Știri

Alexandru Grecu, creator de papioane: “Nu doar haina îl face pe om, ci şi felul în care poartă accesoriile”

Alexandru Grecu are 27 de ani şi este un tânăr câmpinean ambiţios, creativ şi extrem pasionat de tot ceea ce face. Coafează, tunde, face ornamente florale, dar cel mai mult timp îl consacră confecţionării de papioane, spărgând astfel tiparul preocupărilor celor de vârsta sa. 
Alexandru este de părere că papionul nu este doar un accesoriu, ci şi un mod de exprimare a atitudinii şi stilului personal, lucru de care a încearcat să ne convingă în interviul acordat.  


– Nu eşti doar un creator de papioane, eşti în acelaşi timp, hairstylist şi decorator floral. Deşi par că nu au nimic în comun, cele trei domenii implică simţ estetic, creativitate şi talent. Care dintre acestea se mulează cel mai bine pe personalitatea ta?
– Este foarte greu să mă axez doar pe un singur lucru. Consider că toate îmi caracterizează personalitatea.
– Când ai descoperit că ai înclinţii artistice? 
– Mi-am descoperit calităţile artistice de la o vârstă fragedă. Mi-a plăcut şi îmi place foarte mult pictura, fotografia şi, bineînţeles, croitoria, lucru pe care îl moştenesc de la mama mea. Mă consider un tânăr cu simţul frumosului, văd frumosul în tot ceea ce mă înconjoară şi încerc să îl cultiv şi altora.
– Despre creatorii vestimentari sau designerii de încălţăminte găsim informaţii la tot pasul; nu acelaşi lucru se poate spune despre confecţionerii de papioane handmade. Când şi cum ai creat primul papion? Ce te-a determinat să faci acest lucru?
– Am realizat primul papion în urmă cu aproximativ doi ani, din dorinţa de a purta accesorii unice şi de efect la evenimentele la care participam. Chiar dacă mi-a trebuit o lună de zile de muncă pentru a reuşi să realizez un papion pe care să îl pot purta şi am distrus peste 5 metri de material, printre care şi o cămaşă, într-un final, rezultatul a fost cel scontat. 
– Cum ai învăţat să confecţionezi papioane?
– Vizualizând tutoriale pe internet şi citind reviste de specialitate, pentru a fi la curent cu cele mai noi tendinţe în domeniu.
– La prima vedere, aspectul lor lasă impresia că sunt uşor de făcut. Care este, de fapt, realitatea?
– Nu sunt chiar uşor de realizat, dar atunci când o faci din pasiune, munca se transformă în plăcere. Întotdeauna merg pe principiul de a îmbina utilul cu plăcutul.
– Cât timp îţi ia să aduci un papion la forma finală?
– Crearea acestora depinde foarte mult de complexitatea modelului şi de cerinţele clientului. Dacă ar fi să calculăm ca timp, în jur de o oră, luând în calcul realizarea papionului, batista, cât şi cutia de livrare. Toate lucrate manual!
– Ce fel de materiale foloseşti şi de unde le achiziţionezi?
– Depide de ceea ce solicită clientul: bumbac, piele, catifea, stofă, dar cel mai des lucrez cu bumbacul. Materialele necesare confecţionării papionului le achiziţionez de pe internet  sau de la diverse magazine de profil din oraş, din ţară sau din străinătate.
– Pe ce pui accent atunci când îţi alegi materialele?
– Pun accent pe calitate, fiind principalul criteriu pe care mă axez. Prefer să cumpăr un lucru puţin mai scump, dar care să fie într-adevăr de calitate, decât să arunc banii pe materiale care se deteriorează. Atunci când vrei să inspiri stil şi eleganţă, calitatea contează. 
– Fiecare papion este însoţit şi de o batistă, iar setul, în sine, poartă un nume. Cum îl alegi, ce te inspiră?
– Fiecare set primeşte un nume în funcţie de povestea şi personalitatea clientului. 
– De la cine ai primit prima comandă?
– Prima comandă a fost făcută de cea mai bună prietenă a mea şi tot ea m-a susţinut în tot acest timp şi m-a recomandat altor persoane.
– Cine îţi cumpără papioanele? 
– În mare parte persoanele care au înclinaţii spre frumos, dar şi spre nonconformism. Clienţii mei fac parte din toate categoriile sociale şi aparţin ambelor sexe. Primesc comenzi şi de la vedete autohtone, prezentatori tv, actori, cântăreţi etc. 
– Cum ai ajuns să colaborezi cu revista “OK!”?
– Colaborarea cu revista OK! se datorează participării la un concurs lansat de aceasta. În urmă lui, am cunoscut oameni noi, din diferite domenii de activitate, care ulterior mi-au devenit clienţi. De asemenea, publicarea fotografiilor în revistă mi-a sporit notorietatea şi vânzările.
– Ce preţuri practici?
– Preţurile variază în funcţie de complexitatea modelului creat. Intenţia mea este să satisfac nevoile tuturor clienţilor, indiferent de clasa socială.
– Ai concurenţă pe plan local?
– Nu sunt singurul care crează papioane pe plan local, însă concurenţa nu mi-a afectat portofoliul de clienţi. Fiecare creator are propria viziune.
– Pe viitor te gândeşti să transformi această pasiune într-o afacere?
– Sigur că îmi doresc să evoluez şi pe viitor să devin un brand cunoscut în lumea papioanelor.
– Consideri că papionul este un accesoriu care se poate purta doar în ocazii deosebite sau îşi găseşte locul şi într-o ţinută casual?
– Depinde de stilul vestimentar al fiecărei persoane în parte. Puţini sunt cei care asortează accesoriile între ele, pentru a scoate în evidenţă personalitatea. Nu doar haina îl face pe om, ci şi felul în care poartă accesoriile. În prezent, papionul nu mai este conceput pentru a fi purtat doar seara, la un eveniment, ci poate fi purtat în orice situaţie, însă trebuie să avem mare grijă la materialul din care este făcut. Nu putem alege un papion din catifea la o ţinută casual.
– Fiind tu însuţi purtător de papion, le achiziţionezi şi din alte părţi sau le porţi doar pe cele create de tine?
– Ştiu cât de greu se crează un papion, motiv pentru care apreciez munca altor creatori. Ca să-ţi răspund la întrebare, port şi papioanele confecţionate de alte persoane, nu doar pe cele făcute de mine. 
Andreea Ştefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare