Știri

Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu a fost duminică la Câmpina

Duminica trecută, biserica romano-catolică din Câmpina, cu hramul Sf. Anton de Padova, a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a-l cinsti cum se cuvine pe ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscopul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti și membru de onoare al Academiei Române. În fruntea unui sobor de cinci preoți, Mitropolitul romano-catolic de București a oficiat o slujbă dedicată primirii sacramentului mirului de către peste 20 de credincioși.  
Conform site-ului credinta-catolica.ro, creştinul cere să fie confirmat în credinţa botezului. Dacă botezul pune accentul, în primul rând, pe iertarea păcatelor şi pe înfierea divină, mirul – confirmarea – manifestă mai ales darul Duhului Sfânt şi integrarea celui botezat în Biserica Romano-Catolică. A cere mirul este un act de curaj, căci Duhul călăuzeşte şi suflă unde vrea: cel confirmat va trebui să-l vestească pe Domnul şi să iasă din umbră spre a fi lumină «ce luminează tuturor celor din casă». Încă de la botez, creştinul romano-catolic îl primeşte pe Duhul Sfânt, care este la originea vieţii celei noi. Dar manifestarea lui Dumnezeu şi împărtăşirea Duhului său se fac progresiv. Isus Cristos s-a născut de la Duhul Sfânt și din prima clipă a vieţii a trăit sub călăuzirea Duhului Sfânt. Însă în pragul vieţii publice, Duhul Sfânt a coborât asupra Mântuitorului pentru a autentifica misiunea Fiului lui Dumnezeu. Biserica s-a născut de la Duhul pe care Isus i l-a împărtăşit prin moartea şi învierea Sa, ca să facă din ea un popor nou. Încă din seara de Paşti, ea s-a umplut de acest Duh. Însă în dimineaţa Rusaliilor, Duhul a însufleţit-o cu tărie şi cu dinamism misionar spre a-şi duce mărturia de credinţă pe tot pământul şi în toate timpurile. Astfel, se poate spune că, dacă Paştele Domnului e într-un fel botezul Bisericii, Rusaliile sunt confirmarea, miruirea ei. Paştele creştinului romano-catolic este botezul său, iar mirul reînnoieşte pentru el, prin slujirea episcopului, darul Rusaliilor. Cel care dă mirul trebuie să fie un succesor al apostolilor, adică un episcop care, în cazuri extraordinare, poate delega un preot al său. Faptul de a-l primi pe Duhul Sfânt de la episcop pune în evidenţă comuniunea celui miruit cu propriul său episcop şi, deci, cu Biserica şi cu apostolii.
Adrian BRAD

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare