Știri

Apariţie editorială: “Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă”

„A călători este o misiune” (Jean-Marie Goulemot). Secolul XX, fiind unul al ideologiilor şi al sistemelor totalitare, nu avea cum să nu influenţeze (şi) literatura de călătorie. Regimurile de extremă-dreapta au fost mult mai puţin interesate de promovarea unei imagini idilice. Lui Hitler nu-i păsa de cucerirea inimilor francezilor sau ale englezilor, în timp ce cu totul altfel au stat lucrurile cu regimul sovietic. “Uniunea Sovietică era şi avea să rămână foarte preocupată de imaginea sa în străinătate chiar şi sub Stalin”(Anne Applebaum “Gulagul. O istorie”) Nenumarate legiuni de simpatizanţi pro-comunişti, tovarăşi de drum, cu sau fără carnet de partid, s-au pus în slujba Cauzei, vizitând o Uniune Sovietică supusă uneia din cele mai crunte dictaturi cunoscute de istorie. Călătoria în URSS se aseamănă cu pelerinajul religios din Evul Mediu, însă ia forma unui pelerinaj ideologic ateu care-i căleşte pe pelerini, le întăreşte de obicei credinţa în superioritatea sistemului totalitar. Odată întorşi acasă ei se transformă în apostoli ai viitorului luminos.  Sistemul primirii tovarăşilor de drum din Occident, care a fost pus la punct în perioada interbelică, a fost extrem de folositor pentru maşinăria propagandistică pro-comunistă din ţările ocupate de către Armata Roşie după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a oferi populaţiilor cucerite versiuni oficiale ale raiului sovietic expuse chiar de către intelectualii din aceste țări care s-au pus la dispoziţia noii ordini politice. În cazul României, îi avem pe Geo Bogza sau pe George Călinescu. Se dorea oferirea unui miraj, construirea acelei Fata Morgana după care merita să alergi. Chiar dacă la nesfârşit! Fiind de regulă convinşi încă dinainte de a pune piciorul în Raiul communist, au lăsat marturii edificatoare, cauţionând implicit (uneori chiar explicit) crimele staliniste. Puţini dintre ei s-au răsculat, devenind apostaţi, preferând să spună adevarul  „Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Ioan 8.32. Aceasta este povestea lor…
Lansarea cărţii va avea loc la 1 iunie 2013, la ora 14, în cadrul Târgului de Carte Bookfest, la standul Editurii Vremea, în prezenţa sociologului Mirel Bănică, teologului Mihail Neamţu şi istoricului Alin Ciupală. Lansarea cărţii va avea loc şi la Biblioteca Municipală Câmpina în data de 7 iunie 2013, ora 14.
Volumul a apărut cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpina, Consiliului Local al Municipiului Câmpina (prin Comisia de Cultura)  precum şi cu susţinerea SC Elstar Group SRL Câmpina şi S.C. PENALTY SRL Câmpina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare