Vineri, 5 decembrie, fostul Liceu de Petrol, actualmente Colegiul Naţional “C-tin Istrati”, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Profesorii de geografie de pe Valea Prahovei, împreună cu inspectorul acestora – prof. Ion Maxim, foști profesori ai liceului, reprezentanţi ai administrației locale sau prieteni ai petroliștilor, s-au reunit în amfiteatrul colegiului pentru a celebra al 110-lea an de învățământ profesional de petrol din Câmpina și totodată din țara noastră.
Evenimentul a debutat la ora 10.00 cu o alocuțiune a directorului școlii – prof. Ion Necula și a continuat cu o oră deschisă a prof. dr. Nicolae Geantă, unul din amfitrionii evenimentului.
De la ora 11.00, Nicolae Geantă, împreună cu profesorii Gheorghe Stanciu și Ion Necula, a lansat o nouă carte despre învățământul profesional de petrol: „Repere ale învățământului de petrol din Câmpina. 1904-2014” (un volum de 132 pagini, cu trei părți: Impactul industriei petroliere în structurarea urbană a municipiului Câmpina, Evoluția învățământului profesional de petrol din Câmpina, Performanțe ale învățământului de petrol). „Este o carte pe care am scris-o în 5 nopți”- a declarat Nicolae Geantă, „dar meritul cel mai mare îl are domnul director Necula. Dânsul a migălit cel mai mult, a alergat la tipografie…”.
Profesorul Geantă a vorbit apoi despre „Corelația dintre industria petrolieră și învățământul de profil”, comunicare în care a explicat necesitatea apariţiei unei instituții care trebuia să furnizeze personal specializat pentru șantierele petroliere, rafinărie sau industria conexă, personal mai ales autohton. El a prezentat aspecte inedite despre „Școala de Maiștri Sondori” care și-a deschis porțile în anul 1904 în clădirea lui Gogu Ștefănescu, azi sediul primăriei municipiului.
Gheorghe Stanciu, fost profesor de istorie al liceului până la pensionarea din 2013, a vorbit despe „Învățământul petrolier din Câmpina și școlile sale”, iar directorul Ion Necula a trecut în revistă personalitățile care s-au remarcat în domeniu. „Desigur că ar fi meritat să fie menționați și alți profesori, dar lipsa de informații ne-a împiedicat să îi adăugăm în volum. Dacă am omis pe cineva, nu e din intenție. Pe viitor îi vom adăuga panopliei cunoscute”, a ținut să precizeze Ion Necula, care a mai spus că în toți acești ani, la Câmpina, peste 30.000 persoane au absolvit învâtămantul de petrol și a oferit invitaților și personalului școlii câte un volum.
Alin Ciupală, un istoric greu de egalat în municipiul nostru, a continuat cu o elegantă discuție despre „Câmpina de altădată”, în cadrul căreia a relatat evenimente, fapte și oameni, mai puțin cunoscute de câmpineni. Alin Ciupală a prezentat publicului și două albume foarte vechi, realizate la comanda unor firme petroliere din urbea noastră.
Șerban Băleanu, un alt împătimit al lumii petroliere (dar și un colecționar de documente rare), a vorbit publicului despre „Începuturile învățământului profesional câmpinean”, îndeosebi despre vestita școală a lui Scripcă, deschisă în anul 1907. Şerban Băleanu a prezentat în premieră și patru documente vechi, achiziționate în ultima perioadă.
Printre cei care au luat cuvântul dintre invitați amintim pe Florin Frățilă – președintele Comisiei de Cultură din Consiliul Local, Ion Maxim – inspectorul școlar județean de geografie, Viorica Iancu – fostul director al Colegiului, Vali Șerban – secretarul Filialei de Geografie Prahova, prof. Roxana Stan – președintele Cercului Pedagogic de Geografie „Valea Prahovei”.
Spre finalul dezbaterilor, dr. Nicolae Geantă a lansat și noul număr al revistei GeoPrahova (4/2014), întreruptă din anul 2009.
După ora 13,30, participanții la simpozion au fost invitați la o binevenită recepție, iar de la ora 15,00 o parte din profesorii colegiului și elevii de clasa a IX-a au sărbătorit „Balul Bobocilor”.
“A fost un eveniment deosebit. Deși predau de cinci ani aici, nici măcar nu știam că orașul ăsta are o așa impresionantă istorie”, a declarat prof. Oana Nițu din Ploiești. „E încântător și trist. Când mă gândesc ce oportunități am avut în Câmpina și cum le-am pierdut…”, mărturisea o profesoară pensionară.
Așa este! Istoria n-o putem repeta! Dar putem s-o facem mai frumoasă!
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!