Născută în urmă cu circa șase luni, sub presiunea necesității de a susține un candidat pentru funcția de viceprimar și la un an distanță de la alegerile locale din toamna anului trecut, alianța politică majoritară din Consiliul Local Câmpina (formată din USR-PLUS, PNL, PMP și consilierul Cezar Grama de la Partidul Verde – în total 10 consilieri) demonstrează că se maturizează greu, în contextul unei relații tensionate cu un primar ce se comportă ca un independent, dar care are la bază, de fapt, o vastă experiență la nivelul unde se fac jocurile în politică.
Faptul că această coaliție nu este foarte stabilă a fost confirmat din nou în ultima ședință a Consiliului Local, desfășurată la data de 30 septembrie, atunci când proiectul de hotărâre al primarului Alin Moldoveanu privind aprobarea organizării proiectului cultural-artistic ”CâmpinArtelor” și a proiectului ”Câmpina Sporturilor” a dat naștere la controverse între cei care formează această majoritate de dreapta în legislativul local. Prinși pe picior greșit (s-a văzut din avion că au venit cu temele nefăcute în ceea ce privește conținutul proiectului) și în plus bulversați de amendamentele susținute de social-democratul Andrei Duran, aliații au cerut pauză de consultări pentru a se pune de acord, dar s-au întors în sala de ședință cu opinii diferite. Astfel că, la votul final, cei doi consilieri ai PNL (Dan Nica, Florin Marcu) au votat pentru, la USR-PLUS trei consilieri (Liviu Dumitrache, Viorica Vane și Adina Gîrbăcică) s-au abținut, în timp ce Valentin Crețu a votat pentru, la PMP Marius Anghelescu s-a abținut de la vot, în timp ce colegii săi, Bogdan Ene și Aron Sabo, au votat în favoarea proiectului, iar Cezar Grama s-a abținut de la vot. Finalmente, proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi (5 venite din partea alianței de dreapta, PSD – 3 voturi, POL – 2 voturi, Partidul Verzilor – 2 voturi, Pro România – 1 vot, Costel Filip – 1 vot).
Acest dezacord, care a apărut inclusiv între membrii aceluiași partid, l-a determinat pe liderul USR-PLUS, viceprimarul Liviu Dumitrache, să-și arăte nemulțumirea pe grupul de WhatsApp al alianței, atât față de colegii care au votat diferit, cât și față de liderii lor de partid. N-a durat prea mult timp până când mesajul viceprimarului, trimis într-un grup privat, să ajungă în spațiul public, oferind astfel ocazia liderilor politici vizați de la PNL și PMP, respectiv Marian Nistor și Adrian Pițigoi, să răspundă în consecință. Declarațiile publice ale acestora au lăsat de înțeles că acordul politic dintre cele trei partide în cadrul alianței este în impas.
Consilierii municipali care formează această majoritate politică în Consiliul Local au venit zilele trecute cu precizări suplimentare față de cele întâmplate, arătându-și totodată și solidaritatea față de viceprimarul Liviu Dumitrache, prin intermediul unui comunicat de presă semnat de consilierii locali: Adina Gîrbăcică, Viorica Vane, Liviu Dumitrache, Dan Nica, Cezar Grama, Bogdan Ene, Aron Sabo, Valentin Cretu, Florin Marcu, Marius Anghelescu.
„Ca urmare a apariției în spațiul public a multor speculații și neadevăruri în ceea ce privește colaborarea în cadrul alianței politice USR-PLUS, PNL, PMP, Cezar Grama (Partidul Verzilor), dar și în ceea ce privește persoana și activitatea dl. viceprimar Liviu Dumitrache, facem următoarele precizări:
- Până în acest moment, în Consiliul Local, noi, consilierii acestei alianțe am susținut și votat proiectele prezentate de primar sau consilieri care contribuie la dezvoltarea Municipiului Câmpina. Dacă ne referim la acel proiect, desfășurat din fonduri private, care a inflamat atât de mult, conceput cu scopul de a crea imagine unor persoane publice, am considerat că fiecare dintre noi poate decide în ce măsură îl susține sau nu.
- Suntem solidari cu dl. viceprimar Liviu Dumitrache, pe care l-am ales să ne reprezinte în executiv și considerăm că atacul josnic la persoana acestuia nu reprezintă decât o altă tentativă de a discredita această alianță.
- Comunicările interne ale grupului prezentate public sunt scoase dintr-un context mai larg. Faptul că putem avea puncte de vedere diferite pe anumite proiecte este normal și în nici un caz asta nu înseamnă că nu colaborăm. Dimpotrivă, dezbatem!
- Considerăm că această alianță este cea mai bună soluție care va asigura în continuare o majoritate în Consiliul Local, în ciuda speculațiilor lansate de anumite persoane în spațiul public“.
Faptul că membrii au puncte de vedere diferite este un lucru absolut firesc și chiar sănătos în cadrul oricărei coaliții. Ceea ce ridică, însă, tot mai des semne de întrebare este faptul că dezbaterile pe proiecte nu par să aibă loc înaintea ședințelor de Consiliu, așa cum ar fi normal, în cadrul partidelor și, de ce nu, al alianței, astfel încât să fie evitate astfel de situații care numai de unitate nu dau impresia. Problema nu este că ar fi cineva interesat să discrediteze această alianță, ci faptul că această alianță permite să fie ușor de discreditat prin nerenunțarea la orgolii, prin prezentarea la ședințe fără o pregătire temeinică și nu în ultimul rând neasumarea unui program politico-administrativ coerent specific oricărei alianțe/ majorități politice responsabile.
Vă invităm să urmăriți mai jos înregistrarea video a ședinței ordinare a Consiliului Local din 30 septembrie, unde de la minutul 11.10 puteți vedea dezbaterile pe tema acestui proiect.