Andrei Niculae este un tânăr câmpinean în vârstă de 31 de ani, care deşi a absolvit cursurile unei şcoli sanitare, profesează în alt domeniu decât cel studiat. Pasionat de desen încă de copil, a perseverat şi a trecut de la desenul pe hârtie la cel pe piele, ajungând să practice o formă de artă care împleteşte măiestria de desenator cu tehnica de execuţie. Simboluri, texte, portrete, animale, flori, secvenţe de viaţă rămân marcate pe piele ca un manifest personal sub formă de tatuaj, ce pare să susţină personalitatea celui care îl poartă.
– Cum ai luat contact cu arta tatuajului?
– La sfârşitul anului 1990, părinţii mei au deschis un bar în curtea casei. La acea vreme, în bar intrau toate categoriile de oameni, începând cu cetăţeni importanţi ai oraşului şi până la oameni simpli. Fiind pasionat de desen încă de mic, am fost atras de imaginile văzute pe pielea oamenilor şi de diversitatea lor. Aşa am început să creez modele de tatuaje. Mai apoi, cunoscând persoane care se ocupau cu tatuajul, am început să pun întrebări despre cum se fac şi cu ce ustensile.
– A fost o pasiune cu „rădăcini” sau a luat naştere în decursul anilor?
– Tatăl meu a fost un bun desenator în tinereţe, iar eu şi una dintre surorile mele am deprins pasiunea pentru desen şi creaţie. Odată cu trecerea timpului, m-am simţit din ce în ce mai atras de desen, pentru ca mai apoi să dezvolt pasiunea asta şi să încep să o practic pe piele.
– Pentru a crea şi a face tatuaje trebuie să fii un bun desenator?
– Nu este neapărat necesar să fii un bun desenator. Totul este să ai bun gust, simţ estetic şi o tehnică bună.
– Există mai multe tipuri de tatuaje?
– Tatuajele pot fi permanente sau semipermanente, cosmetice sau normale. Ele pot reprezenta apartenenţa la un grup, dragostea dintre două sau mai multe persoane, o poveste îndrăgită de posesor sau poate chiar a sa.
– Care sunt preferatele tale?
– Nu am modele anume care să îmi placă, dar cred că cele care reprezintă ceva pentru posesor sunt cele mai deosebite. Fiecare tatuaj are povestea sa şi un motiv pentru care prinde viaţă pe piele.
– Care a fost primul tatuaj executat? Ai avut emoţii?
– Am tatuat prima dată la vârsta de 12 ani, undeva pe malul râului Prahova , ceva mai jos de Podul lui Rache. Eram la scăldat la gârlă, iar pe unul dintre maluri pescuia un client fidel al barului părinţilor mei. Certat cu legea în tinereţe, a reuşit să-şi înmulţească tatuajele făcute în armată cu cele făcute în penitenciar. Şi el tatua şi văzându-mă desenând ori de câte ori venea la bar, m-a solicitat să îi creez anumite modele de tatuaje. Atunci diversitatea tatuajelor nu era atât de mare. În armată se făceau nume, cruci, anumite date calendaristice, simboluri ale unităţilor sau profilul lor (de exemplu sirene, ancore, tancuri, avioane, paraşute, arme de foc, cuţite). După ce i-am făcut modelele pe hârtie, m-a rugat să îi fac unul pe piele. Acela a fost primul şi a fost făcut cu ac şi aţă. Mai târziu am primit un aparat improvizat şi cu timpul am început să îmi fac aparate singur, perfecţionându-le de fiecare dată.
– Ce te inspiră?
– Cred ca cel mai des mă inspiră povestea din spatele tatuajelor. Iar dacă ceea ce mi se cere îmi place şi mie, execut tatuajul cu şi mai multă plăcere.
– Există reguli în arta tatuajului?
– Fiecare artist şi om îşi impune singur regulile. Pentru mine, regula principală este să nu greşesc. Atunci când nu am dispoziţia necesară să fac un tatuaj cu plăcere sau sunt obosit şi mă îndoiesc de perfecţiunea cu care l-aş face, prefer să refuz în a-l executa sau îl amân pentru altă dată.
– Care este diferenţa dintre un tatuaj simplu şi unul complex?
– Un tatuaj simplu este mic şi mai uşor de executat. Unul complex este, de obicei, mai mare şi conţine multe elemente de grafică. În principiu, un tatuaj mare, îngrămădit şi colorat este mult mai complicat decât unul mic, răsfirat şi într-o singură culoare.
– Care este partea cea mai importantă în realizarea unui tatuaj?
– După părerea mea, realizarea umbrelor solicită cea mai multă migală şi concentrare. Pentru un rezultat final perfect este nevoie de multă atenţie, răbdare şi, bineînţeles, pricepere.
– Consideri că tatuajele sunt un mod de exprimare a personalităţii celui care le poartă?
– În general da. Atunci când nu exprimă personalitatea celui care îl poartă, sigur reprezintă ceva care l-a marcat sau vreo pasiune.
– De câte ori te-ai tatuat pe tine însuţi?
– De două ori.
– Faptul că te ocupi cu această artă, ţi-a schimbat în vreun fel viaţa?
– Da şi nu. Întotdeauna mi-a plăcut să îmi fac cât mai mulţi prieteni. Am reuşit să fac asta înainte să ma apuc de tatuat. Mai repede, cred că felul meu de-a fi mi-a schimbat viaţa. Mi-am tatuat mare parte dintre prieteni, iar ei au adus la mine alţi prieteni şi tot aşa…
– Ai un artist preferat în domeniu?
– Artişti sunt extrem de mulţi. Nu am unul preferat. Nu artistul contează, ci rezultatul muncii lui. Dacă modelul este bine ales şi tatuajul este bine făcut, nu mai contează cine îl face. Artiştii tatuatori ies în evidenţă şi devin preferaţi prin modelele pe care le crează. Fiecare îşi pune amprenta pe ceea ce face şi fiecare are o propria “semnătură”.
Andreea ŞTEFAN
Cum pot sa iau legatura cu domnul care face tatuajele?