Știri

Au început lucrările de reabilitare a parcului de la Soldat

Au început lucrările de reabilitare a parcului de la Soldat. Variantele propuse pentru reabilitarea și pentru modernizarea acestuia au fost supuse consultării publice, în urma acesteia rezultând și lucrările care ar fi necesare. Reamenajarea va consta în reconfigurarea întregului traseu pietonal, a spațiilor verzi amenajate, cu prevederea rampelor de acces pentru persoanele cu handicap, refacerea scărilor care fac legătura între zona joasă a spațiului respectiv și cea adiacentă parterului blocurilor. 
În cadrul lucrărilor de reamenajare vor fi realizate și un sistem de irigare și o fântână arteziană. Este al treilea an în care această investiție intră în vederile conducerii Primăriei Câmpina. Acuma, nu știm nici noi prea bine de ce lucrurile au bătut pasul pe loc atâta amar de vreme. Ori proiectul investiției a fost așa de strălucitor, încât a orbit vederile conducerii executivului local, ori edilii orașului au fost orbiți de alte treburi mult  mai luminoase, mai strălucitoare și mai foșnăitoare, iar până le-a trecut orbirea, au trecut și anii. Sau te pomenești că și aceasta este una dintre multele investiții publice urmărite de ghinion. 
În anii precedenți, proiectul unui nou parc în Centrul Civic, total schimbat față de ce am avut până acum, nu s-a brodit deloc să se înfiripe, din punct de vedere constructiv. La români știți cum este: e greu până se începe o treabă, apoi, pe la mijlocul ei, lucrările stagnează din cauza condițiilor meteo vitrege, după care clima revine la normal, dar nu și ritmul și calitatea lucrărilor, care nu se simt deloc bine în lipsa unor finanțări corespunzătoare, pentru ca, într-un final tărăgănat, cu fluierături a pagubă, subfinanțarea se însănătoșește, dar investiția cade iar bolnavă grav la pat, din lipsă de meseriași constructori pe care nu îi mai găsești decât dacă te duci după ei prin Occident, pe unde ajung în căutarea unui trai mai bun și a unei vieți decente.  Prin puterea obișnuinței, lumea continuă să-i spună locului Parcul de la Soldat, deși statuia Soldatul Necunoscut s-ar putea să fie mutată în curând pe locul de unde a fost adusă aici, adică în Cimitirul Eroilor. 
Noul parc va avea o scenă de spectacole în aer liber, dar și un monument, care va fi realizat și plătit separat. Primii indicatori tehnico-economici au fost aprobați în iulie 2016, iar valoarea rezultată din studiul de fezabilitate pentru modernizarea Parcului de la Soldat era de aproape 860.000 de lei fără TVA. În decembrie 2016, Consiliul Local a aprobat din nou aceiași indicatori, de această dată valoarea investiției fiind puțin mai mare.  După alte șase luni, valoarea investiției s-a modificat din nou. De data aceasta, a fost vorba despre o mărire considerabilă a valorii lucrărilor, cu aproape 80.000 de lei. Diferența a reieșit din refacerea lucrărilor de cadastru, întrucât s-a constatat că parcul are o suprafață reală mai mare decât cea care fusese trecută în documentația tehnică. Săptămânile trecute, a dat bunul Dumnezeu de s-au aliniat trei planete într-o conjunctură favorabilă reabilitării parcului, ba încă pronia cerească a hărăzit și alinierea pe un front de lucru a trei lucrători de la firma care a câștigat licitația pentru modernizarea zonei, o investiție de aproape 1,124 milioane de lei. Cei trei au dat aproape trei săptămâni cu târnăcoapele și picamerele din dotare, aliniindu-se viguros pe frontul pentru spargerea betoanelor și asfaltului de pe toată suprafața vechiului parc. Vigoarea a ținut, se pare, numai la aliniere sau puțin după aceasta, întrucât muncitorii tot la faza decopertării erau și săptămâna trecută. S-ar putea ca vina pentru ritmul lent de lucru să nu fie a lor, iar în acest caz, constructorul (societatea Construct Edil SRL din Câmpineanca, județul Vrancea) ar trebui să aducă mai mulți lucrători și mai multe utilaje.  Termenul  de execuție este de patru luni, deci modernizarea parcului ar trebui finalizată până la sfârșitul verii, dar cum iulie și august sunt luni dedicate concediilor, ne-am bucura dacă s-ar reuși ca la inaugurare să participe chiar Moș Crăciun, care să taie și panglica, dacă tot s-a ostenit până acolo. 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare