Se munceşte intens de o bună perioadă de timp la renovarea Policlinicii. Lucrările începute încă din luna martie sunt efectuate în baza programului „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Câmpina”, finanţat cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de 11 milioane de lei şi având un termen de finalizare de 9 luni.
Obiectivele programului constau în eficientizarea serviciilor de sănătate, modernizarea infrastructurii şi dotarea cu echipamente medicale moderne specifice cabinetelor medicale.
La clădirea policlinicii, construită în anul 1938, se înlocuiesc instalaţiile electrice, instalaţiile de apă rece şi caldă, precum şi cele de încălzire la nivelul tuturor spaţiilor. De asemenea, se efectuează schimbări şi la nivelul cabinetelor, se înlocuieşte tâmplăria din holurile de aşteptare, uşile de acces, iar de săptămâna trecută s-a început săparea puţului pentru ascensor.
Ampla lucrare a fost împărţită în două segmente, primul dintre ele, reprezentând trei sferturi din volumul clădirii, apropiindu-se de finalizare.
“Începând cu 15 octombrie, în Policlinică vor funcţiona, la parter, cabinetele de chirugie, ortopedie şi boli interne. Restul cabinetelor rămân acolo unde sunt, pentru că e nevoie de această translaţie pe loc până când va fi gata întreaga clădire. Sunt paşi clari, care se văd, dar cu toate acestea, faţă de graficul de pornire, lucrările sunt un pic întârziate. Este foarte posibil ca bucla să se închidă exact când trebuie, la 15 decembrie, şi cu a doua parte de şantier în care încă nu s-a intrat” – ne-a declarat dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal.
Pentru a oferi o imagine de ansamblu a felului în care vor fi organizate celelalte servicii din ambulatoriu, dr. Tiu explică:
“Trebuie să o luăm din etaj în etaj, de sus în jos pentru că aşa vor fi şi lucrările terminate. La etajul 2 funcţionează acum Administraţia, dar va fi mutată în totalitate în zona renovată, iar în spaţiul acela vor începe lucrările incluse în al doilea segment, după încheierea cărora urmează să funcţioneze aici cabinetul de Dermatologie şi toate celelate care există la sediul din strada Arghezi. Cabinetele care ar trebui să fie la etajul 1, vor continua să funcţioneze în actualele poziţii de amplasare, deoarece la acest etaj, în zona renovată, vom muta Laboratorul de Analize. La parter avem o parte importantă din spaţii dedicată Radiologiei şi acolo se vor instala echipamentele mari specifice, iar Chirurgia şi Bolile Interne vor reveni pe spaţiile iniţiale. Tot la parter mai avem şi compartimentul de Oncologie, care trebuie eliberat. Pentru acesta avem o soluţie foarte elegantă. În spaţiul de la centrul de Recuperare, avem fosta uscătorie complet renovată, nou-nouţă, la cheie, iar Oncologia se va muta provizoriu în acel spaţiu. Subsolul va fi finalizat ceva mai târziu şi după aceea vom readuce baza de Recuperare, laboratorul medical de Recuperare Fizică şi cabinetul de Pediatrie”.
Tot pe la mijlocul lunii octombrie, când se preconizează că se va produce mutarea din segmentul în care încă nu s-a intrat cu şantierul, în cel nou, se va reinstala şi din aparatura medicală nouă.
„Sunt şase pachete de aparatură şi se cunosc deja câştigătorii licitaţiilor pentru respectivele echipamente. Cel mai voluminos şi mai consistent financiar este pachetul de imagistică. Vor fi cinci ecografe în cabinetele unde nu am avut până acum, fiind un mare plus pentru specialităţile respective, va veni un aparat modern de radiologie, complet, în locul unuia vechi care a fost dezafectat în primăvară, un computer tomograf nou care va fi, de fapt, primul al Spitalului Municipal Câmpina, cel cu care lucrăm în prezent fiind al unei firme private cu care am colaboraat în baza unui parteneriat” – a mai spus managerul instituţiei spitaliceşti.
Printre echipamentele medicale de care va mai beneficia spitalul sunt: oftalmoscop, audiometru, scaun ORL, aparat terapie ultrasunete, aparat recuperare, linie colonoscopie digestivă. Pentru achiziţionarea acestora au fost organizate licitaţii, procedurile fiind conduse de o echipă de la Primăria Câmpina, cea care este şi iniţiatoarea proiectului.
„În momentul de faţă, tot ce ne preocupă este să ne sincronizăm şi cu constructorul, pentru ca spaţiile să fie gata finisate şi pregătite la timp pentru instalarea acestor echipamente, care au un volum destul de mare. Deci lucrurile se aşază aşa cum ne-am dorit, în beneficiul pacienţilor. Valoarea aprobată pentru aceste achiziţii a fost undeva la un milion de euro, în care au mai apărut corecţii de etapă, de procedură, dar suma rămâne aproape de acest nivel. În acest moment, Spitalul Câmpina este o unitate bine dotată din punct de vedere tehnic pentru că, în afară de acest program prin proiecte de fonduri europene, am mai avut achiziţii consistente şi în anii trecuţi. Suntem pe SEAP, în acest moment, cu achiziţii de echipamente medicale, undeva spre 700.000 de euro, pentru aparatură diversă necesară în multe dintre secţiile noastre: neonatologia, anatomia patologică, blocul operator, terapia intensivă, sectorul de urgenţe, toate acestea din resurse proprii. Cu banii câştigaţi în urma procesului cu Romgermed, 500.000 de euro şi cu aportul Primăriei, Spitalul şi-a întregit zestrea, astfel că la momentul actual stăm destul de bine din acest punct de vedere” – a mai spus Călin Tiu.
Un semnal de alarmă este tras de managerul Spitalului Municipal când vine vorba de medicii specialişti.
„Nu stăm rău la nivel de medici, dar sunt specialităţi la orizont în care se întrezăreşte o criză mare în sistem. Şi aici mă refer la Radiologie, la specialitatea în care se preferă să se plece din ţară sau să se rămână în zona privată şi să nu se vină la un spital pentru 14 milioane de lei pe lună plus 25% mărirea anunţată de Guvern. Sunt salarii pentru care tinerii radiologi nu mai vor să ajungă în sistemul public, pentru că au alternative mult mai consistente. Va fi tot mai greu cu Anestezia, va fi greu cu Pediatria în continuare, şi dacă nu se va găsi o soluţie la nivel de politică naţională, de creştere a gradului de interes a medicilor tineri pentru aceste joburi, se va crea o adevărata problemă. Reuşim să găsim fonduri, să accesăm proiecte, să aducem echipamente, dar nu găsim medicii care să lucreze. De exemplu, pentru CT-ul pe care îl aşteptăm, în momentul de faţă căutăm soluţii de a încadra postul de medic cu specialitatea Radiologie şi Competenţe Computer Tomograf, pentru că altfel nu putem intra în contract cu Casa de Asigurări pentru folosirea acestui aparat. Asta este de fapt linia pe care trebuie să meargă echipa managerială, de găsire a unor soluţii pentru astfel de probleme”.
Deşi se confruntă cu o serie întreagă de probleme, atât conducerea Spitalului, cât şi administraţia locală, fac tot posibilul pentru a oferi pacienţilor Spitalului Municipal condiţii de nivel european în ceea ce priveşte calitatea actului medical.
Andreea Ştefan