineretului, Florin Buda. Scriitorul şi criticul literar Christian Crăciun a vorbit despre romanul vieţii doctorului Mihai, subliniind că “este o carte care se citeşte cu plăcere. Îmi place bucuria lui Emanoil Toma de a căuta fapta, întâmplarea. Toma are o adevărată voluptate de a căuta întâmplări şi de a le exagera. Are ceva din Fănuş Neagu, deşi se deosebeşte fundamental de acesta, deoarece Toma este un anticalofil. Multă lume spune: viaţa mea este un roman. Aşa poate şi este, dar viata de roman a respectivului rămâne în afara cărţilor, pentru că nu are cine să o scrie. Viaţa dlui doctor Mihai este, într-adevăr, un roman. E foarte palpitantă şi plină de drame personale, de suişuri şi coborâşuri. Domnul doctor a avut norocul (sau nenorocul) de a se întâlni cu povestaşul, cu cel care i-a putut scrie pe hârtie toate întâmplările vieţii sale. Personajul cărţii este extrem de viu, un personaj puternic, cu toate frământările sale. Viaţa tumultoasă a doctorului Mihai subliniază şi mai mult vorba aceea care spune că viata bate filmul. Cum s-ar spune, imaginaţia realului este mai mare decât cea a imaginarului.” După Christian Crăciun a vorbit scriitorul şi publicistul Serghie Bucur, care consideră că “această carte este o adevărată istorie a Câmpinei, căci viaţa eroului romanului reflectă o lume în toată diversitatea ei”. Lând şi el cuvântul, doctorul Mihai, un tip extrem de religios, a mărturisit celor din sală care este, în opinia sa, pilda acestei cărti: “Atunci când viaţa te trânteşte la pământ, oricât de tare te-ar trânti, te poţi ridica şi chiar înălţa. De ce? Pentru că fiecare dintre noi are în el scânteia divină. După mine, omul este alcătuit din trei părţi: corpul, sufletul şi scânteia divină, cea care ne face să devenim mai puternici, mai buni şi mai aproape de Dumnezeu. Asta e esenţa cărţii. Putem fi tari în orice moment dramatic al vieţii noastre.” A.N.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!