Continuăm interviul pe care ni l-a acordat dl. Ioan Simion, preşedintele SC Confind SRL, care a avut, acum câţiva ani, ideea înfiinţării celei mai importante societăţi medicale din judeţul nostru, SC Centrul Medical SanConfind. Scopul acesteia este înfiinţarea unui impozant şi modern spital privat, echipat şi dotat la standarde europene, un spital de referinţă pentru judeţul Prahova, care va fi inaugurat, parţial, în câteva luni. Interviul privind descrierea şi dotările celui mai mare spital privat prahovean este vast şi împărţit în mai multe părţi, care vor fi prezentate şi în numerele viitoare ale publicaţiei noastre.
– Prin ce se va diferenţia Spitalul SanConfind faţă de alte unităţi similare în domeniul balneofiziokinetoterapiei?
– După cum am mai spus, sperăm să punem în funcţiune acest spital, parţial, în câteva luni – probabil, în octombrie 2014. Vom începe cu “Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic şi de Recuperare Medicală” (circa 15% din întregul spital). Această secţie va cuprinde: cabinet de consultaţii, fizioterapie, kinetoterapie, terapia durerii, masaj, magnetoterapie, împachetări cu nămol de Techirghiol sau parafină, saună uscată şi umedă, balneohidroterapie şi recuperare robotizată pentru mâini şi picioare (copii şi adulţi).
– Puteţi “trăda” câte ceva din secretele dotărilor acestui impresionant spital?
– Având în vedere că majoritatea echipamentelor sunt contractate, urmând ca în august să înceapă să sosească, putem informa în detaliu viitorii pacienţi asupra posibilităţilor acestora. Vom începe cu Aparatul “Reo Go” – un dispozitiv robotizat pentru recuperarea membrelor superioare. Producătorul acestui echipament este firma americană Motorika. Din anul 2004, această firmă lucrează pentru a crea soluţii robotizate de rezolvare a nevoilor terapeutice ale pacienţilor care suferă de diferite afecţiuni neurologice, inclusiv accidente vasculare cerebrale (AVC), traumatisme cerebrale, leziuni ale coloanei vertebrale, precum şi disfuncţii ortopedice şi post-chirurgicale. Firma se bazează pe experţi de top din domeniu pentru a dezvolta şi pune pe piaţă produse inovatoare de ultimă generaţie, pentru recuperarea robotică a membrelor superioare şi inferioare.
Echipamentul are 79 kg, este conectat la internet şi dispune de mânere multiple pentru toate cerinţele pacientului. S-au făcut evaluări clinice ale terapiei Reo Go în SUA, Japonia, Italia, Germania şi Israel, pe un total combinat de 350 de pacienţi care au suferit accidente vasculare cerebrale sub-acute şi cronice. S-au tras următoarele concluzii: tratamentul este sigur, fără efecte secundare; tratamentul este potrivit pentru o gamă largă de pacienţi cu ACV; se obţin îmbunătăţiri semnificative, care se menţin în timp. Se obţine o îmbunătăţire considerabilă a mişcării la nivel de umăr, cot, antebraţ. În final, se poate spune că “toleranţa şi satisfacţia pacientului sunt excelente.” Referitor la beneficiile acestui echipament, un pacient din SUA a declarat: “A fost uimitor. La început m-a ghidat robotul, dar apoi mi-am mişcat singur mâna spre acel punct, aproape fără niciun ajutor… Progresele au fost vizibile încă de la a treia şedinţă.”
– Se poate spune că Reo Go face parte din ultima generaţie de roboţi medicali. În acest ritm, vom avea, în viitor, roboţi medicali care vor face jogging cu pacienţii sau vor lucra exerciţiile de recuperare cot la cot cu aceştia?
– Nu ştiu cât de repede va evolua robotica medicală, dar vă pot spune care este situaţia din prezent a robotului Reo Go. Acesta are în spate un software de management al terapiei versatil şi uşor de folosit, care este proiectat pentru a optimiza rezultatele în fiecare şedinţă de terapie şi pentru fiecare pacient. Sistemul permite terapeuţilor să personalizeze tipurile de exerciţii, modul de interacţiune şi numărul de repetări per sesiune, ceea ce aduce beneficii pacientului şi oferă o recuperare locomotorie superioară.
– Cât de prietenoasă cu pacienţii poate fi terapia Reo Go?
– Terapia Reo Go oferă pacientului anumite avantaje de neegalat: jocuri captivante şi funcţionale; o bază variată de exerciţii menite să îmbunătăţească tipul mişcării, forţa musculară, tonusul muscular, uniformitatea şi precizia mişcărilor. Pe de altă parte, terapia Reo Go oferă şi terapeutului multiple avantaje: o interfaţă intuitivă; control deplin în proiectarea şi implementarea noilor exerciţii, în funcţie de fiecare pacient; colectarea datelor şi raportarea progresului terapeutic; feed-back detaliat cu privire la progresele obţinute; monitorizarea şi urmărirea calităţii mişcării; posibilitatea de a salva rapoartele şi graficele sub formă de fişiere.
– Se poate spune că extraordinara funcţionalitate a robotului medical Reo Go suplineşte aproape total munca şi îndrumările terapeutului…
– Munca terapeutului este încă importantă, dar, oricum, echipamentul Reo Go îl ajută foarte mult. Terapia Reo Go este adaptată în funcţie de starea clinică a fiecărui pacient. Terapia aceasta are cinci moduri de funcţionare care acoperă toate etapele recuperatorii, de la modul “total pasiv” la cel “activ”. Cele cinci proceduri pot fi descrise după cum urmează: modul asistat – pacientul este pasiv, iar mişcările sunt executate de către robot; modul iniţiere – pacientul este parţial pasiv şi trebuie să iniţieze mişcarea; modul de iniţiere graduală – pacientul este parţial pasiv şi trebuie să iniţieze mişcarea pas cu pas; modul de urmărire asistată – pacientul trebuie să aplice o forţă continuă pentru atingerea ţintei; modul liber – pacientul conduce în mod activ mişcarea.
– Cum Reo Go are o memorie considerabilă, acest robot poate stoca practic un număr imens de exerciţii fizice.
– Reo Go are o bază variată de exerciţii pentru diferite obiective de recuperare. Terapeuţii pot selecta un exerciţiu individual sau un set de exerciţii ajustate, în funcţie de fiecare pacient. De asemenea, terapeuţii pot înregistra un nou exerciţiu, dacă este necesar. Pentru a creşte motivaţia pacienţilor şi a-i ajuta în îndeplinirea optimă a sarcinilor de zi cu zi, , Reo Go oferă un set variat de jocuri captivante şi eficiente. Jocurile includ exerciţii de tipul “Prinde şi dă drumul”, pentru mâini şi degete. Fiecare joc cuprinde trei niveluri de dificultate, menite să asigure o recuperare progresivă.
Revoluţia Reo Go în recuperarea medicală
După cum se vede, acest robot revoluţionar este o minune tehnică menită să ajute la recuperarea braţelor multor pacienţi cu ACV, cu traumatisme cerebrale, leziuni de coloană vertebrală, cu mâini rupte în accidente etc. Sportivii (fotbaliştii, schiorii etc), cei care au suferit operaţii complexe sau cei cu afecţiuni cronice vor constitui, cu siguranţă, categoriile de pacienţi ce vor beneficia din plin de prezenţa acestui echipament de ultimă generaţie în secţia de Recuperare Medicală a Spitalului SanConfind. Combinând o platformă de recuperare inovatoare şi originală, asistată robotic, cu înţelegerea în profunzime a recuperării neurologice, Reo Go introduce pentru prima dată o schimbare de paradigmă în domeniul recuperării medicale:
Îmbunătăţeşte rezultatele procesului de recuperare şi tratament, incluzând de până la 10 ori mai multe repetări per şedinţă decât în cazul unui tratament non-robotizat;
Urmează în mod dinamic procesul de recuperare cu ajutorul a cinci moduri de operare care cresc treptat greutatea şi complexitatea mişcării;
Acoperă un spectru larg ce include atât pacienţi din zona subacută, cât şi pacienţi cronici;
Creşte motivaţia pacientului prin utilizarea unor exerciţii extrem de eficiente şi a unor jocuri captivante adaptate la capacitatea funcţională a pacientului;
Duce la o mai bună gestionare a terapiei printr-o evaluare corectă şi o riguroasă analiză a progresului;
Permite planificarea personalizată a şedinţelor, sporind astfel eficacitatea tratamentului.